centre_jorn_baars.jpg

fotó: Jorn Baars

A hollandiai Groningenben megrendezett Eurosonic-Noorderslag Európa elsőszámú showcase fesztiválja, és mint olyan, az esténként fellépő, főként kezdő, befutás küszöbén álló zenekarok mellett rengeteg zeneipari előadás, konferencia és workshop tölti ki a programot. Na meg azok a folyamatos találkozók, amiket a jelen lévő több, mint négyezer szakmabeli eszközöl, egész álló nap. Az NKA támogatásával kiküldött magyar delegáció részeként a Recorder is jelen volt a fesztiválon, és most megpróbáljuk összegezni, hogy is néz ki egy ilyen rendezvény, és miért nagyon fontos az, hogy több tucat magyar is jelen legyen rajta. (A delegáció tagjainak névsora és egyéb hasznos információk a hotsmusic.hu oldalon találhatók.) Egy másik cikkben pedig hamarosan elmondjuk, hogy melyik tíz produkcióban látjuk a legnagyobb potenciált.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/01/20/magyar_eloado_az_europai_zenei_verkeringesben_beszamolo_az_eurosonic_showcase_fesztivalrol
Magyar előadó az európai zenei vérkeringésben? – beszámoló az Eurosonic showcase fesztiválról

cymbals-eat-guitars-pretty-years-new-album-interview-compressed.jpg

A New York-i Cymbals Eat Guitars 2009 óta szállítja megbízhatóan a minőségi indierockot, és legutóbbi, 2014-es albumuk óta is tudtak előrelépni.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/01/20/cymbals_eat_guitars_pretty_years_lemezkritika
Cymbals Eat Guitars: Pretty Years (lemezkritika)

arcadefire_1.jpg

"Soha nem volt még ennyire fontos, hogy összetartsunk és vigyázzunk egymásra" - e gondolat kíséretében tette közzé új dalát az Arcade Fire, a Gorillazhoz hasonlóan Donald Trump elnöki beiktatása előtt.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/01/20/hatalomert_cserebe_szabadsagot_ker_uj_dalaban_az_arcade_fire
Hatalomért cserébe szabadságot kér új dalában az Arcade Fire

gorillaz_1.jpg

Közel öt év után végre itt az első új Gorillaz-dal, melyet Damon Albarn és Jamie Hewlett virtuális zenekara Donald Trump beiktatása elé időzítve tett közzé. A hátborzongató Hallelujah Money vendégénekese Benjamin Clementine, ő a főszereplője az apokaliptikus klipnek is. 

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/01/20/halleluja_visszatert_a_gorillaz
Halleluja, visszatért a Gorillaz!

 unnamed.png

Az A38 Budapest egyik legismertebb szórakozóhelye, kulturális központja. Szeptemberben már megírtuk, hogy mennyi mindenben vesz részt a budapesti klub, amelynek profilja most a Cseh Tamás Programiroda működtetésével is bővül. 

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/01/20/iden_az_a38_ad_otthont_a_cseh_tamas_programirodanak
Idén az A38 ad otthont a Cseh Tamás Programirodának

top_hun_2.jpg

A hazai zenei élet elmúlt három-négy évének színesedéséhez, fejlődéséhez hasonlóan 2016 is hozott rengeteg újonnan felbukkant ügyes előadót, sok jó lemezt is, de egy fontos kérdést úgyszintén: honnan lesz ennyi zenekarnak tisztességes létszámú rajongótábora? A kreatív tőkefelhalmozás kellős közepén járunk, de egyúttal válaszút előtt is. A 46. Recorder magazinban megjelent évösszegző sorozatunk, a Topzenék 2016 fókusztéma pop és rock, valamint hiphop és elektronikus zenei cikkei után a magyar fejezet következik.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/01/19/utelagazas_elott_2016_a_magyar_zeneben
Útelágazás előtt – 2016 a magyar zenében

unnamed_12.jpg
Újabb elismerést gyűjtött be a legnagyobb magyarországi fesztivál: a European Festival Awards-on a Sziget kapta a nemzetközi sztárok kedvenc fesztiválja díjat. Aztán két nap múlva az a hír járta be a magyar sajtót, hogy Gerendai Károlyék eladták többségi, 70%-os tulajdonrészüket a Sziget Kft.-ből. Egy üzleti magazin pedig megtippelte, hogy nagyjából mennyi pénzért.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/01/19/nemzetkozi_siker_megint_dijat_nyert_a_sziget
Újabb nemzetközi díjat nyert a Sziget, aztán két nap múlva eladták a fesztivált!

bonobo_3.jpg

A Magyarországra szinte hazajáró Bonobo január 13-án jelentette meg Migration című albumát, melyet most a korábban Chet Fakerként ismert Nick Murphy-vel közös dal újabb klippel nyomatékosít.

tovább →
Címkék: bonobo nick murphy
http://recorder.blog.hu/2017/01/19/bonobo_uj_klipjebol_nincs_kiut
Bonobo új klipjéből nincs kiút

31900006.JPG

Globálradaron egy magyar tagot (a Recorder egyik londoni tudósítóját, Csonka Mátyást) is soraiban tudó brit zenekar, naná, hogy Magyarradar kérdéseinket tettük fel nekik. Bemutatkozik az ígéretes elektronikus dreampopot játszó GØSPEL.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/01/19/globalradar_g_spel
Globálradar – GØSPEL

douglas_d.jpg

Ólafur Arnalds és Nils Frahm kiadójánál jelent meg Douglas Dare második albuma és ez már kicsit segít belőni a fiatal londoni dalszerző-producer zenéjét. De mindez csak közelít a végeredményhez és nem pontosítja azt (bár apja is zongoratanár), hiszen Dare artpopos, kamarapopos zenéjébe posztdubsteptől posztrockig húzódnak az egyéb hatások.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2017/01/19/douglas_dare_aforger_lemezkritika
Douglas Dare: Aforger (lemezkritika)