Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 49. hét

2011.12.24. 13:46, -recorder-

Ahogy ígértük, az utolsó idei Képzeletbeli Heti Top 10-ben tíz karácsonyi dal, duett, saját szerzemény és feldolgozás egyaránt – Scarlett Johansson például egy réges rég halott varietésztárral énekel karácsonyi duettet, a képünkön látható dán Raveonettes duótól meg még egy fekete(-fehér) humorú karácsonyi klipet is mutatunk. A KHT10 sorozat idei szerzői ezzel kívánnak a hallgatóknak boldog karácsonyt és hasonlóan boldog új évet. Viszlát jövőre!

 

 

Woods: Christmas Time Is Here
Lo-fi karácsony Brooklynban. Vince Guaraldi híres főtémáját, az A Charlie Brown Christmas rajzfilmből ismerős angyali dalt dolgozta át a szintén nem mély baritonjáról ismert Jeremy Earl vezette lo-fi folkos Woods.

Dean Martin feat. Scarlett Johansson: I'll be Home For Christmas
Nahát, már hol tart a technika! Egy halott férfi szexszimbólum és egy élő női szexszimbólum duettjének az égvilágon semmi akadálya nem lehet 2011-ben!

Darren Hayman: The Christmas Wars
A Képzeletbeli Heti Top 10 egyik kedvenc gyógyegere továbbra sem bír magával, most éppen összeterelt egy rakás előadót, és kiadott egy karácsonyi lemezt, amelyből természetesen ő is kivette a részét. Ebben az akusztikus, trombitás dalocskában Oliver Cromwellről énekel, aki megkísérli lerövidíteni a karácsonyi ünnepeket.

Tigercats: Santa Claus
A Santa Claus a Sonics nevű hatvanas évekbeli garázs-rock zenekarnak az egyik klasszikus dala (írtak számott arról is, hogy nem hisznek a karácsonyban), ezt alakította át a Tigercats táncosabb formába afropop gitárokkal.

Emma Kupa: Channuka
Emma Kupa dala szintén a Darren Hayman-féle válogatáson szerepel. A Standard Fare nevű twee pop zenekar zsidó származású énekesnője nem meglepő módon Hanuka címmel írt dalt, mely arról szól, hogy egy templom lángja még nyolc napig égett, holott csak egy napra elegendő olajjal rendelkezett a közösség – és ezzel Emma arra akarja felhívni a figyelmet, hogy soha nincs veszve semmi, és figyeljünk oda kicsit jobban a dolgainkra itt a Földön. Ha máskor nem, hát legalább az ünnepek idején.

The Raveonettes: The Christmas Song
A dán duó karácsonyi dala még 2001-ben íródott, és 2003-ban jelent meg egy kislemez B-oldalán, most viszont albumon is kiadták végre, a decemberben megjelenő Rarities/B-Sides elnevezésű lemezen. Így egy videó is készült hozzá!

Sunturns: Christmas Is Here
Még egy afropop beütésű dal, egyenesen Norvégiából! Paul Simon írna hasonlóan bájos karácsonyi dalt, ha mondjuk összeülne a norvég Kings Of Convenience-szel. És még Eminem neve is elhangzik benne!

Crocodiles & Dum Dum Girls: Merry Christmas, Baby (Please Don't Die)
Noise-pop karácsony! Szintén korábbi dal, két évvel ezelőtt írták, de hivatalosan most jelent meg kislemezen. Phil Spector fűrészeli a gitárt, a karácsonyfa helyett!

Monster Bobby: Silent Night
Monster Bobby a retro csajpop Malcolm McLarenje: ő volt az, aki összehozta a Pipettes-lányokat! Most a Silent Nightból csinált viccet idióta szintihangokkal – a végeredmény kicsit távol esik az eredeti meghitt hangulatától, de éppen ezért izgalmas.

...és a fenti lejátszóban hallható kilenc felvétel után itt van külön a tizedik:

Summer Fiction: Christmas Eve For Two
A Summer Fiction mögött álló Bill Ricchini tavaly jelentkezett egy nagyszerű – a hatvanas évek, a Belle And Sebastian és a Magnetic Fields iránti rajongásáról tanúbizonyságot tevő – debütálással, most pedig írt egy szintén remek karácsonyi dalt. Íme, ezzel búcsúzunk: 


összeállította: Soós Csaba


na jó, a Raveonettes-klip itt van külön is:

https://recorder.blog.hu/2011/12/24/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_49_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 49. hét
süti beállítások módosítása