Elhunyt Bunny Wailer, a Wailers alapító tagja

2021.03.02. 21:26, RRRecorder

bunny_wailer.jpg

Bunny Wailer 1974-ig volt a legendás zenekar tagja. Szólólemezei is a reggae klasszikusai közé tartoznak.

Neville O'Riley Livingston 1947-ben született, Bob Marley a gyerekkori barátja volt, sőt, Marley apjának halála után anyja Livingston apjával élt együtt. "A reggae keresztapja", Joe Higgs mentorálta őket. Az ő tanítványa volt Pete Tosh is, akivel énektriót alapítottak. Több néven futottak (pl. The Wailing Wailers, The Teenagers). 1963-ban jelent meg és lett Jamaicában rögtön slágerré első single-jük, a Simmer Down (a Skatalites kísérte őket).

Több - részben Lee "Scratch" Perryvel készült - album után az Island szerződtette le őket. Bunny Wailer és Pete Tosh az első két itt megjelent, nemzetközi sikert aratott albumon hallható; a Catch A Fire és a Burnin' is 1973-ban jelent meg. 1974-ben mindketten elhagyták a zenekart, amit a kiadó egyre inkább Bob Marley együtteseként igyekezett promotálni. Az sem tetszett nekik, hogy az amerikai turnéjukon olyan helyeken kellett volna fellépniük, ami nem fért össze rasztafariánus hitükkel.

BUNNY WAILER IDÉN MÁR A MÁSODIK JAMAICAI LEGENDA, AKI ELHUNYT: FEBRUÁRBAN U-ROYT GYÁSZOLTUK

Bunny Wailer szólópályáját nagyrészt a roots reggae határozta meg. Számos albuma között ő maga is az első, 1976-ban - szintén az Islandnél - megjelent Blackheart Mant tartotta a legjobbnak.

73 évesen hunyt el. Halálának oka egyelőre nem ismert, de azt tudni lehet, hogy 2020-ban stroke-ot kapott, és azóta többször visszakerült a kórházba.

Címkék: gyász bunny wailer
https://recorder.blog.hu/2021/03/02/elhunyt_bunny_wailer_a_wailers_alapito_tagja
Elhunyt Bunny Wailer, a Wailers alapító tagja
süti beállítások módosítása