Sound-csekk – 12 biztos pont a Balaton Soundról

2011.07.07. 09:05, -recorder-

Az idei Balaton Sound fesztivál felhozatala bőven elhalmozza jóval az elektronikus zenék kedvelőit. Júliusi koncertajánló összeállításunkban már volt egy kisebb cikk, melyben nem mulasztottuk el megemlíteni azokat az előadókat sem, akiket már korábban is láthattunk Magyarországon (The Orb, Underworld, Stereo MC's, Thievery Corporation, Simian Mobile Disco, DJ Krush stb.), de most inkább rajtuk kívül néztünk körbe. Kiválogattuk azt a tizenkettő, de nem egy tucat előadót, akiknek fellépése szerintünk kihagyhatatlan.


CSÜTÖRTÖKRŐL PÉNTEKRE

2020 Soundsystem
T-Mobile Terasz, július 7. 22.30
A 2002-ben alakult, eddig két albummal előálló 2020 Soundsystem több szempontból is különös képződmény. Már a felállás sem szokványos, mivel a zenekart két brit DJ (a house-veterán Ralph Lawson és a dobos szerepét betöltő Danny Ward) meg egy argentin duó (Fernando Pulichino basszista és Julian Sanza billentyűs-producer Silver City nevű formációja) alkotja. És mindennek tetejében a zenéjük alapján akár amerikaiak is lehetnének, sejtelmes lüktetésű, gyakran elszállós számaikat annyira áthatja New York diszkó, new wave és art-rock szelleme.

Seth Troxler
T-Mobile Terasz, július 8. 03.00
Ha egy techno/house DJ-producer a Detroit-Berlin tengelyen él és alkot, alapból előnnyel indul a mezőnyben. És ha pluszban még excentrikus megjelenésű, mindig vigyorgó, üdítően bohém egyéniség is, akinek zenéjét piszkos fantázia és csibészes attitűd hatja át, akkor már abszolút érthető, hogyan választhatta Seth Troxlert a világ harmadik legjobb DJ-jének a Resident Advisor, a világ mérvadó elektronikus zenei portálja. Troxler a szcéna új generációjának egyik legeredetibb, legizgalmasabb képviselője, aki önállóan és a máris kultikus Visionquest kollektíva tagjaként is a műfaj jövőjét formálja.


PÉNTEKRŐL SZOMBATRA

Big Boi
Heineken Nagyszínpad, július 8., 18.30
Snoop Dogg mellett az idei Sound másik amerikai hiphop nagyágyúja a jelenleg éppen szünetelő OutKast fele, Big Boi lesz. Ha André 3000 az OutKast elszállt művész oldala, akkor Big Boi a street side, aki ugyan nem egy extravagáns karakter, ellenben kiváló rapper és kivételes kreatív fantáziával megáldott producer. Ha erre nem lett volna elég bizonyíték az OutKast eddigi életműve, ami gyakorlatilag egyenlő a világ legeredetibb hiphop produkciójával, Big Boi a tavaly júliusban megjelent első tényleges szólóalbumával (Sir Luscious Left Foot: The Son Of Chico Dusty) megmutatta, milyen a sziporkázóan ötletes, minden ízében szórakoztató igazi mai party-hiphop.

Portishead
Heineken Nagyszínpad, július 8., 22.00
Fájdalom, elszigeteltség, tanácstalanság, labilitás, zűrzavar – a triphophoz sorolt Portishead senki máshoz nem hasonlítható módon képes zenében kifejezni ezeket az érzéseket. Egyszerre mélybe húzó és felemelő az, amit a muliinstrumentalista-producer Geoff Barrow, a gitáros Adrian Utley és Beth Gibbons énekesnő közösen alkot, szórványosan (eddig mindössze három albumot jelentettek meg, 1994-ben, 1997-ben és 2008-ban), ám annál nagyobb hatással. Nem tipikusan olyasmi, amit fülledt nyári éjszakán, több ezer ember társaságában hallgatna az ember – kivéve, ha először játszanak Magyarországon.

Magnetic Man
OTP Bank Színpad, július 8., 23.30
A dubstep mostanra mainstream lett, már itthon is több ezer fiatalt mozdít be egy-egy ilyen partin és beszivárgott a nagybetűs popzenébe is. Sőt már megvan az első nagykiadós popzenekara is, a Sonyhoz szerződött Magnetic Man, amiben a legszebb, hogy a műfaj underground veteránjaiból áll. Artwork, Benga és Skream nem tettek mást, mint lecsiszolták a dubstep slágerrádió-hallgatók fülét bántó éleit és elvitték R&B-be, úgyhogy a kishúgunk és az anyukánk is dúdolhassa az olyan slágereket, mint az I Need Air, a Katy B-vel felvett Perfect Stranger vagy a John Legend által énekelt Getting Nowhere.

Ricardo Villalobos
T-Mobile Terasz, július 9. 01.30
Az idei Balaton Sound legnagyobb DJ-fegyverténye kétségkívül a minimal valóságos istenként tisztelt kulcsfigurája, Ricardo Villalobos fellépése lesz, hiszen ezzel egészen idáig adósa volt kis hazánk partinépének a bő másfél évtizede a pályán lévő, chilei születésű német zenész. Esetében tényleg inkább komponistáról beszélhetünk: Villalobos az elmélyült, kevés eszközzel, de mégis aprólékosan és rétegezve felvitt, hosszú, hipnotikus techno/house szerzemények utolérhetetlen mestere, akinek első két albuma a minimal megkerülhetetlen mérföldkövei közé számít.


SZOMBATRÓL VASÁRNAPRA

Hercules And Love Affair
Heineken Nagyszínpad, július 9., 18.30
A kétezres évek egyik legfigyelemreméltóbb tánczenei világjelensége a diszkó újrafelfedezése/újrateremtése, amely a kettőnullás évtized végére egy nem mindennapi együttest is szült: a dalaival a klasszikus diszkó és house aranykorának dicshimnuszait zengő Hercules and Love Affair, mely eddig két albumot jegyez (a legutóbbi, a Blue Songs idén januárban jelent meg). A fluktuáló tagságú formáció „főistene” a dalszerző-DJ-producer Andy Butler, aki imádja a különc énekeseket, mint a transzdíva Nomi Ruiz vagy csodahangú Antony – ez utóbbival készült a trupp eddigi legnagyobb sikere, a Blind című elégikus diszkó-szerelmesdal. Az aktuális felállásban a stabil pontnak számító Kim Ann Foxman mellett két további androgün énekes, Aerea Negrot és Shaun J. Wright áll/táncol a mikrofonoknál.

Azari & III
T-Mobile Terasz, július 9. 21.00
Olaszos neve ellenére az Azari & III kanadai, amin a diszkótörténelemben járatosak Gino Soccio óta már nem akadnak fent. Bizony, a producerduó bőven merít Kanada nyolcvanas évek elején aktív gay diszkó előadóinak örökségéből mind zenében, mind attitűdben – lásd két férfiénekesüket bevető élő fellépéseik kihívó performanszait. A szintetikus diszkó mellett a két producer jó érzékkel nyúl vissza a korai chicagói house és detroiti techno kezdetek motívumaihoz is, és mindezt buja, tiszta 80s flash, mégis nagyon mai tánczenévé dolgozzák össze – nem véletlenül csapott le rájuk honfitársuk, Tiga kiadója.

Eskmo
OTP Bank Színpad, július 9., 21.30
A San Franciscó-i Eskmo zenéje leginkább az Amon Tobin-iskola aktuális frissítése, úgyhogy aki bírja a töredezett ritmusokból és hang- meg zajszilánkokból konstruált szúrósabb elektronikát, inkluzíve a glitch-hopot és a dubstepet (vagy post-dubstepet), annak kötelező. A név mögött megbújó Brendan Angelides egyébként annyira közel áll Tobinhoz, hogy van egy közös projektjük (Eskamon), és immár ugyanaz a kiadójuk: a Ninja Tune. Ott jelent meg tavaly az első Eskmo-album, amelyen Angelides, aki énekel is, dalstruktúrába rendezte jellegzetes hangzását.

Cadenza Stage presents Mendo, Marc Antona & Luciano
T-Mobile Terasz, július 9., 24.00
A svájci székhelyű Cadenza a fontos, meghatározó kiadók közé tartozik deep/tech/minimal house berkekben, katalógusában olyan élvonalbeli producerek, mint Loco Dice, Pier Bucci, Reboot, vagy Ricardo Villalobos (lásd külön!). A label erőteljes latin-behatással bír, ami nem csoda, lévén az alapító a chilei-svájci DJ-producer Luciano. Vasárnap hajnalban az ő szettje zárja majd a Cadenza soundos minifesztiválját, amelynek keretében játszik még a pattogós tech-house-ban jeleskedő portugál-francia Marc Antona és spanyol-svájci perkusszív latin-house mester Mendo.


VASÁRNAPRÓL HÉTFŐRE

The Asteroids Galaxy Tour
Heineken Nagyszínpad, július 10., 18.30
Arra nem vennénk mérget, hogy a dán Asteroid Galaxy Tour akkor is játszana a Balaton Soundon (pláne a nagyszínpadon), ha nem éppen ők szerepelnének a névadó-főszponzor sörmárka nagysikerű reklámjában, de az biztos, hogy van helyük a programban: végre hallhatnak valami újat a fesztiválozó marketingesek, mert lássuk be, már ők is iszonyúan unhatták a De-Phazzt és a Nouvelle Vague-ot. Márpedig a Duffyra hajazó énekesnő, Mette Lindberg és a zenefelelős Lars Iversen duója – élőben két fúvóssal, egy gitárossal és egy dobossal kiegészülve – maximális élvezetet nyújt a szvinges-funkos-soulos limonádé-pop kedvelőinek (pluszba például még egy kis játékos pszichedéliát is).

Rusko
OTP Bank Színpad, július 11., 02.00
Nemcsak popzenekara van a dubstepnek, hanem szupersztár DJ-je is, a leedsi születésű,ám jelenleg Los Angelesben élő Rusko személyében. Ő volt az, aki a dubstepet a felhőtlen szórakoztatás irányába térítette azzal, hogy „elektrósította”, vagyis igazi tombolós partizenét faragott belőle. Ennek köszönhetően a megveszekedett party animal Rusko pillanatok alatt a műfaj legkeresettebb DJ-je és producere lett, aki még alig van túl az első saját albumán, máris válogatott popkirálynők keresik a kegyeit (Rihanna, Lady Gaga, Britney, M.I.A.).

 

http://www.sziget.hu/balatonsound

összeállította: Forrai Krisztián

https://recorder.blog.hu/2011/07/07/sound_csekk_12_biztos_pont_a_balaton_soundrol
Sound-csekk – 12 biztos pont a Balaton Soundról
süti beállítások módosítása