Nirvana: Taking Punk To The Masses – fotógaléria

2011.03.27. 09:00, -recorder-

Mint arról már egy 2010 októberi hírünkben beszámoltunk, a seattle-i Experience Music Project/Science Fiction Museum (EMP/SFM) zenei részlegének, az EMP-nek a szervezésében 2011. április 16-án Nirvana: Taking Punk To The Masses címmel nyílik meg az eddigi legnagyobb kiállítás, amit a néhai Kurt Cobainnek és hajdani zenekarának szenteltek. A két éven át tartó tárlat látogatói több mint kétszáz eredeti relikviát is megtekinthetnek, melyek egy része most először kerül a nagyvilág elé. Néhány képpel már most is tudunk szolgálni, az első stúdiódemóról, az első Nirvana-koncert plakátjáról, az első összetört gitárról, az első lemezszerződésről...

Ez itt például az első stúdiódemó, melyet Kurt Cobain és Krist Novoselic 1988. január 23-án a seattle-i Reciprocal stúdióban rögzítettek a Melvins dobosának, Dale Crovernek a támogatásával – akkor még nem is volt Nirvana a nevük. A kazettaborítón Jack Endino hangmérnök-producer kézírásával szerepelnek a dalok, melyeket a három zenész aznap este a közeli Tacomában a Community World Theater színpadán élőben is eljátszott – az alkalmi Ted Ed Fred név alatt.

 



-----------------------------
 
Ezek Kurt Cobain korai dalszövegei, saját kézírásával, 1987-88 tájáról: Spank Thru, Hairspray Queen, Aeros Zeppelin, Floyd The Barber, Paper Cuts – ez utóbbi szövegében már ott ismétlődik a Nirvana szó.
----------------------------------------------
 
Ez az első Nirvana néven adott koncert plakátja, Kurt Cobain saját tervezése (Tacoma, Community World Theater, 1988 március 17.), illetve első összetört gitárja (Olympia, Evergreen State University, 1988. október 30.). Az előbbi fellépésen még egy bizonyos Dave Foster dobolt, az utóbbin már az a Chad Channing, aki a Nirvana első kislemezén (Love Buzz) és első albumán (Bleach) is hallható.
----------------------------------------------------
 
Ez a zenekar első szerződése, a Sub Pop kiadóval az 1989-es évre, két további opcionális évvel (Cobain, Novoselic és Channing mellett aláírta Jason Everman másodgitáros is, aki 1989 első felében hivatalos tagnak számított). Jobb oldalt Kurt Cobain egyik híres pólója, már kiállítási tárgyként (hát ez így elég hülyén néz ki).
--------------------------------------------
 
Jelvények és szórólapok a kiállításról, illetve a tárlathoz kapcsolódva megjelenő könyv borítója:
--------------------------------------------
 
A május elején megjelenő Taking Punk To The Masses: From Nowhere To Nevermind című 248 oldalas könyvben is láthatjuk Kurt Cobain középiskolás kori műveit, például a korábban még soha be nem mutatott „punk American Gothic” festményt:
-----------------------------------------------

A könyvet ebben a beharangozó kisfilmben végig is lapozzák nekünk:

Ez az interjúrészlet, melyen a Nirvana egyik biográfusa, Charles R. Cross beszél a seattle-i grunge színtér összerázódásáról, szintén a kiállítás audiovizuális részét képezi, és szerepel majd a könyv DVD-mellékletén is.
 

 
További részletek a kiállításon és a könyv DVD-mellékletén szereplő videointerjúkból:
 

 
összeállította: Déri Zsolt

http://www.empsfm.org
 

https://recorder.blog.hu/2011/03/27/nirvana_taking_punk_to_the_masses
Nirvana: Taking Punk To The Masses – fotógaléria
süti beállítások módosítása