2012. februári koncertajánlók

2012.02.10. 16:45, -recorder-

A Recorder számára a február legfontosabb rendezvénye természetesen a nyomtatott magazinunk negyedik lapszámának megjelenését ünneplő szombati Recorder 004 Party lesz 11-én este a Dürer Kertben (Hangmás, Marionette ID, Drum and DJ, Heaven Street Seven DJ set, Grabowsky, Popbitch, Gumipop, Past Perfect, továbbá a Kodály Method projektből Rév Marcell és Szimler Bálint), továbbá az Amerikába induló Moog-tagok is fellépnek még egyszer zenekaraikkal február folyamán (ezeket a Moog-, Hammer Of Gods-, Bastiaan- és Haunebu-koncertdátumokat egy külön cikkben foglaltuk össze), de ezeken a bulikon kívül is bőven találunk izgalmas koncerteket még ebben a hónapban. Ha a női vezetésű szakaszt nézzük, a svéd popmezőnyből a Sounds, a Nouvelle Vague egykori énekesnői közül Phoebe Killdeer, a legaktuálisabb üdvöskék közül pedig Emika érkezik Budapestre, a Magashegyi Undergound pedig rendhagyó MüPa-koncerttel jelentkezik. A marcona férfiak mezőnyéből a New Model Army képviseletében Justin Sullivan & Dean White látogat hozzánk, a hardcore vonalról ingyenkoncerteket ad a LaFaro, a Born From Pain, az Abhorrence, a Last Charge és a Wasted Struggle. A veterán HC-legenda Henry Rollins egy bécsi hangversenyterben tart egyszemélyes dumaszínházat, de akár a Pigeon Detectives miatt is érdemes átruccani az osztrák fővárosba.

 

Henry Rollins – spoken word
Wiener Konzerthaus, Bécs, 2012. február 11.

Valljuk be, kissé fura látvány lesz majd a kigyúrt, szétvarrt Henry Rollins a bécsi MüPának is tekinthető, hiperelegáns Wiener Konzerthaus színpadán, de fontos megjegyezni, hogy a brutális nyakizmokkal rendelkező HC-legenda nem a Black Flaggel, de még csak nem is a Rollins Banddel érkezik Bécsbe, hanem egy olyan spoken word esttel, amilyennel már minket is megörvendeztetett két évvel ezelőtt az A38-on. Rollins mester egy ideje hátat fordított az aktív zenélésnek, és inkább rádiózik, tévézik, bloggerkedik, jótékonykodik, szervezkedik és dumál. Aki olvasta a nálunk Punk a platón címmel megjelentetett könyvét, az tudja, hogy sok érdekes gondolata van a világról, és noha a spoken word estjei is érintenek elgondolkoztató, komoly témákat, az előadásai gyakran valóságos stand-up comedybe torkollnak. Egyébként már 1985-ben, tehát még a Black Flag működése alatt jelentetett meg „dumalemezt”, és azóta bő tucatnyi ilyen kiadványnál tart – legutóbbi ilyen lemeze a kétrészes Spoken Word Guy volt 2010-ben. A végig improvizációra és az aznapi hangulatra és aktualitásokra épülő program kihagyhatatlan akkor is, ha valaki esetleg nem rajong az 51. születésnapját a bécsi fellépés után két nappal ünneplő Rollins zenei munkásságáért.

Jegyár: 26-38 euró


LaFaro + Kollaps
Instant, 2012. február 12.

Egy nappal egy régi HC-legenda dumálós fellépését követően ajánlunk egy aktuális poszt-hardcore zenekart is, egyenesen Észak-Írországból, és értük még csak Bécsig sem kell menni, hiszen itt lépnek fel nálunk, ráadásul egy ingyenes koncerten! A belfasti LaFaro kvartett (Jonny Black – ének, gitár / Dave Magee – gitár / Cahir O’Doherty – basszus / Alan Lynn – dob) legnagyobb zenei előképei közé a Big Black, a Girls Against Boys, a Jesus Lizard, a földijeinek számító Therapy? és a Helmet tartozik, utóbbi zenekarral már turnéztak is együtt. A 2004 óta létező együttes eddig két nagylemezt jelentetett meg: a címnélküli debüt 2010-ben látott napvilágot, az Easy Beat című folytatás pedig mindössze pár hónapja jelent meg, és természetesen ennek az anyagnak a turnéjával érkeznek most hozzánk. A furcsamód egy dzsesszbasszistáról elnevezett LaFaro az új albumon – mely akár konceptlemeznek is nevezhető – érinti az ír identitást, ugyanakkor a zenészek sikeresen veszik lazára is a figurát, és saját bevallásuk szerint olyan idők hangulatát szeretnék visszahozni, amikor a rockzene még szórakoztató volt. Budapesti koncertjükön a helyi előzenekar a Kollaps lesz.

Jegyár: ingyenes


The Sounds + The Limousines + Kids At The Bar
Dürer Kert, 2012. február 16.

Azt már megszokhattuk, hogy a kontinensen Svédország a legjobb a popzenében, és most egy újabb svéd zenekar érkezik hozzánk, hogy bizonyítsa ezt a tételt. A Helsingborgból induló The Sounds szép lassan lett azoknak a kedvence, akik az ideális zenei hibridnek a gitárzene és a táncos elektronika fúzióját tartják. A magát biszexuális valló énekesnő, Maja Iversson és az általa vezetett férfiak eddig négy albummal járultak hozzá a svéd popexporthoz, melyek közül az első kettő, a 2002-es Living In America és a négy évvel későbbi Dying To Say This To You még egy multicégnél, a Warnernél jelent meg. A 2009-es Crossing The Rubiconnal már független vizekre eveztek, és egy kis label, a SideOneDummy adta ki tavalyi munkájukat, a korábbi lemezeikhez képest (még) elektronikusabb hangvételű Something To Die Fort is. A filmzenéken (Kígyók a fedélzeten, Végső állomás 2, Sikoly 4) is gyakran felbukkanó svédek élőben még energikusabbak, mint lemezen, és ennek az oka természetesen nem más, mint Ivarsson színpadi őrülete, amivel még a legszkeptikusabb nézőt is leveszi a lábáról. Főleg, ha elénekli a zenekar legnagyobb slágereit, a Living In Americát, a Seven Days A Weeket, a Song With A Missiont, a No One Sleeps When I’m Awake-et vagy a Dance With The Devilt. A svédek budapesti koncertjéhez két amerikai előzenekar is jár: a szintén gitáros-táncos kaliforniai Limousines, és az ahhoz hasonlóan szintén duóban működő, de jóval elektronikusabb hangzású oklahomai Kids At The Bar.

Jegyár: 4500-5500 Ft


The Pigeon Detectives
Chelsea, Bécs, 2012. február 17.

Amikor a hülye zenekarneveket osztogatták, akkor a Rothwellből induló Pigeon Detectives egész biztosan valahol elöl állt a sorban, és az egészben a poén az, hogy ezt maguk a tagok is elismerik. A zenével azért természetesen kevesebb gond van, főleg, ha az ember visszaemlékszik 2007-re, amikor az MTV2-re kapcsolva nehéz volt megúszni az I’m Not Sorry videóklipjét, benne a göndörhajú, kapucnis Matt Bowman frontemberrel. Az első album, a Wait For Me lendületes, egyszerre stadion- és kocsmarockja után viszonylag hamar jött a folytatás, az Emergency, amely szintén tartalmazott egy jó kis slágert (a lényegében címadó This Is An Emergencyt), de itt már el is fogyott a srácok tudománya, úgyhogy tényleg vészhelyzetről volt szó. Le is álltak egy időre, hogy aztán csak 2011-ben bukkanjanak fel újra, a New Yorkban rögzített Up Guards And At ’Em című harmadik munkájuktól. A kritikusok továbbra sem lelkesedtek, de a rajongói keménymag megmaradt, úgyhogy Bécsben is biztosan jó hangulatú koncertre van kilátás.

Jegyár: 14-16 euró


Phoebe Killdeer & The Short Straws
A38 Hajó, 2012. február 18.

Ez a koncert a Tours de France címre hallgató sorozat része, melynek keretében a Nouvelle Vague körében feltűnt énekesnők adnak koncertet az A38 Hajó színpadán. A sort Nadeah nyitotta még tavaly (sőt idén is visszatér hozzánk), és szintén eljön Melanie Pain is a tavasz folyamán, de lesz itt még egy Hollywood Mon Amour buli is. Most ugyebár a bájos hangú Phoebe Killdeeren van a sor, aki a Nouvelle Vague második lemezén énekelt, szólóban viszont egy másik oldaláról ismerhetjük meg, ugyanis az újhullámos slágerek bossanovás előadása helyett itt inkább Nick Cave és Tom Waits füstösebb, elborultabb világa felé veszi az irányt. Dalaiban vannak rockos, bluesos és soulos beütések is, amiről néha az embernek eszébe juthat a Cowboy Junkies, vagy akár David Lynch filmjeinek zenéje. The Short Straws nevű zenekarával (melyben természetesen három férfi kíséri gitárokon és dobon) saját szerzeményeket fog előadni két albumáról – és akkor az előre soha nem tudható meglepetésekről még nem is beszéltünk.

Jegyár: 2000-2500 Ft


Justin Sullivan & Dean White
Gozsdu Manó Klub, 2012. február 21.

Here comes the waaaaar!!!” – hangzik el a szebb napokat látott New Model Army talán legismertebb dalának refrénjében, és valószínűleg majd a Gozsdu Manóban is ezen az estén. A létező legantirockandrollabb nevű klubban lép fel a több mint harminc(!) éve alakult NMA két meghatározó figurája, Justin Sullivan gitáros-énekes frontember és Dean White gitáros-billentyűs. A nem túl nagy, de annál lelkesebb rajongótáborral rendelkező bradfordi együttesnek Magyarországon is szép számú követője van, úgyhogy nem is csoda, ha a jó pár itteni koncertjük után ismét tiszteletüket teszik nálunk, és ezúttal duóban, akusztikus változatban adják elő a nagy klasszikusokat. A fent említett Here Comes The War mellett nagy valószínűséggel felcsendül majd a No Rest, a Stupid Questions, a Green And Grey, a Vagabonds és a Get Me Out, és arra is nagyjából mérget lehet venni, hogy Sullivan nem hagyja ki az összes New Model Army-koncerten elhangzó aranyköpését, ami a maga nemes egyszerűségében így hangzik: „only a dead nazi is a good nazi.

Jegyár: 3000-3500 Ft


Emika
A38 Hajó, 2012. február 23.

Akinek még nincs hányingere a dubstep szótól, illetve a szóban forgó zenei műfaj ingerlő hatású basszushangjaitól, és tudja, hogy a cseh származású, Angliában felnövő, de jelenleg az elektronikus zenék fővárosában élő Emika nem egy szimpla dubstep-tucatelőadó, az gondolkodás nélkül az A38 Hajó felé veszi az irányt ezen az estén. A klasszikus zenei képzésben részesülő művésznő címnélküli debütalbumát a kultikus Ninja Tune kiadó jelentette meg 2011 októberében, a sokszor kísérleti jellegű, triphopos-downtempós dalok hallatán pedig nem egy kritikus egészen odáig ment, hogy PJ Harvey-hoz, Beth Gibbonshoz és Zola Jesushoz hasonlította (ötből négy csillag a Q-tól, a Mojótól és az Uncuttól, 7.4 a Pitchforkttól). Emika az elektronikus előképek mellett megemlít még olyan klasszikus zeneszerző előképeket is, mint Gustav Mahler vagy Szergej Rahmanyinov. A tulajdonképpen dalszerző-énekesnőnek nevezhető hölgy mellett a Hajón ott lesz aznap este még Cadik, Krizso-Faul és Gumilap-Zosha is.

Jegyár: 1500-2000 Ft


Magashegyi Underground
Művészetek Palotája, 2012. február 24.

Rendhagyó és egyben nem rendhagyó koncertre, vagy inkább hangversenyre kerül sor a Művészetek Palotájában. Rendhagyó azért, mert a Magashegyi Underground bemutatja a még meg nem jelent Ezer nap című új lemezét, másrészt nem rendhagyó az est, hiszen novemberben már volt ugyanitt egy hasonló fellépésük. Bocskor Bíborkáék mellett még vagy negyven zenész áll a MüPa színpadára, konkrétan a Talamba ütőszenekarról, a Harmónia Garden Orchestráról és a Discantus énekegyüttesről van szó. A dalokat a korábban már a Pannonia All Stars Ska Orchestrával, az Erik Sumo Banddel és Harcsa Veronikával is kollaboráló Subicz Gábor hangszerelte át szimfonikus, ütős és kórusos változatba, a nagyzenekart, az ütősöket és a kórust pedig a Talamba művészeti vezetője, Grünvald László vezényli.

Jegyár: 1900-4900 Ft


Born From Pain, Abhorrence, The Last Charge, Wasted Struggle
Dürer Kert, 2012. február 26.

Az európai hardcore-metal egyik élharcosa, a holland Born From Pain már negyedszer látogat hozzánk; korábban megfordult nálunk a Hegyalja Fesztiválon, játszott a megboldogult Kultiplexben, és még egy klubkoncertje volt a Bridge To Solace társaságában. A tizenöt éves fennállását ünneplő és emiatt egy hosszabb pihenőről nemrég visszatérő és több tagcserén is áteső csapat (melyben jelenleg a korábbi basszusgitáros látja el az énekesi feladatokat) korábban olyan neves zenekarokkal állt egy színpadon, mint az Agnostic Front, a Hatebreed, a Madball, a Six Feet Under és a Soulfly. Öt albumot adtak eddig az örökkévalóságnak, a legutóbbi Survival, 2008-ban látott napvilágot, de 2011 tavaszára The New Future címmel már új lemezt ígérnek, melyről a címadó dal klipjét már decemberben közreadták.Az ingyenes koncerten a brutális hollandok mellett fellép meg a Szlovákiát amortizáló Abhorrence, valamint két magyar hardcore zenekar, a Last Charge és a Wasted Struggle.

Jegyár: ingyenes


összeállította:
Nagy István

https://recorder.blog.hu/2012/02/10/2012_februari_koncertajanlok
2012. februári koncertajánlók
süti beállítások módosítása