Dave Davies szerint a Kinks sosem alakul újjá

2010.10.31. 17:25, -recorder-

Az 1964 és 1996 között működő legendás brit zenekar szólógitárosa, Dave Davies hallani sem akar arról, hogy újra összeálljon testvérével, a dalszerző-gitáros-énekes Ray Daviesszel.
 
Pár héttel ezelőtt ismét felmerült egy esetleges Kinks-reunió lehetősége, maga a 66 éves frontember Ray Davies tett erre utalást, ám három évvel fiatalabb öccse, a gitáros-vokalista Dave Davies más állásponton van (képünk bal szélén Ray, mögötte Dave áll). Az ifjabbik Davis szerint hülyeség lenne a 14 éve feloszlatott együttest összerántani, mert az sokat ártana az ázsiójuknak. „Semmi értelme az egésznek. Ki akar hülye öregembereket tolószékben látni, ahogy a You Really Got Me-t játszák?” – fakadt ki Dave. Van persze egyéb indíték is: az Oasist szétrobbantó Gallagher fivérekhez hasonlóan a két Davies is legendásan rossz viszonyt ápol egymással, Dave a Daily Mail friss interjújában is nemes egyszerűséggel leseggfejezte a bátyját, hozzátéve: „Ray olyan, mint egy vámpír – kiszívja belőlem az ötleteimet, az érzelmeimet és a kreativitást. Mérgező számomra vele egy levegőt szívni, ő egy irányításmániás szörnyeteg.” Mint az interjúból kiderül, a két fivér kapcsolata akkor mérgesedett el végleg, amikor 1997-ben, Dave ötvenedik születésnapján az ünnepség költségeit álló Ray felugrott az asztalra, nekiállt önmagát fényezni, majd rátaposott a szülinapi tortára, amit öccse épp felvágni készült. A Davies testvérek azóta többnyire csak e-mailben kommunikálnak, főleg csak üzleti ügyben. Személyesen utoljára két-három éve találkoztak.
 
Ray, aki See My Friends címmel november elején jelenteti meg tucatnyi sztárvendég társaságában rögzített Kinks-feldolgozáslemezét, nemrég azt nyilatkozta, hogy úgy érzi, Dave is nyitott az újjáalakulás gondolatára, Mick Avory dobos szerint pedig nyolc dal már el is készült egy esetleges új Kinks-albumhoz. Az ifjabbik Davies most lehűtötte a kedélyeket, és persze azt sem árt megjegyezni, hogy a nagy felállás teljes reuniója már amúgy is kivitelezhetetlen: a Kinks hatvanas évekbeli basszusgitárosa, Pete Quaife 2010 júniusában, 67 éves korában elhunyt. Ray Davies és Mick Avory szerettek volna pár dalt előadni a temetésén, de Dave már akkor is nemet mondott, ezzel is bizonyítva, hogy részéről az összeállás lehetetlen. Ray szerint öccse még mindig kisebbségi komplexusban szenved, hiszen jóval kevesebb jogdíj jár neki a Kinks-dalokból, irigykedik azért, mert ő nem kapott kitüntetést a királynőtől, sőt a 2004-ben elszenvedett súlyos agyvérzése óta még inkább képtelen a rendes kommunikációra (Dave Davies időközben felépült, 2007-ben már újabb szólóalbumot is kiadott, és a napokban fejezte be legfrissebb lemezének felvételeit).
 
(Daily Mail)

http://www.raydavies.info/
http://www.davedavies.com/

a Kinks első slágere 1964-ből...

 

...és az utolsó 1982-ből:

https://recorder.blog.hu/2010/10/31/dave_davies_szerint_a_kinks_sosem_alakul_ujja
Dave Davies szerint a Kinks sosem alakul újjá
süti beállítások módosítása