Elhunyt a rap nagypapája, Jalal Mansur Nuriddin

2018.06.06. 12:39, RRRecorder

last_poets.jpg

A Last Poets költő-kollektíva alapítójaként és szólóban is nagy hatással volt a formálódó hiphop-kultúrára, bár annak materialista, politikamentes ágával szemben kritikus volt. 74 évesen hunyt el.

Jalal Mansur Nuriddin 1944-ben született, fiatalon börtönbe került, ahonnan úgy szabadulhatott, hogy katona lett - a kiképzés alatt azonban újra rács mögé került, mert nem volt hajlandó szalutálni az amerikai zászló előtt. A hatvanas évek végén Harlemben Gylan Kain, David Nelson és Felipé Luciano társaságában alapította a Last Poets kollektívát. A név Little Willie Copaseely dél-afrikai költőtől származik, aki szerint ez a költők utolsó generációja, aztán jönnek a fegyverek. A Last Poets tehát a fekete polgárjogi mozgalom militánsabb, forradalmat váró - vagy éppen a feketék a forradalomtól való félelmét kárhoztató - ágához tartozott.

A FEKETE CNN - POLITIKUS HIPHOP RÉGEN ÉS MA

A kollektíva aztán kettéhasadt, a Jalal mellett induló másik három költő The Original Last Poets néven adott ki lemezt, ő viszont létrehozta a legnagyobb hatású és máig folyamatosan működő formációt. Ritmikus, erőteljes képeket használó spoken wordjük és a minimalista, ritmusközpontú kíséret nagy hatással volt a hiphopra; szokták ős- vagy proto-hiphopnak is nevezni a Last Poets-lemezeket. Az All-Music Guide szerint "szinte teljes mértékben" nekik köszönhető a műfaj alapjainak lerakása. A kollektíva legutóbbi lemeze hosszabb kihagyás után idén jelent meg Understand What Black Is címmel.

Jalal Mansur Nuriddin emellett szólólemezeket is kiadott. A "rap nagypapája" állandó jelzőjéhez ezek közül leginkább a Lightnin' Rod néven kiadott, 1973-as Hustlers Convention járult hozzá; elég elindítani az első (a Kool & The Gang által kísért) számot, hogy kiderüljön: bizonyosan hallottunk már legalább egy hangmintát, ami erről származik. A konceptlemez formája, a számokon átívelő módon elmesélt utcai történet is nagy hatást gyakorolt a hiphopra. A róla készült 2015-ös dokumentumfilm producere Chuck D volt; alább látható előzetesében a rap számos nagyja rója le tiszteletét előtte. De nemcsak a műfajon belül tartották nagyra: a Guardian nekrológja idézi többek között Miles Davis és Quincy Jones elismerő szavait.

A hithű muszlim Jalal ugyanakkor kritikus volt a hiphop azon formájával szemben, amikor "az MC-k összevissza beszélnek, az életükről nyavalyognak, a cafkáikkal dicsekednek, meg a drogjaikkal, a pénzükkel, az egójukkal - éppen csak az emberi szívek és elmék felszabadításáról nem mondanak semmit."

 

 

 

 

https://recorder.blog.hu/2018/06/06/elhunyt_a_rap_nagypapaja_jalal_mansur_nuriddin
Elhunyt a rap nagypapája, Jalal Mansur Nuriddin
süti beállítások módosítása