Minden idők egyik legfontosabb (jazz)lemezére táncolnak a Trafóban

2018.05.18. 15:51, RRRecorder

a_love_supreme.jpg

(X) John Coltrane A Love Supreme című meghatározó albumának zenéjére táncolnak a Rosas társulat tagjai május 24. és 26. között, vagyis három este is a Trafóban.

Zene és tánc végsőkig letisztított, tökéletesen egymásra hangolt, szédítően harmonikus kettőse: Anne Teresa De Keersmaeker, a kortárstánc úttörő nagyasszonya és Salva Sanchis koreográfus közös munkája, az A Love Supreme érkezik a Trafóba. Négy Rosas-táncos indul el az utánozhatatlanul szabad John Coltrane zenéjén keresztül a rejtelmesség, az érzékiség, a meditáció és az improvizáció útján.

A darab eredeti, 2005-ös verziójában Anne Teresa De Keersmaeker és Salva Sanchis vállalta azt a kihívást, hogy összekapcsolja a kompozíciót és az improvizációt, és hagyja, hogy a kettő összeolvadjon a koreográfiában. John Coltrane 1965-ös A Love Supreme albumához nyúltak hozzá hihetetlen érzékenységgel. Az új, átdolgozott produkcióban a két alkotó négy enegikus férfitáncosra szabta át a koreográfiát. A táncosok mozgása harmonikus, teljesen együtt él a zenével, szinte egymásra lefordíthatóvá válik a dzsessz és a tánc, hiszen ennek a zenei műfajnak sajátja az improvizáció, és az is, hogy az előadók sokszor rögtönzött szólót játszanak vagy válaszolgatnak egymás játékára.

A Rosas nem ismeretlen Budapesten: először 1992-ben a Petőfi Csarnokban mutatták be a Rosas Danst Rosast, és ugyanekkor az Erkel Színházban az Achterlandot. Majd három előadásával is színpadra lépett a Trafóban a társulat (Once, 2005;Bartók / Mikrokosmos, 2011; Fase - 4 mozdulat Steve Reich zenéjére, 2012). Anne Teresa De Keersmaeker a belga és az európai táncművészet meghatározó alakja 2015-ben elnyerte az Arany Oroszlánt, azaz a Velencei Biennálé életműdíját.

Az előadást három este is láthatjuk a Trafóban: május 24-én, 25-én és 26-án 20 órától. Bővebb információ, jegyvásárlás itt. Mindhárom napon kísérőprogramok is lesznek: közönségtalálkozó, workshop, tánctörténeti előadás.

Címkék: trafó rosas
https://recorder.blog.hu/2018/05/18/minden_idok_egyik_legfontosabb_jazz_lemezere_tancolnak_a_trafoban
Minden idők egyik legfontosabb (jazz)lemezére táncolnak a Trafóban
süti beállítások módosítása