Kártyával is lehet aprót szórni a londoni utcazenészeknek

2018.05.29. 16:29, RRRecorder

busk_in_london.jpg

A megoldást az önkormányzat is támogatja.

A svéd - és nemrég a PayPal által megvásárolt - iZettle cég kártyaolvasóit használja a program, amit először néhány kiválasztott londoni utcazenésszel teszteltek. Nekik nemcsak fizikailag létező, kézzel fogható aprópénzt lehet dobni, hanem kártyával is lehet adományozni. Az okostelefonra rádugható olvasón az utcazenész állítja be az adomány összegét, és a hallgatónak elég ez előtt elhúznia a kártyáját.

A Guardiannek a pilot programban résztvevő Charlotte Campbell - aki főállásban zenél az utcán - azt mondta, hogy a kártyás fizetések komolyan növelték a bevételeit. Egyre többen adományoztak neki így, és gyakran látta, hogy egy kártyával fizető hallgató újabbaknak hozta meg a kedvét a virtuális aprószóráshoz. (Magyar szemmel annyira nem is apró: Campbell 2 fontra, vagyis 732 forintra állította be az adomány összegét.) Szerinte ahogy a társadalom egyre inkább a készpénzhasználat visszaszorulása felé halad, az utcazenészeknek is alkalmazkodniuk kell, ha nem akarnak eltűnni.

VILÁGSZTÁR, AKI UTCAZENÉSZEKKEL BANDÁZIK: SEAL

A programot - sajnos a tudósításokban nem részletezett módon - a Busk In London támogatja. Ezt a nonprofit szervezetet London polgármestere, Sadiq Khan hozta létre 2015-ben, hogy a híres helyi utcazenélést támogassa, például arra buzdítsa a magán- és közszférát, hogy adjanak területeket a zenészeknek; másfelől részletes információkkal látja el utóbbiakat, és még az Utcazenészek Kódexét is megalkották.

A londoni programot világelsőként hirdetik, ugyanakkor a Verge azt írja, hogy Kínában - persze nem hivatalos támogatással - az utcazenészek, sőt, a koldusok is gyakran kérnek banki adományokat vagy alamizsnát, QR kódokat használva.

Címkék: utcazene
https://recorder.blog.hu/2018/05/29/kartyaval_is_lehet_aprot_szorni_a_londoni_utcazeneszeknek
Kártyával is lehet aprót szórni a londoni utcazenészeknek
süti beállítások módosítása