Elkelt Kurt Cobain MTV-gyalázó levele

2010.10.11. 08:33, -recorder-

A Music Television intézményével hírhedt szeretet-gyűlölet viszonyt ápoló néhai Nirvana-frontember kézzel írott kifakadása 12 800 dollárért talált gazdára a Julien’s aukciós ház árverésén.
 
Komoly összeget áldozott az a licitáló, aki megvette az 1994-ben öngyilkosságot elkövető Kurt Cobain MTV-nek címzett levelét a Los Angeles-i illetőségű Julien’s Auctions árverésén (magát az árverést a Kínához tartozó Makaó szigetén tartották, de természetesen online formában is bekapcsolódhatott bárki a világ minden tájáról). A Julienslive.com oldalon gyakran lehet eredeti ritkaságokra és különösebbnél különösebb ereklyékre bukkanni: elkelt már itt például a Star Trek egykori Kirk kapitányának, William Shatnernek a veseköve is, és pár éve a pénzzavarban került Michael Jackson szintén e cégénél bocsátotta áruba jó pár emléktárgyát.
 
A Cobain-levél, mely egy vonalas notesz lapjaira íródott sima kék tintával, beszól az MTV-nek, már rögtön a legelején, ahol is a frontember Empty TV-nek, vagyis „üres tévének” csúfolja a zenei csatornát. „Kedves Empty TV, minden céges istenek megtestesítője! Simán fennmaradunk nélküled – a régi stílus gyorsan hanyatlik. Az életem mostantól annak szentelem, hogy semmit se csináljak, csak valamit fikázzak. Kurdt Kobainee, profi rockzenész” – szól a levél, melynek egészen pontos keltezési körülményeit nem tudni, de szakértők szerint 1993-ra datálható, ugyanis egy interneten is keringő ’93-as videóinterjúban (melyet Kurt két zenekari társa, Krist Novoselic és Dave Grohl, valamint újszülött gyermeke, Frances Bean Cobain társaságában adott) a Nirvana-vezér szintén az Music Televisont szidja.
 
A 500 dollárról induló licit végül 12800 dollárnál állt meg, a szerencsés vásárló ekkora összegért viheti haza az autentikus papírfecnit. Persze az aukció nem csak ennyiből állt: több száz popkulturális vonzatú relikvia kelt el, többek között egy meglehetősen trágár szövegű Nirvana-dalszövegkezdemény kávé áztatta kézirata (7680 dollár), egy zavarodott arckifejezésű fekete csizmás embert ábrázoló rajz szintén Cobaintől (7040 dollár), a No Doubt-os Tony Kanal régi basszusgitárja (3125 dollár), Gwen Stefani egyik japán táncosnőjének piros-fekete ruhácskája (352 dollár), egy Bruce Springsteen által használt és dedikált akusztikus gitár (5440 dollár), egy bőrnadrág, amit 2001-ben viselt Michael Jackson a Madison Square Gardenben (10240 dollár), sőt Diana hercegnő egy 1989-es báli ruhája is (114 000 dollár).

http://www.julienslive.com

http://www.hereisnirvana.com/ 

 

Címkék: mtv nirvana kurt cobain
https://recorder.blog.hu/2010/10/11/elkelt_kurt_cobain_mtv_gyalazo_levele
Elkelt Kurt Cobain MTV-gyalázó levele
süti beállítások módosítása