PJ Harvey: The Words That Maketh Murder (videoklip)

2011.01.15. 18:53, -recorder-

Mint arról már beszámoltunk, PJ Harvey elkészült új albumával, a 2011. február 14-én megjelenő Let England Shake-kel. A decemberben publikált The Last Living Rose kisfilm után most felbukkant egy hivatalos klip az első kislemezdalnak választott The Words That Maketh Murderhez is, de az a pár blog, amelyik eddig sietve kitette, néhány órán belül belül törölni is kényszerült – viszont közben valaki a Dailymotion videomegosztóra is felpakolta, úgyhogy nézzük meg gyorsan, amíg lehet, például itt a Recorderen!
 
Mint látható és hallható, Polly Jean Harvey ebben a dalban is az autoharp nevű hangszerrel kísérte magát, és – akárcsak a címadó dal eredeti változatában (melyet már említett novemberi hírünk alatt is bemutattunk) – a művésznő ezúttal is átvett egy részletet egy ötvenes évekbeli dalból: a „what if I take my problem to the United Nations?” („mi lenne, ha az ENSZ elé terjeszteném a problémámat?”) sor a Summertime Blues című Eddie Cochran-klasszikusból való, de Polly nem egy kamasz panaszra, hanem a valami komolyabb dologra utal vele. Régies című dala a gyilkos szavakról a háború borzalmait idézi meg leszakadt testrészekkel és legyek lepte hullákkal, ami baljós kontrasztot ad a klipben – a „hátországban” – zajló szórakozáshoz, ünnepléshez. (A jövőben még számíthatunk egy sor hasonló videóra is, ugyanis Seamus Murphy sokszoros World Press Photo-díjnyertes fotóriporter a hírek szerint az album mind a 12 számához készített egy-egy ilyen kisfilmet.)

http://pjharvey.lucidwebs.co.uk

ez itt pedig maga a dal klip nélkül:

 

a 2010 decemberében publikált The Last Living Rose kisfilm:

 

ez a Let England Shake címadó dalának egy korai verziója, melyben még benne volt a hangminta a kanadai Four Lads énekegyüttes Istanbul (Not Constantinople) című 1953-as slágeréből:

 

https://recorder.blog.hu/2011/01/15/pj_harvey_the_words_that_maketh_murder_videoklip
PJ Harvey: The Words That Maketh Murder (videoklip)
süti beállítások módosítása