Santigold: Big Mouth (videoklip + mp3)

2012.01.19. 09:10, -recorder-

Tegnapelőtt a 2012 egyik nagy reménységének számító Azealia Bankstől mutattunk egy vadonatúj dalt (azóta már le is szerződött a Universal kiadóhoz!), tegnap Yolandi Vi$$ertől (Die Antwoord: I Fink U Freeky), és mára is jut egy vagány MC-énekesnő: a brooklyni Santigold (született: Santi White, 1976), aki 2008-ban még Santogold néven jelentette meg címnélküli bemutatkozó albumát. A fekete dalszerző-énekesnő némi kihagyás után az elmúlt évben újra aktivizálta magát: közreműködött a Beastie Boys új albumának Don’t Play No Game That I Can’t Win című kislemezdalában (lásd a Spike Jonze rendezte 11 perces videót!) és a Maliból származó vak zenészházaspár, Amadou & Mariam készülő lemezére is felénekelt egy számot (Dougou Badia), de már be tudtunk mutatni tőle újdonságként egy Go című saját szerzeményt is (amiben Karen O vokálozott), és most végre megérkezett a második albumáról, az eredetileg 2011 őszére ígért, de végül 2012 tavaszára tolódott Master Of My Make Believe-ről az első hivatalos kislemez- és klipdal, a Big Mouth – amit itt letölthető formátumban is közreadunk.

Mint arról egy nyári hírünkben már beszámoltunk, az új Santigold-lemezen a már bevált DJ Switch (Major Lazer) mellett rengeteg új segítőtárs működik közre: a fő helyet kapó Nick Zinner gitáros (Yeah Yeah Yeahs), Dave Sitek (TV On The Radio, Maximum Balloon), Greg Kurstin (The Bird And The Bee) és Q-Tip (A Tribe Called Quest). Az album csúszásáról az énekesnő a nemrégiben a V magazinnak adott interjújában a következőképpen nyilatkozott: „A dalszövegeket a zenére írom, és ezúttal elég lassan jöttek. Valószínűleg azért, mert meg kellett tanulnom, hogy bízzak magamban, és elvárásaim is voltak. Sose legyenek! Akikkel korábban dolgoztam, teljesen máshol jártak, és ezen tovább kellett lépnem. Ezért kezdtem el Nick-kel dalokat írni, és onnantól egyre lazább és mókásabb lett a dolog...” Ami az album címét illeti, ahhoz Santigold a következő kommentárt fűzte: „Már senki sem akar többé igazi lenni. A Wikipedia állandóan téved, senki sem ellenőrzi a tényeket, nem is fontos már, mi az igazság. A valóságshow-k népszerűbbek, mint valaha, pedig annál hamisabb dolog nincs is a világon. Hol van ebben helye az igazságnak? Az album címe Master Of My Make Believe, mert azt akarom, hogy a saját valóságunk létrehozásáról szóljon.”

Most pedig jöjjön az új kislemez- és klipdal, a Big Mouth, melynek kuduro hangzása nem véletlen, ugyanis a produceri munkálatokat az angolai gyökerű tánczenei stílus leghíresebb képviselői, a hazánkban is többször járt portugál Buraka Som Sistema tagjai látták el (mellettük besegített a már említett Major Lazer-tag DJ Switch is, akit M.I.A. producereként is ismerhetünk). A félig animációs, félig élőszereplős klipet a SSION nevű amerikai együttes androgün vezére, Cody Critcheloe rendezte, aki korábban a Gossipnak, Peachesnek és a CSS-nek is dolgozott már. Az ultraszínes videó nem mentes a utalásoktól sem, így például a „Gaga-ga, all slightly off” (kb. „Gaga-gaga, kicsit gyagya”) sornál a koronát viselő, félig sellőtestű Lady Gagát egy tigris falja fel, a fejdísz pedig később Santigold fejére kerül. 

a dalt az énekesnő ingyenesen letölthetővé is tette: aki el akarja menteni magának mp3 formátumban, kattintson az egere jobb gombjával ide – aztán Link mentése másként/Save Link As...


egy másik szám az új lemezről, a God From The Machine egy néhány nappal ezelőtti brooklyni fellépésről:

Cody Critcheloe előző klipje, a CSS-nek rendezett City Grrrl, melyben saját együttese, a SSION képviseletében maga a rendező is feltűnik:

a szintén Critcheloe által jegyzett Peaches-klip, a Billionaire 2010-ből:

ez pedig a SSION egyik önálló videója, az Ah Ma, 2007-ből:

http://www.santigold.com

összeállította: Biczó Andrea / Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2012/01/19/santigold_big_mouth_videoklip
Santigold: Big Mouth (videoklip + mp3)
süti beállítások módosítása