„Nem zsaruk vagyunk, táncolunk” – Új tiltakozó klip a Pussy Riottól

2018.07.18. 15:36, Gaines

pussyriot_1.jpg

Az aktivista csoport a vb-döntőn vívta ki a hatóságok haragját, most zenei téren is akcióba lépnek.

Nem meglepő, hogy a Pussy Riot ismételten bekerült a szalagcímekbe, mert megragadták az alkalmat, hogy egy olyan rangos világversenyen tiltakozzanak a putyini rezsim ellen, mint a futball-világbajnokság. A vébé döntőjén négy elavult rendőri egyenruhába öltözött civil – három nő és egy férfi – szaladt fel a pályára a meccs második felében, majd nem sokkal később a moszkvai punkkollektíva nyilatkozatban vállalta is a felelősséget az akcióért, amellyel a politikai rabok szabadon bocsátásáért, a tüntetők illegális letartóztatása miatt, vagy a „lájkolásért” történő bebörtönzése ellen emeltek szót – a stadionban lévő Vlagyimir Putyin szeme láttára.

A pályára szaladt aktivistákat a hatóságok őrizetbe vették, rendőrségi egyenruha illetéktelen használata és sportrendezvény megzavarása miatt eljárás indult ellenük, tegnap pedig mind a négyüket – név szerint: Veronika „Nika” Nyikulsina, Olga Kuracseva, Olga Paktusova, Pjotr Verzilov – tizenöt nap „adminisztratív” börtönbüntetésre ítélték, és többüket kitiltották a sportrendezvényekről.

A csoportnak nem ez volt az első idei megmozdulása. Februárban két tagjuk is eltűnt, miután a Krím-félsziget területén tüntettek (később előkerültek), márciusban pedig az orosz elnökválasztás napján kiadott ELECTION című, orosz nyelvű számukban a hatalmat, a korrupciót, a cenzúrát, meg úgy egyáltalán, Putyin tevékenységét állították célkeresztbe. 2012-es híres akciójukkal kapcsolatban, melynek során a Pussy Riot tagjai a Megváltó Krisztus-székesegyházban "vandál módon viselkedtek", az Emberi Jogok Európai Bírósága épp ezen a héten marasztalta el Oroszországot a zenekarral szemben foganatosított válaszlépéseik és az emberi jogi egyezmény ötszörös megsértése miatt.

NAGYPORTRÉNK A PUSSY RIOTRÓL

A Pussy Riot a vasárnapi akció másnapján bejelentette, hogy szerdán (azaz a mai napon) két új számmal fognak kijönni, amelyek NIGHTMARES és PONG! címre hallgatnak, és orosz börtöndalokból – rabok által szerzett balladákból – merítettek hozzájuk ihletet. „Az orosz börtönben csak az akaraterő tartja a lelket a rabokban. Az ő népművészetükkel létrehozott alternatív univerzumban nem veszítik el az önbecsülésüket, emberszámba veszik magukat, még ha eközben egy kibaszott rémálomszerű pokolban is kénytelenek élni” – nyilatkozta az együttes tagja, az orosz börtönt megjárt Nágya Tolokonnyikova. Ám előtte inkább még egy harmadik új klubszámot debütáltak, amely már címében is közvetlenül utal a vb-döntőre: a Track About Good Copban orosz rendőregyenruhás fiatalok táncolnak, miközben a feliratok tanúsága szerint „rendőrök csókolóznak a felhők alatt” és „nem zsaruk vagyunk, táncolunk.”

Címkék: putyin pussy riot
https://recorder.blog.hu/2018/07/18/_nem_zsaruk_vagyunk_tancolunk_uj_tiltakozo_klip_a_pussy_riottol
„Nem zsaruk vagyunk, táncolunk” – Új tiltakozó klip a Pussy Riottól
süti beállítások módosítása