Korporációs rock - a cégek hangjai

2010.11.13. 08:27, -recorder-

„KFT: Korlátolt Felelősségű Társaság – a mai fiatalok már nem ismerhetik ezt a háború előtti kereskedelmi kifejezést, amelynek akkori népszerű rövidítését találóan vette magára ez a ’81-ben alakult és máris jelentős sikereket felmutató zenekar” – írta Laár Andrásék együtteséről Rock Lexikonjának 1982-ben megjelent bővített kiadásában Tardos Péter. Hát igen, a szocializmus azon szakaszában még csak gazdasági munkaközösségek (GMK-k) és kisszövetkezetek kereteiben lehetett nálunk vállalkozni, ügyeskedni, hogy aztán az évtized végén a magyarok újra ismerkedjenek olyan „háború előtti” elavult fogalmakkal, mint a korlátolt felelősségű vagy részvénytársaság. A KFT-n kívül azért voltak, vannak más céges zenekarok is – nézzünk is pár példát a teljesség igénye nélkül!
 
 
A Cég – A nyolcvanas évek közepén népszerű budapesti tinizenekar képünkön is megcsodálható. Novák Péter énekes és Nagy Gergely basszusgitáros (Aranyláz, Kimnowak), Korom Attila gitáros-énekes (Korom és Méz, Korom és Angyalszív, Korom) és Dióssy D. Ákos billentyűs (Korom és Angyalszív, PUF, Kispál és a Borz) is itt kezdte pályafutását, ahogy a Franciaországban karriert csináló Varga Veronika színésznő is. Szerepeltek a Básti Juli főszereplésével készült Laura című filmben, egy időben Galla Miklós (GM49) volt a menedzserük, és Bornaiékkal is jóban voltak: többször játszottak a KFT előtt. Persze azt sem lehet véletlen, hogy 2010-ben A cég hangja című zenei tehetségkutató műsorban A Cég egykori hangja, Novák Péter volt az egyik zsűritag.
 
GMK – A nyolcvanas évek végén aktív miskolci alternatív popzenekar, amelyben a ma már platinalemezes Holdviola több tagja (Farkas Péter, Gál Lajos) is megfordult.
 
Kabinet Rt – A miskolci zenekar az elsők között játszott itthon ska zenét, Bad Manners-feldolgozásaik (Lipót Bácsi, Tánya London lánya) mellett saját dalaik is voltak. Befutni sajnos nekik sem sikerült. Már szóba kerültek itt a Recorderen a Párhuzamos életrajzok – Madness és Specials összeállítás magyar blokkjában.
 
Lipps Inc. – A szójátékos nevű (lip-synch = tátogás playback alapra) minneapolisi diszkó-részvénytársaság után egy nagy sláger maradt: az 1980-as évjáratú Funkytown ma is kötelező bizonyos helyeken, céges bulikban például biztosan.
 
Lyuhász Lyácint Bt – A betéti társaság a kisvállalkozások ideális társasági formája, a „pszichokinetikus ipari és mezőgazdasági tánczenét” játszó debreceni kollektíva is underground körökben mozog. Felléptek a Szigeten a Wanted zenekarral, egy Szécsi Pál-feldolgozással bekerültek az Anyád! ...a szúnyogok című 1999-es Jancsó-filmbe is, majd az Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél és Mohácsi vész című folytatásokban is szerepeltek.

Marcellina PJT – A polgári jogi társaság igazából nem cég, nem is önálló jogalany, hanem csak egy kötelmi jogviszony: valamilyen gazdasági tevékenységet is igénylő közös célra lehet létrehozni. Az 1972-es Ki Mit Tud?-on a Kócbabák tini tagjaként feltűnő Babits Marcellina pár év nyugati vendéglátózás után a nyolcvanas évek közepe táján alakította meg PJT-jét, amelyben a rövidítés a zenésztársaira, Péterre, Jánosra és a többiekre is utalt. Te vagy a sztár című popdaluk gyakran ment a rádióban, A sztár csak Te vagy! címmel egy albumuk is megjelent 1986-ban, de az igazi befutás elmaradt. A szaxofonos-énekesnő utána a PJT utótag nélkül, szólóban folytatta, és jóval sikeresebb is lett.

Marionett Rt – A Bergendy együttesből 1975-ben kivált billentyűs, Latzin Norbert zenekara feltehetőleg Ray Bradbury híres sci-fi novellája (Marionettes, Inc.) nyomán vette el a nevét. Slágereik voltak, nagylemezük nem, a hetvenes évek végén be is dobták a törülközőt. Mikor a pirkadat című daluk alapján kifejezetten kár volt értük…

MÁV GMK - 1989-ben Nagykőrösön alakult, rövid életű Oi! zenekar volt. Az énekest Vasutasnak hívták.

Murder, Inc. – A Killing Joke zenészeinek Chris Connelly gitáros-énekessel alakított rövid életű indusztriál projektje (1991-1992), melynek neve a két világháború közti időszak amerikai maffiacsoportjaira utalt (a Gyilkosság Rt.-ről később egy amerikai hiphop lemezcéget is elneveztek, de a mi Ganxsta Zolee-nk is csinált dal- és lemezcímet belőle). A brit Murder, Inc. együttes egyetlen címnélküli album után ki is múlt, mikor a Killing Joke – Jaz Coleman frontember visszatérésével – újraindult.

Public Image Ltd. – A Sex Pistolsból való kilépése után a Johnny Rotten nevet is levedlő John Lydon 1978-ban alapította meg a maga poszt-punkos korlátolt felelősségű társaságát, melyet sikerrel működtetett egészen 1992-ig. A 2009-ben újjászerveződött PiL 2010 augusztusában a Szigeten is tartott egy izgalmas taggyűlést.
 
Thievery Corporation – Az Amerikai Egyesült Államok fővárosából, Washington DC-ből származó elegáns öltönyös downtempo DJ-producer páros. Rob Garza és Eric Hilton lemezein olyan vendégénekesek tűntek fel, mint Emilíana Torrini, Bebel Gilberto, David Byrne, Perry Farrell (Jane’s Addiction) vagy Wayne Coyne (The Flaming Lips). Egyszer még Sir Paul McCartney előtt is felléphettek!
 

összeállította: Fábián Titusz
 

kapcsolódó cikkek a Recorderen:
 
„A saját cipőnk mellett jártunk” – KFT-interjú (első rész) + (második rész)
a KFT együttes kedvenc lemezei
egy 1981-es KFT-koncert felvétele
Esti Kornél: Bábu vagy
WYX: Lie, Lie, Lie (1983)
 
 
 

https://recorder.blog.hu/2010/11/13/korporacios_rock
Korporációs rock - a cégek hangjai
süti beállítások módosítása