Legálisan letölthető a Beatles-katalógus

2010.11.16. 16:48, -recorder-

Mától – klasszikus karácsony előtti időzítéssel – letölthető a Beatles teljes életműve az iTunesról (egy évvel az után, hogy az EMI az összes lemezüket újra kiadta remaszterelt CD-ken – egy box setben, illetve külön-külön albumonként). Az online kiadás egy évtizedes vita végére tesz pontot, hiszen a Beatles-tagok által 1968-ban alapított Apple Corps és a Steve Jobs vezette Apple Inc. nevű elektronikai és számítógépgyártó cég (mely a brandnevet a Beatles-féle Apple-től vásárolta meg annak idején, meglehetősen komoly összegért) idáig nem bírt megegyezni a dalok internetes forgalmazásáról.

Első körben már 2009 szeptemberétől elérhetővé váltak bizonyos számok mp3-formátumban a Beatles Rock Band nevű játék keretében, de ez most az első igazi alkalom, hogy legálisan le lehet tölteni a Beatles-dalokat a világhálóról. Nemrég úgy nézett ki, hogy egy jó darabig még nem lesz elérhető ilyen formában az életmű, Paul McCartney többször is pesszimistán nyilatkozott az ügyben, és az együttes kiadóját, az EMI-t okolta, John Lennon özvegye, Yoko Ono pedig még 2010 augusztusában is azt mondta, hogy egy darabig ne számítson ilyesmire senki.
 
A hírt ma jelentették be az Apple Inc. honlapján közép-európai idő szerint 16 órakor: a nyitó oldalon egy zenekari fotó és fölötte egy ”The Beatles. Now on iTunes.” felirat jelent meg, jelezvén, hogy az Apple zenáruházában mostantól már a Beatles is kapható. A nagy bejelentés mibenlétét egy nappal korábban már előre lehetett sejteni abból, hogy a cég honlapján négy különböző óra volt látható négy különböző időzónából (ez arra utalt, ahogy John Lennon és három zenésztársa óramutatókként tartották karjukat a Help! album borítóján), és egy rövid üzenetet is lehetett olvasni: „A holnapi is csak egy olyan nap, mint a többi. Egy olyan nap, amit nem fogsz elfelejteni.”
 
Ami az árakat illeti: a teljes albumok (köztük a profetikus című The Beatles For Sale, illetve a két Past Masters válogatáslemez) darabja átlagosan 13 dollárba kerül (dupla album 20 dollárba, a 256 dal mellett dokumentumfilmeket és videókat is tartalmazó The Beatles Box Set pedig 150 dollárba), egy-egy dalért külön-külön pedig 1 dollár 30 centet kell fizetni.

http://www.thebeatles.com/

https://recorder.blog.hu/2010/11/16/legalisan_letoltheto_a_beatles_katalogus
Legálisan letölthető a Beatles-katalógus
süti beállítások módosítása