Díszdoktori címet kapott a Blur basszistája

2010.11.11. 15:41, -recorder-

A múlt héten Damon Albarn tervei szerepeltek a hírekben, most pedig az újságíróként és sajtgyárosként is ismert Alex James a soros: a basszusgitárost a Bournemouth University részesítette nagy megtiszteltetésben.
 
Több neves zenészhez hasonlóan a Blur sármos basszistáját, Alex Jamest is díszdoktorrá avatták: a címet szülővárosa egyeteme, a Bournemouth University adományozta a zenésznek, aki igazából nem is volt az intézmény hallgatója (ugyan Bournemouth-ban született és ott is volt középiskolás, ám főiskolai tanulmányait már Londonban végezte). Alex meghatottan vette a kitüntetést, az alábbi szavakkal: „Egyszerűen nem jutok szóhoz, de ez semmi az anyukámhoz képest, aki épp bukfenceket hány a sarokban. Egyszerűen le vagyok nyűgözve. Ami pedig a legmeghatóbb az egészben, az az, hogy visszajöhettem Bournemouth-ba, ami nagyon kedves helyet foglal el a szívemben.”
 
A basszista természetesen nem felejtette el megemlíteni a 2009-ben egy Glastonburyig eljutó – és dokumentumfilmen filmen is megörökített – turné, 2010-ben pedig egy áprilisi kislemez (Fools Day) erejéig reaktivált Blurt sem: „A Blur egy művészeti főiskolán alakult, lényegében a művészeti oktatás produktuma voltunk. Szerintem nem nagyon fontos, hogy mit csinálsz – csak menj a szíved után, és csináld, amit szeretsz. Szerintem a művészeti oktatás létfontosságú, és ez egy olyan dolog, amiben mi britek nagyon jók vagyunk.”
 
Alex James a Blur 2003-as leállása után kevesebbet foglalkozott a zenével, mint a különféle projekteket egymásra halmozó Damon Albarn vagy a szólólemezek sorát kiadó Graham Coxon gitáros, de mindenképpen többet, mint a komputergrafikus-animációs rendezőként, jogtanácsosként és politikusként dolgozó Dave Rowntree dobos: tavaly például egy időre beszállt vendégeskedni a feloszló New Order romjain verbuválódott Bad Lieutenant zenekarba! Alex az elmúlt évek során többféle sajtóorgánumokban is kipróbálta magát, írt publicisztikákat magazinokba, szerepelt rádió- és tévéműsorokban, született öt gyereke, és sajtgyártásba kezdett (leghíresebb termékei a Little Wallop és a Blue Monday – utóbbit természetesen a híres New Order-dalról nevezte el).
 
(nme.com)
 

http://www.blur.co.uk

a 2009-es Glastonbury-fellépésen a Tender című dalban Alex nagybőgőn játszik:

 

ez pedig a 2010-es Fools Day kislemezdal:

https://recorder.blog.hu/2010/11/11/diszdoktori_cimet_kapott_a_blur_basszistaja
Díszdoktori címet kapott a Blur basszistája
süti beállítások módosítása