Don Van Vliet: Some YoYo Stuff (rövidfilm, 1993, rendezte: Anton Corbijn)

2010.12.18. 13:46, -recorder-

A hét gyászhíre: kevesebb, mint egy hónappal 70. születésnapja előtt, sclerosis multiplexből származó szövődmények következtében meghalt Don Van Vliet, vagy ahogy a nagyvilág ismerte, Captain Beefheart. A Recorder indulása óta számos fontos előadó hunyt már el (Solomon Burke, Ari Up, Gregory Isaacs, James Freud, Peter Christopherson), de egyikük sem volt olyannyira meghatározó figura, mint ő: az 1969-es Trout Mask Replica dupla album alkotójának jelentősége csak hajdani nagy cimborájához, Frank Zappához mérhető, blues alapú avantgárd-experimentalista zenéjével és dadaista-szürrealista szövegeivel Tom Waitstől a magyar Bizottságig és a belga dEUS-ig, Johnny Rottentől a Pixiesig és PJ Harvey-ig számtalan művészre volt óriási hatással. A napokban egy nagyobb cikkel is tisztelgünk Captain Beefheart munkássága előtt – addig is emlékezzünk rá a rockfotós-kliprendező Anton Corbijn első filmnek tekintett munkájával, a Don Van Vliet: Some YoYo Stuff című dokumentumfilmmel.
 
A 13 perces fekete-fehér kisfilmben, melyet Corbijn egy évtizedes kliprendezői múlt után, de még bő egy évtizeddel első mozis munkája előtt, 1993-ban forgatott (majd 1994-ben a BBC adásában mutatott be), a zenéléstől 1982-ben visszavonult, és onnantól a képzőművészetre, elsősorban a festészetre koncentráló Don Van Vliet és édesanyja mellett maga az operatő-rendező, sőt egy még ismertebb rendező-rajongó, David Lynch is felbukkan. Captain Beefheart ebben a filmben tűnt fel utoljára a nyilvánosság előtt.

http://www.beefheart.com
http://www.corbijn.co.uk
 

 
Captain Beefheart And His Magic Band – a Safe As Milk című 1967-es bemutatkozó album dalaival egy cannes-i strandon 1968 januárjában: 

Captain Beefheart And The Magic Band – az 1982-es Ice Cream For Crow búcsúalbum címadó dalának videoklipje, melyet maga Don Van Vliet rendezett:

https://recorder.blog.hu/2010/12/18/don_van_vliet_some_yoyo_stuff_anton_corbijn_rovidfilmje_1993
Don Van Vliet: Some YoYo Stuff (rövidfilm, 1993, rendezte: Anton Corbijn)
süti beállítások módosítása