A Szólíts a neveden rendezője adaptálhatja Bob Dylan remekművét

2018.10.16. 12:22, Gaines

bobdylan.jpg

Luca Guadagnino Dylan egyik csúcslemeze, az 1975-ös Blood On The Tracks dalszövegeiből, motívumaiból tervez egész estés játékfilmet kanyarítani.

A lemez filmjogaira hat évvel ezelőtt csapott le egy brazil produkciós cég, az RT Features, akkor azt nyilatkozták, hogy olyan rendezőt keresnek, aki „képes klasszikus filmdrámát alkotni olyan karakter- és környezetábrázolással, amely képes visszaadni az album rajongókra tett hatását.” Sokáig érlelődött tehát a projekt, ám a cég azóta jelentős kreatív tőkét halmozott fel olyan kritikuskedvenc filmekkel, mint a 2015-ös A boszorkány, vagy épp a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját bezsebelő Szólíts a neveden (kritikánk). Guadagnino – akinek legújabb filmjét, a Sóhajok-remake-et novemberben mutatják be a magyar mozikban – a New Yorker portrécikkében jelentette be a projektet, és elmondta, csak akkor volt hajlandó vállalni, ha Richard LaGravenese írja a forgatókönyvet (az ő legismertebb munkája Terry Gilliam A Halászkirály legendája című filmjének forgatókönyve, illetve ő rendezte Az utolsó öt év című musicalt Anna Kendrickkel).

A Blood On The Tracks szövegeinek értelmezése évtizedek óta viták tárgyát képezi; az egyik legelterjedtebb interpretáció szerint Dylan az akkori feleségével, Sara Dylannel való viharos kapcsolata felbomlását, házasságuk tönkremenetelét foglalta szerzeményekbe, az önéletrajzi, önvallomásos jelleget azonban az énekes-dalszerző-gitáros többször is cáfolta. LaGravenese forgatókönyve a tervek szerint a hetvenes években játszódik majd, de nem Dylanék lesznek a főszereplői, hanem fiktív karaktereket kísérhetünk majd éveken át, de az album központi témái a filmben is kulcsfontosságú szerepet fognak betölteni. „Ha elfojtják az érzéseiket, akkor ezt az elfojtást dramatizáljuk, és azt, hogy milyen hatással van rájuk. Vagy azt, ami olyankor történik, amikor eluralkodnak a szenvedélyek” – foglalta össze a forgatókönyvíró.

KLASSZIKUS SZAKÍTÓS LEMEZEK


Arról egyelőre még nincs információ, hogy mikor indul a forgatás, és lesz-e olyan rendhagyó, mint az I’m Not There – Bob Dylan életei, de ha mégis felbukkanna egy Bob Dylan-alteregó, akkor Guadaginónak csak egy telefonjába kerül, hogy eljátszassa őt Tilda Swintonnal, aki alakított már nála David Bowie-parafrázis (Vakító napfényben), meg öreg férfit is (Sóhajok).

https://recorder.blog.hu/2018/10/16/a_szolits_a_neveden_rendezoje_adaptalhatja_bob_dylan_remekmuvet
A Szólíts a neveden rendezője adaptálhatja Bob Dylan remekművét
süti beállítások módosítása