Panda Bear: Tomboy – a teljes album!

2011.04.05. 09:15, -recorder-

Négy évvel ezelőttig Panda Bear (született: Noah Benjamin Lennox, 1978) leginkább csak a baltimore-i Animal Collective ütőhangszeres-gitáros-énekes tagjaként volt ismert, pedig az együttes fennállása előtt (Panda Bear – 1998) és alatt (Young Prayer – 2004) is jelentetett már meg szólóalbumokat. 2007-ben Person Pitch című harmadik saját anyagával azonban nagyot ugrott, és több kritikus, illetve szaklap évvégi albumlistáján is az első helyen végzett. Az elképesztően részletgazdag, főként ismert dalok szinte felismerhetetlen hangmintáiból és különböző zajokból összerakott, mégis önálló életet élő hangfolyam nemcsak Lennox kreativitásáról árulkodott, hanem a néhány perces popdalok mítoszával is hősiesen felvette a harcot. Panda Bear azóta az Animal Collective-kiadványokat leszámítva csak néhány vendégszerepléssel tűnt fel (köztük a legutóbbi Taken By Trees-, Pantha du Prince-, Atlas Sound-albumokon), ám a 2010 második felében elpotyogtatott kislemezek után most végre előállt Tomboy című negyedik szólóalbumával – mely itt a Recorderen is rögtön meghallgatható elejétől végéig, az amerikai megjelenés napjáig, 2011. április 12-ig.
 
Az említett 2010-es kislemezek A- és B-oldalas számait (Tomboy/Slow Motion, You Can Count On Me/Alsatian Darn, Last Night At The Jetty/Drone) is tartalmazó Tomboy album néhol kicsit komorabb aláfestéseivel a napsütötte Portugália sötét alagsori stúdiójának hangulatát idézi meg, Lennox ugyanis ott vette fel a dalokat, teljesen egyedül. A lemez többdimenziós hangzása mégis egyértelmű folytatása a Person Pitch-nek, sőt talán még annál is változatosabb képet mutat. A produceri munkálatokat egyébként a Sonic Boomként ismert brit Pete Kember (ex-Spacemen 3) végezte, aki az MGMT 2010-es második albumán is dolgozott. Az új Panda Bear-lemez anyagát az Egyesült Államokban az NPR rádióhálózat honlapján tették először hozzáférhetővé – itt hallható elejétől végéig, egy héten keresztül:
 


 
 
Panda Bear: Tomboy
 
1. You Can Count On Me (2:34)
2. Tomboy (4:55)
3. Slow Motion (4:36)
4. Surfer’s Hymn (4:09)
5. Last Night at the Jetty (4:37)
6. Drone (4:01)
7. Alsatian Darn (4:19)
8. Scheherazade (3:52)
9. Friendship Bracelet (5:54)
10. Afterburner (6:49)
11. Benfica (4:10)
 
a Tomboy címadó dalának élő előadása a kislemez megjelenésének idején, 2010 júliusában:
 

 
a 2011 márciusában megjelent Surfers Hymn kislemez B-oldalas remixe: Surfers Hymn (Actress Primitive Patterns Remix)
 

 
az Atiba Song című Panda Bear-szám, mely ehhez az Atiba Jefferson és Ty Evans által rendezett gördeszkás kisfilmhez készült, végül nem került fel a Tomboy albumra – ettől függetlenül az elmúlt hónapok egyik legizgalmasabb dala:
 

 
www.myspace.com/pandabear
www.myanimalhome.net
 
összeállította: Sugó Lilla
 

https://recorder.blog.hu/2011/04/05/panda_bear_tomboy_a_teljes_album
Panda Bear: Tomboy – a teljes album!
süti beállítások módosítása