nat-king-cole-by-warchild13dotcom.jpg

Popzene + idő = felejtés. A streamingfelületeken, valamint a YouTube-on, a Bandcampen, a SoundCloudon naponta ezrével érkező friss dalok korában nem könnyű elképzelni azt az időt, amikor az emberek hónapokat vártak egy-egy új slágerre. De az internet korában azt is nehéz elképzelni, hogy ezeknek a most dömpingszerűen érkező felvételeknek egyszer nyomuk vész. Pedig a nem is annyira régmúltnak, a popzene őskorának, a 20. század első felének dalait már nemcsak, hogy nem találjuk meg, de még azt sem tudjuk megmondani, hogy mik is voltak a legnagyobb slágerek – mondjuk 1927-ben. Meglehetősen izgalmas vállalkozás tehát ebbe az őskorba visszautazni és régészeti munkát végezni, ezt tettük a július végén megjelent 54. Recorder magazin Pop 1854-1954 című fókusztémában. Feltárjuk, hogy mire épült az 1954-ben berobbant rock and roll és az utána jövő teljes popzenei korszak. Felidézzük, hogy mik voltak a popőskor legfontosabb kronológiai történései. És felelevenítjük az elfeledett sztárokat, slágereket, lemezeket. Az első részben a zeneipar kezdetét, a kottakiadás, az első gramofonlemezek és énekes csillagok megjelenését tekintettük át, most folytatjuk az 1954 előtt uralkodó stílusok bemutatásával.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/08/21/poposkor_a_popularis_zene_elso_szaz_eve_1854-1954_2_resz
Popőskor – A populáris zene első száz éve 1854-1954 (2. rész)

071b7630.jpg

Tavaly júliusban jelentette meg nosztalgikus hangulatú ötödik nagylemezét a Metronomy. A „vissza a gyökerekhez!” felkiáltással készült korong hátteréről, és úgy általánosságban a Metronomy, vagyis a mögötte álló Joseph Mount zenei fejlődőséről beszélgettünk a főhőssel a méltatlanul korai időpont ellenére is szuper hangulatú szigetes koncertje után.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/08/21/_nem_az_volt_a_celom_hogy_a_legsikeresebb_lemezt_keszitsem_el_joseph_mount_metronomy_-interju
„Nem az volt a célom, hogy a legsikeresebb lemezt készítsem el” – Joseph Mount (Metronomy)-interjú

baba1.jpg

Az érzelmek felvállalása a hiphopban nem újkeletű ugyan, de az utóbbi néhány évben látványosan előretörtek - főleg a YouTube-on - a szoft, keménykedés helyett/mellett inkább érzelgős/szomorkodós/depizős/picsogós sadboi rapperek, Drake és Yung Lean nyomában. Itthon fenomenálisan viszi ezt a vonalat az idén év elején feltűnt Baba Aziz, igaz, félig - paródiába hajló - iróniával, és mivel mindjárt vége a nyárnak és jönnek a lehúzós hónapok, megkértük, szedje össze a kedvenc szomorúrap-számait.

tovább →
Címkék: sadboi rap baba aziz
http://recorder.blog.hu/2017/08/21/a_legjobb_sadboi_rap_dalok_baba_aziz_szerint
A legjobb sadboi rap dalok Baba Aziz szerint

metaaaal_rec_23_of_55.jpg

A brit ARCHITECTS az egyik legnépszerűbb metalcore-zenekar Magyarországon is, múlt heti, jó előre sold out-koncertjükön az ausztrál The Amity Affliction és a szintén brit While She Sleeps voltak az előzenekarok. Mi is ott voltunk a New Beat és a Dürer Kert által szervezett, az Akvárium nagytermében megtartott koncerten, ahol erkélyről közönségbe ugró énekest is fotóztunk.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/08/21/architects_the_amity_affliction_while_she_sleeps_ds
Egy zuhanás története – ARCHITECTS-, The Amity Affliction-, While She Sleeps-galériák

lepjunkaholdra02.jpg

2017-ben a magyar alterrock elmúlt két évtizedét használni hordozórakétaként teljesen (t)rendben van - a húszéves ciklikussági törvény, ugye -, főleg olyan szertelen természetességgel, amit a Lépjünk a holdra mutat. A budapesti zenekar alig van túl a kilövésen és még csak tart a saját hang irányába, de ott mocorog bennük az a valami, amitől bejelzett a radarunk.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/08/21/magyarradar_lepjunk_a_holdra
Magyarradar - Lépjünk a holdra

b_my_lake.jpg

A 2013-ban indult B.My.Lake fesztivál a következő évben megnyerte az Európa legjobb új fesztiválja címet a European Festival Awards-on, 2015-ben átköltözött Aligáról Zamárdiba és az idén ötödjére beinduló techno/house esemény továbbra is tartja rangját a hazai felhozatalban a kisméretű fesztiválok között. Idén ezen a héten lehet itt búcsúzkodni a nyártól sokan mások mellett Sven Väth-tel, Adam Beyerrel, Ben Klockkal, Dixonnal, Loco Dice-szal.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/08/21/szerdan_startol_a_b_my_lake_fesztival_zamardiban
Szerdán startol a B.My.Lake Fesztivál Zamárdiban

rec_sziget_dianemelvezi_12_of_43.jpg

Lezajlott a jubileumi 25. Sziget fesztivál, háromrészes galériában emlékezünk meg róla. Az első és a második részben az előadókra, a koncertekre fókuszáltunk, a harmadikban a hangulatra – de nem a bulizókkal együtt lüktetve, hanem kicsit kívülről figyelve az eseményeket. Sziget-éjszaka, józan szemmel. Amikor nem éppen önfeledten bulizós hangulatában van az ember, akkor könnyebben meglátja a nyüzsgés fura, rejtett és valódi pillanatait is. „Full őszinte sorozat” – mondja a galériáról fotósunk, Komróczki Dia, akitől korábban egy Budapest éjszakai életét megörökítő sorozatot is közöltünk.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/08/20/elrevedes_sziget_by_night_fotogaleria
Elrévedés – Sziget by night fotógaléria

peterperrett-pc-steve-gullick-y1a3009-72-dpi.jpg

Közepesen sikeres powerpopos punkrockzenekar a hetvenes évek végéről, egy túlélő ex-junkie a jelenből. A két történetszálat Peter Perrett köti össze első tényleges szólólemezén, amit több mint húsz év csend előzött meg.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/08/20/peter_perrett_how_the_west_was_won_lemezkritika
Peter Perrett: How The West Was Won (lemezkritika)

cavegraphic.jpg

A 20000 nap a Földön című film után most hasonló, vagyis a valóságot fiktív elemekkel keverő képregény készült Nick Cave-ről. A Mercy On Me a zenész korai éveit dolgozza fel, szeptember elején jelenik meg.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/08/18/nick_cave_a_kepregenyhos
Nick Cave, a képregényhős

lizzowater.jpg

Ebben a nyárvégi kánikulában igazán üdítően hat az amerikai rapper-énekesnő Lizzo új klipje, melyben mindenki vízzel hűti le magát, ahogy tudja. 

tovább →
Címkék: lizzo
http://recorder.blog.hu/2017/08/18/frissitsd_fel_magad_lizzo_vizes_videojaval
Frissítsd fel magad Lizzo vizes videójával!