Zola Jesus: Vessel (videoklip + mp3) + Conatus – a teljes album!

2011.10.05. 09:10, -recorder-

Az 1989-es születésű orosz-amerikai származású Nika Roza Danilova dalszerző-énekesnő Zola Jesus művésznéven indította zenei karrierjét, 2008-as első kislemezeivel és The Spoils című 2009-es elektronikus-experimentális-gótikus albumával azonban még nem sok vizet zavart. Berobbanása 2010-ben történt meg a Stridulum EP-vel, amely kibővített kiadásban Stridulum II-ként már második albumának tekinthető – és komoly nemzetközi visszhangot kapott. Az énekesnő kedvenceinek (Diamanda Galás, Lydia Lunch) hatását magán viselő, szintetizátorokkal teli szuggesztív anyag után a napokban megjelent a hasonló szellemben fogant harmadik Zola Jesus-nagylemez, a Conatus is, melyhez most készült el a Vessel című kislemezdal videója. A lenyűgöző klip mellett az új album teljes anyaga is meghallgatható itt a Recorderen.

A lemez beharangozó dalához, a Vesselhez készített videó homokdűnék képével, homokrajzolatokkal kezdődik, áttűnésekkel láthatjuk meg a sokáig csukott szemmel éneklő Nika Rozát, aki – ahogy egyre monumentálisabb lesz a dal – egyre nagyobb és szabadabb terekben énekel. 

 
 
a Vessel című kislemezdal nyár óta ingyenesen letölthető mp3-ban, például a Stereogum oldaláról is:
http://cdn.stereogum.com/downloader/?file=%2Ffiles%2Fmp3%2FZola+Jesus+-+Vessel
 

Akárcsak Zola Jesus korábbi kiadványain, a Conatus albumon is a gótikus hatású, kórusokkal megtámogatott ének viszi a prímet, ami a bevezetőben említett markáns hatások mellett Siouxsie-t, Lisa Gerrardot és Kate Bush-t is eszünkbe juttathatja néha. A friss lemezen a szintetizátorok némileg hátrébb kerültek és külső közreműködők által erősödött a zene klasszikus iránya: csellók, hegedűk, bőgők kaptak fontos szerepet. Az új Zola Jesus-album teljes egészében meghallgatható itt a lemezborító alatt: 

.

a 2010-es Poor Animal kislemez, B-oldalán a Stridulumról ismert I Can't Stand című számmal:

az október 17-én megjelenő új M83-lemez, a Hurry Up, We're Dreaming album Intro című nyitódalában is Zola Jesus énekel vendégként:

http://www.zolajesus.com

összeállította: Dömötör Endre

Címkék: m83 zola jesus
https://recorder.blog.hu/2011/10/05/zola_jesus_vessel
Zola Jesus: Vessel (videoklip + mp3) + Conatus – a teljes album!
süti beállítások módosítása