Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 46. hét

2011.12.01. 21:10, -recorder-

Ahogy közeledik az év vége, úgy kell egyre alaposabb kutatómunkát végezni, hogy találjunk tíz kedvenc új dalt a Képzeletbeli Heti Top 10 sorozatunkhoz, de azért csak összejött. Aki velünk tart, fültanúja lehet a Pipettes retro csajpop együttes visszatérésnek, a Twin Shadow projekt mögött álló arc house-os kollaborációjának, az év egyik legszuperebb rockdalának, illetve egy újabb példát kap az elektronika és a sunshine pop dallamok összeterelésére és arra, hogyan fedezték fel maguknak idén az kilencvenes évekbeli amerikai indie rockot az angol fiatalok. A tíz szám rögtön meg is hallgatható, a képünkön látható csellista-énekesnő Abi Wade dalát pedig egy videón élőben is megmutatjuk.

 

 

Django Django: Waveforms
Idén már hallhattunk példát az elektronika és a sunshine pop dallamok összeházasítására (Jontinál, ugye), és most itt egy újabb, csak jelen esetben nem töredezett ütemekre, hanem vartyogó, egyenes vonalban haladó lüktetésre vannak rápakolva a pszichedelikus és nagyon fülbemászó Beach Boys- és Beta Band-féle harmóniák. Igen, Beta Band, mert a Django Django egyik tagja a már feloszlott skót zenekar egykori billentyűsének, John Macleannek (aki később az Aliens nevű együttesben folytatta) a tesója.

Mickey Moonlight feat. George Lewis Jr.: Close To Everything
És egy másik remek elektronikus tánczene: Mickey Moonlight house-os kattogására énekel rá George Lewis Jr., aki nem más, mint a Recorderen is dicsért Twin Shadow egyszemélyben.

Wounded Lion: Roman Values
Most pedig éles váltással szóljon a rock! Mi lenne, ha Jonathan Richman (The Modern Lovers) és J Mascis (Dinosaur Jr) beszabadulna egy garázsba részegen óbégatni, miközben a háttérben a Stooges- és Ramones-tagokból verbuválódott zenekar tolná a „szellemi fogyatékos”, együgyű, kretén rock'n'rollt? Hát pont az, amit a Los Angeles-i Wounded Lion művel tavalyi debütálásán és idei lemezén is! Az év talán legzsigeribb és legagydöngölősebb rockdala!

Fever Fever: Pins
Ha már így belejöttünk a gitáros zajongásba, következzék ez a csajénekessel felálló angol zenekar, amelyről sokaknak a Karen O vezette Yeah Yeah Yeahs fog eszébe jutni, főleg, hogy nekik is van egy majdnem ugyanilyen című daluk (Pin).

Citizens!: True Romance
Vissza a tánchoz és a tánczenéhez. A londoni zenekar debütáló kislemeze a legendás Rough Trade kiadónál fog hamarosan megjelenni, és akár sikert is arathat majd, mert kellően slágeres és karakteres.

The Pipettes: Boo Shuffle
Az újkori retro csajpop forradalom kirobbantói nyilvánvalóan a pöttyös puhákban táncoló Pipettes-lányok voltak 2006-ban, de a szinte teljesen lecserélődött tagsággal rögzített tavalyi retro 80s baklövés sokakat eltántorított a zenekartól. Új daluk ismét visszatalál a hatvanas évekhez, de a bájuk sajnos már jócskán megkopott.

Gotye: Easy Way Out
A Gotye név mögöttaz ausztrál Wally De Backer áll, aki az Easy Way Out című rövid – kevesebb, mint két perces – dalban egy Buddy Merrill nevű régi amerikai gitáros egyik számának hangmintájára énekel rá.

Abi Wade: Stability
Abi Wade egy csellista-énekesnő, aki a héten adta ki első EP-jét az Esben And The Witch egyik tagja által alapított kiadónál. A csellónak ebben a dalban olyan a hangja, mintha gitár lenne, a cikkünk alatt látható nagyszerű élő videóból pedig kiderül, hogy miért is szól úgy, ahogy.

Bos Angeles: Days Of Youth
Hogy mennyire szerencsés névválasztás ez, azt most hagyjuk, a dal viszont egy remek noise-surf-punk-rock darab. Honnan máshonnan, mint az örökös napsütés hazájából, Angliából!

Swound!: In My Head
Most már biztos, hogy az elmúlt időszak egyik legérdekesebb trendje (amit a Male Bonding és a Yuck indított el), ahogyan a fiatal angol gitárzenekarok felfedezték maguknak a kilencvenes évek amerikai indie rockját: a múlt héten is volt rá példa, most meg itt hallható egy elég méretes Weezer-lopás, khm, -hatás.


összeállította:
Soós Csaba


Abi Wade: Stability (live)

https://recorder.blog.hu/2011/12/01/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_46_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 46. hét
süti beállítások módosítása