A Death Cab For Cutie az új lemez előtt fotóalbummal jelentkezik

2010.11.10. 14:36, -recorder-

Ben Gibbard és Chris Walla zenekara már 2001-ben is kiadott egy The Photo Album című lemezt, de idén egy igazi fotóalbum is megjelenik róluk. A legutóbbi Twilight filmzenelemez húzódalát jegyző együttes új – radikális stílusváltást ígérő – stúdióalbuma 2011-ben kerül a boltokba.
 
A Washington államból induló Death Cab For Cutie az évek során az amerikai indie rock színtér egyik legnagyobb hatású gitárzenekarává nőtte ki magát, és egész komoly kereskedelmi sikereket is aratott. Független kiadóknál megjelentetett korai albumaik (Something About Airplanes – 1998, We Have The Facts And We're Voting Yes – 2000, The Photo Album – 2001, Transatlanticism – 2003) egyre növekvő népszerűsége nyomán Gibbardékra felfigyeltek a nagy lemezcégek is, melyek közül végül a Warner szerződtette le őket 2004-ben. Az egy évvel később megjelentetett Plans album már a Top 5-be került az Egyesült Államokban, a 2008-as Narrow Stairs pedig már meg sem állt a Billboard lista No.1 pozíciójáig.

Azóta – a második Alkonyat film, az Újhold filmzenealbumának nyitó kislemezdalától, a Meet Me On The Equinoxtól eltekintve – egy kicsit kevesebbet lehetett hallani a DCFC-ről, bár a gitáros-billentyűs-énekes Ben Gibbard, aki a magánéletben Zooey Deschanel színésznő-énekesnő férje, 2009-ben elkészítette egy Kerouac-dokumentumfilm filmzenelemezét az alt.country hős Jay Farrarral (a Son Volt frontemberével, aki a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján működő Uncle Tupelo együttesben a későbbi Wilco-tagokkal játszott együtt), a gitáros Chris Walla pedig egy rakás indie rock együttes mellett producerkedett (Telekinesis, Tegan & Sara, Ra Ra Riot, The Thermals stb.). Gibbard és Walla most ismét együtt dolgoznak a stúdióban, és már készítik a jövőre várható új DCFC-albumot, mely a frontember szerint nem gitárközpontú lesz, sokkal inkább ambientes popszámokra lehet számítani, a Brian Eno 1975-ös Another Green World című műfajteremtő alaplemezének hangulatában. „Nem lesznek rajta gitárok, mert az emberek azt várják tőlünk. Jelen pillanatban annyira büszke vagyok erre a lemezre, hogy az sem érdekel, ha a rajongóknak esetleg nem tetszik majd” – nyilatkozta Gibbard.
 
A másik, aktuálisabb hír az együttessel kapcsolatban, hogy november 17-én megjelenik egy fényképalbumuk, Autumn de Wilde fotóművésznő képeivel (de Wilde az elmúlt másfél évtizedben a Death Cab For Cutie-n kívül olyan művészek számára készített ikonikussá lett képeket, lemezborítókat és klipeket, mint a Wilco, a White Stripes, a Raconteurs, Fiona Apple, Beck, Ryan Adams vagy a néhai Elliott Smith, sőt ez utóbbiról 2007-ben egy teljes fotóalbumot is publikált). A szimplán csak Death Cab For Cutie címet viselő, 30 dollár körüli áron kapható keményfedeles kiadvány több mint 200 képet tartalmaz a zenekarról – színpadi és színpadon kívüli fotókat egyaránt, valamint interjúkat és beszélgetéseket is.

(pitchfork.com)

http://www.deathcabforcutie.com

https://recorder.blog.hu/2010/11/10/a_death_cab_for_cutie_az_uj_lemez_elott_fotoalbummal_jelentkezik
A Death Cab For Cutie az új lemez előtt fotóalbummal jelentkezik
süti beállítások módosítása