The Trousers: Soul Machine

2010.11.15. 14:26, -recorder-

(Twelvetones, 2010)
 
A 2008-as Planetary Process után 2010-re elkészült második albumával a Trousers, melynek dalszerző-gitáros-énekesét, Kőváry Zoltánt 2004 és 2009 között párhuzamosan az Amber Smith másodgitárosaként is ismerhette a közönség. A Trousers az új albumát már teljes egészében a garázs-rock revival jegyében készítette el, és feszes, lendületes számaival minőségben nem is nagyon marad alul a retro stílus nemzetközi rokonzenekaraival való összehasonlításban. Kőváryék az új album anyagát ma, november 15-én este a kultikus amerikai gitáros-énekes, Adam Bomb piromániás glam/hard rock show-jának előzenekaraként is bemutatják a Szabad az Á-ban.
 
A garázs-rock retro hullám már lecsengett a nagyvilágban, ami persze nem jelenti azt, hogy manapság ördögtől való lenne visszanyúlni a koszos-karcos gitárzene gyökereihez, és feleleveníteni a négy-öt évtizeddel ezelőtti ősrockerek munkásságát. A Trousers sem zavartatta magát a nemzetközi trendekhez viszonyított fáziskésés miatt, és jól tette, mert az ígéretes debütálást követően ismét egy korrekt anyaggal állt elő, hiteles és lelkes zenei tárlatvezetőként kalauzolva el a hallgatókat a hatvanas-hetvenes évek világába.
 
A Trousers közvetlen előképei az ezredforduló környékén virágzó skandináv garázs- és hard rock revival zenekarai voltak (Gluecifer, Turbonegro, The Hives, stb.), melyek közül legközelebbi rokonként talán a svéd Hellacopterst említhetjük: többek közt a laza rocker attitűd, az emlékezetes énekdallamok, a Kőváryék zenéjében is egyre hangsúlyosabban jelen lévő éles gitárszólók (és szintén egyre hangsúlyosabban kiegészítő billentyűs hangszerek) adják a közös halmazt – és persze a hatvanas-hetvenes évek rockzenéjét szinte teljes egészében átfogó angol nyelvű dalpark.
 
A Stoogestól kezdve a Black Sabbath-on át a Rolling Stonesig jó néhány inspirációs forrást fel lehet sorolni a Soul Machine kapcsán. Kőváry Zoltán (vagy ahogyan a borítón szerepel: Dr Buffalo) és társai (Nicki D. – basszusgitár, Ambi Pop – billenytűk, csörgők, Chase E. Church – dobok) felkészültsége a feldolgozott korszakból példamutató, a rock’n’roll mellett a soul, a blues, a hard rock is része a múltidézésnek, a High On Love című számban pedig még vonósok is szerepelnek a Neo-frontember Kőváry Péter hangszerelésében, némi pszichedelikus hangulatot kölcsönözve a dalnak. A gitáros-énekes bátyja mellett Hodosi Enikő is közreműködik a Neo tagságából: az énekesnő (aki pályáját az ezredfordulón a Kőváry fivérek békéscsabai rockzenekarában, a Rag Dollban kezdte) négy dalban szolgáltatja a háttérvokált az új Trousers-lemezen.

Az első albummal ellentétben ezúttal nincsenek lelombozó üresjáratok, vagy gyengébb dalok a lemezen, végig egyenletes a színvonal, és lendületes marad a tempó is. A lemez hangzása meglehetősen puritán, de a Trousers nyers, energikus garázs-rockja nem is igényel ennél többet, ezen tehát nem bukik el a produkció. Az utolsó számként hallható I Wanna Be Your Dog című Stooges-feldolgozást azonban már nehezebb megbocsátani, mert bár korrekt tiszteletadásról lehetne szó, semmit nem ad hozzá a 12 saját szerzeményhez, sőt inkább megbontja a lemez egységét.

7/10

Bokor Péter
 
http://www.facebook.com/thetrousers
http://www.myspace.com/thetrousershu
 

https://recorder.blog.hu/2010/11/15/the_trousers_soul_machine
The Trousers: Soul Machine
süti beállítások módosítása