The Flaming Lips with Neon Indian – a teljes EP!

2011.03.26. 13:30, -recorder-

A Flaming Lips tovább folytatja fura kiadványainak 2011-es sorát: az oklahomai pszichedelikusok a 12 külön YouTube-videó formájában publikált februári Two Blobs Fucking című iPhone-miniszimfónia és az áprilisban háromkilós ehető gumicukor-koponyákba rejtett pendrive-on megjelenő háromszámos anyag között márciusban egy négyszámos EP-t adtak ki limitált példányszámú 12 inch-es színes vinyl korongokon, melyeket az elmúlt pár napban Wayne Coyne frontember személyesen vitt el néhány lemezboltba (Oklahoma Cityben és Dallasban már el is fogyott mind, Austinban állítólag még kapható). A Mexikóban született texasi Alan Palomo brooklyni székhelyű Neon Indian projektjével közös címnélküli EP teljes anyaga – élen a meghökkentő Is David Bowie Dying? címet viselő dallal – itt rögtön meg is hallgatható.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ez a lemez két generáció találkozása: egy 1983 óta működő zenekar és egy 1988-as születésű zenész kollaborációja. A Psychic Spasms című 2009-es debütalbumának chillwave-es pszichedéliájával azonnal hipster kedvenccé váló Neon Indian és Wayne Coyne-ék 2011. január 30-án rögzítették közös EP-jüket : a Flaming Lips-tagok Oklahomából száguldottak fel a New York állam legnyugatibb csücskében lévő Cassadaga falucskába, hogy elcsípjék Palomót, a neonindiánt, a chillwave Syd Barrettjét, aki épp második albumán dolgozott producerükkel, Dave Fridmann-nel, annak Tarbox nevű stúdiójában (ahol a leghíresebb Lips-lemezek is készültek). Az EP nyitódalának címébe foglalt kérdésen – David Bowie haldoklik? – sem kell nagyon hüledezni, hiszen Bowie és Coyne köztudottan nagy rajongói egymás művészetének, és itt egy olyan szerzeményről van szó, mely a Space Oddity korabeli dallamvilágot és a sovány szőke herceg berlini korszakának experimentalista hozzáállását egyaránt megidézi (az eredeti demóverzióban még szereplő „David Bowie is dying” sor pedig már nem is került bele a végső változatba). Nyugodjunk meg, Wayne Coyne szavait már abban az 1989-es jézustojásos dalában sem kellett véresen komolyan venni, ahol azt énekelte, hogy „aznap születtem, mikor John Lennon agyába lőttek” (az 1961-es születésű Wayne a Lennon-gyilkosság idején már majdnem húszéves volt).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

a címnélküli The Flaming Lips with Neon Indian EP négy száma itt hallható:

1. Is David Bowie Dying?

2. Alan's Theremin

3. You Don't Respond

4. Do You Want New Wave Or Do You Want The Truth, Part 2

Az alábbi videóösszeállításban az EP születésének állomásai láthatók: Wayne Coyne az Is David Bowie Dying? otthoni demózása közben, a Flaming Lips utazása Oklahomából New York államba, Steven Drozd a gitárjával, a basszista Michael Ivins a Kaoss Pad fölé hajolva, Kliph Scurlock a dobok mögött, és persze maga a Neon Indian, azaz Alan Palomo, a szintijeivel és az egyik szám címében is megörökített thereminjével.

ez a legutóbbi Neon Indian-kislemez, a Grizzly Bear basszista-producerével, Chris Taylorral készített Sleep Paralysist 2010-ból:

ez pedig a 2009-es Psychic Chasms album egyik dalának, a Should Have Taken Acid With You-nak az élő előadása a Neon Indian zenekari felállásával:


http://www.flaminglips.com
http://twitter.com/waynecoyne
http://www.neonindian.com

összeállította: Déri Zsolt
 

 

https://recorder.blog.hu/2011/03/26/the_flaming_lips_with_neon_indian
The Flaming Lips with Neon Indian – a teljes EP!
süti beállítások módosítása