The Flaming Lips: Two Blobs Fucking

2011.02.17. 01:00, -recorder-

Zajréka! Úgy bizony, a Flaming Lips újra Zaireeka-fázisban találta magát! Ha valaki esetleg nem tudná, a címében az afrikai káoszt és az arkhimédészi heurékát összezagyváló 1997-es Zaireeka volt az oklahomai pszichedelikusok legkísérletibb albuma: négy CD-n jött ki, melyeket négy lejátszón egyszerre kellett elindítani a teljes hangkép és a megfelelő hatás eléréshez, a töredékmásodpercnyi eltérések és a hangszórók egymáshoz való elhelyezkedése adta a változót. Wayne Coyne-ék nemrég feldobták az ötletet, hogy az új technikákhoz igazodva mobiltelefonokra applikálva újra kiadják az ominózus 1997-es anyagot, és talán épp ez ihlette őket e heti akciójukra: ezúttal nem egy albumot, hanem csupán egyetlen számot adtak közre, de nem négy, hanem 12 külön – párhuzamos – szeletben, amit a rajongók családi/baráti társaságban illeszthetnek össze egyedi iPhone-szimfóniává.
 
Hogy erre az új kísérletre épp most kerül sor, nem is annyira meglepő, hiszen így visszatekintve a Zaireeka a Flaming Lips eddigi 28 éves történetének pont a felezőpontján foglal helyet és időt: Coyne-ék csaknem másfél évtized után ott és akkor borították fel az addigi hagyományos rockzenekari formát, ott és akkor kezdődött az együttes himnikus-univerzális art-pop fázisa – Zajréka volt a báb, amin keresztül a garázsban nevelkedett hernyóból szép színes lepke lett. Azóta újabb 14 év telt el, és a Flaming Lips – mint azt már a legutóbbi sorlemez, a teljesen új munkamódszerrel elkészített, beszédes című Embryonic is jelezte – ismét átalakulóban van...
 
Itt álljunk meg egy pillanatra, és nézzük meg ezt a 2011 januárjában publikált szemléltető videót, melyben Wayne Coyne frontember és a zenekar másik zenei géniusza, a multiinstrumentalista Steven Drozd megpróbálja két-két iPhone-nal modellezni a Zaireeka-kísérletet:
 
 
 
Oké, persze, egyetlen szám kapcsán nem érdemes eszmefuttatásokba bocsátkozni, inkább nézzük, mit is kaptunk most pontosan: a címében is formátlan halmazok pároztatását asszociáló Two Blobs Fucking 12 elemét a zenekar külön e célra indított új YouTube-csatornáján adták közre most február közepén 12 videó formájában, és ezeket kell a közös élményre szövetkező rajongóknak egyszerre, szinkronban elindítaniuk iPhone-jukon vagy számítógépükön a három és fél perces hanganyag megfelelő összeolvasztásához.
 
Az előző videóüzenet folyatásaként itt van még egy kis útmutatás az alkotóktól:
 
 
 
a Two Blobs Fucking című digital streaming single 12 szelete ezen a YouTube-csatornán található:
https://www.youtube.com/user/flaminglipsfree

itt van mutatóba a 12 elem közül az 001-es számú magában:
 
 
 
ez meg itt a 009-es, mely a Wayne Coyne által felmondott szöveget tartalmazza:
 
 
 
ez meg itt az utolsó, a 012-es:
 
 
 
Voltak olyan rajongók is, akik szépen egymásra szerkesztették a hangsávokat, hogy egy sima sztereo mixben – mint egy afféle demóként – körülbelül hallhassuk, mire számíthatunk, ha tényleg összeszedünk elég vállalkozó kedvű havert vagy családtagot a közös zeneindításhoz. Hát kábé ilyesmire:
 
 
 
ők pedig meg is csinálták a kísérletet 12 laptoppal:
 
 

http://www.flaminglips.com

összeállította: Déri Zsolt

Címkék: the flaming lips
https://recorder.blog.hu/2011/02/17/the_flaming_lips_two_blobs_fucking
The Flaming Lips: Two Blobs Fucking
süti beállítások módosítása