margaret island.jpg

A 2013 őszén alakult budapesti Margaret Island a magyar zenei életben ritkán megjelenő akusztikus, folkos popzenét játszik, második rádiós dalukhoz a Balatonnál forgattak laza nyárias videót, amivel el is búcsúztatjuk az évszakot.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2014/09/01/klippremier_margaret_island_maniac_marathon
Klippremier! Margaret Island: Maniac Marathon

Kate-Bush-014.jpg

Kate Bush 35 év után a múlt héten adta első koncertjét abból a huszonkettőből, amiket a londoni Eventim Hammersmith Apollo színházban rendeznek. A jegyek az összes fellépésre 15 perc alatt fogytak el, most pedig (ahogyan várható volt), az énekesnő régi lemezeinek eladási is megugrottak. De ekkora sikerre azért nem számított senki.

tovább →
Címkék: kate bush
http://recorder.blog.hu/2014/09/01/kate_bush_rekorder_8_albuma_is_az_angol_lemezeladasi_lista_top_40-eben_landolt_kesz
Kate Bush rekorder: 8 albuma is az angol lemezeladási lista top 40-ében landolt

twinpeaks.jpg

A héten fejeződött be az m1-en az ismétlése David Lynch kultikus tévésorozatának, a közel 25 éve készült Twin Peaks-nek, amelynek maradandó popkulturális hatása zenében is lépten-nyomon visszaköszön együttesnevek, lemezcímek és dalok formájában. Mi most utóbbiak erdejében vágunk rendet -  íme tíz kiemelkedő, Twin Peaks által ihletett zeneszám.

tovább →
Címkék: twin peaks heti
http://recorder.blog.hu/2014/08/31/heti_top_10_twin_peaks-ihletesu_dalok
Heti Top 10: Twin Peaks-ihletésű dalok

matthew dear_1.jpg

Az utóbbi napokban két érdekes zenei projekt is indult, mindkettőben nem megszokott módszerekkel, de a rájuk jellemző kísérletezéssel készítenek zenét menő producer-zenészek. Matthew Dear űrtechnóvá alakítja át egy General Electric gyár gépeinek hangjait, James Murphy pedig teniszmeccsek adatait formálja hallgatható dalokká.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2014/08/31/zene_gephangokbol_es_teniszmeccsekbol
Zene géphangokból és teniszmeccsekből

planet of zeus.jpg

Görögország legnépszerűbb gitárzenét játszó csapata érkezik hozzánk Európai turnéjuk keretein belül, a Planet of Zeus bizony írt néhány olyan riffet, amiért a tengerentúlon is szívesen odaadnák a szakállukat páran.

tovább →
Címkék: r33 planet of zeus
http://recorder.blog.hu/2014/08/31/ma_este_planet_of_zeus_az_r33-ban_kesz
Ma este Planet of Zeus az R33-ban

faithfullysl.jpg

Az anyai ágon magyar származású Marianne Faithfull 1964-ben kezdte énekesi pályáját, vagyis - kisebb-nagyobb megszakításokkal - ötven éve van jelen a zenei életben. A félévszázados jubileumra jut egy másik kerek szám is: szeptember 29-én jelenik meg a huszadik stúdióalbuma Give My Love To London címmel. Erről az Anna Calvival együtt írt Falling Back az első kislemezdal, melyhez Samantha Morton brit színésznő ötletei alapján készült klip.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2014/08/30/marianne_faithfull_uj_albummal_koszonti_palyafutasa_ot_evtizedet
Marianne Faithfull új albummal köszönti pályafutása öt évtizedét

1994feature_1.jpg

Ó igen! A legendás húszéves perodicitás! A mi történt húsz éve kérdést mi is rendszeresen feltesszük (legutóbb épp a héten a Manic Street Preachers-jubileum kapcsán), de most jöjjön a Spin specifikus listája - az amerikai online magazinnál 1994 száz legjobb alternatív rockdalát állították sorrendbe. Mik is mentek akkor? Weezer? Green Day? Radiohead? Hole? Pavement? Oasis? Íme, az amerikai fül verziója.

tovább →
Címkék: spin
http://recorder.blog.hu/2014/08/30/husz_eve_ezek_voltak_a_legjobb_alterock_szamok_top_100_1994_alternativ_rock_a_spin_szerint
Húsz éve ezek voltak a legjobb alterock számok - Top 100 1994 alternatív rock a Spin szerint

Mark-Chapman-_2318364b.jpg

1980. december 8-án Mark Chapman öt lövést adott le a New York-i lakásának épülete elé kisétáló John Lennonra, ebből négy el is találta és a lövések a zenész halálát okozták. Az 1981 óta életfogytiglanját töltő Chapman a napokban nyolcadszorra kérelmezte szabadlábra helyezését és nyolcadszorra tagadták ezt meg tőle.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2014/08/30/_bocs_hulye_voltam_mondja_john_lennon_gyilkosa
"Bocs, hülye voltam" - mondja John Lennon gyilkosa

IMG_5539.jpg

A Manic Street Preachers ismét zsinórban erős albumokat adott ki (tavaly a Rewind The Film, néhány hete a Futurology), ismét erős koncertet adott a Szigeten, de ezeken túl idén ünnepli sokak – így a Recorder – szerint is csúcsművének, az 1994-es The Holy Bible-nek a húszéves jubileumát – a lemez történetéről a héten emlékeztünk meg. Az erősen politikus zenekarból az erős kézfogású, bőbeszédű James Dean Bradfield gitáros-énekes-frontemberrel készítettünk interjút a Szigeten, amit pontosan a The Holy Bible 1994. augusztus 29-i megjelenésének 20. évfordulóján közlünk.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2014/08/29/_keptelen_lennek_rajuk_szavazni_ha_holnap_lenne_a_valasztas_james_dean_bradfield-interju
„Képtelen lennék rájuk szavazni, ha holnap lenne a választás” – James Dean Bradfield-interjú

theramones.jpg

Most, hogy a Ramones eredeti felállásából már senki sincs életben, a legendás zenekar emlékének ápolása még nagyobb jelentőséggel bír. A Ramones-mánia pedig két év múlva újra a csúcsra járhat, ekkor lesz ugyanis negyven éve, hogy megjelent a punkúttörők bemutatkozó albuma, és a jeles évforduló megünneplése nem is marad el; a jubileumra számos projekt tervben van, köztük egy film is, melyet Martin Scorsese rendez.

tovább →
http://recorder.blog.hu/2014/08/29/martin_scorsese_filmre_viszi_a_ramones_tortenetet
Martin Scorsese filmre viszi a Ramones történetét