"Magyarország nem érti, miről szól az Eurovízió"

2018.05.15. 11:44, RRRecorder

aws.jpg

Az NME üzent a magyaroknak. Netta Barzilai győzelme pedig több mint egyszerű eurovíziós esemény: diplomáciai jelentősége van Izrael számára.

"Ez a magyar metal zenekar nem kapta meg a memót az Eurovízióról" - szól az NME blogján olvasható poszt címe (ami amúgy nem sokkal az Adjunk egy második esélyt a Nickelbacknek című koncertbeszámoló után jelent meg). Ez vicceskedve azt az amúgy elterjedt véleményt fogalmazza meg, hogy az Eurovíziós Dalverseny legesleglényege "a hülyülés és a camp" (kb. önironikus, vagy legalábbis ironikusan fogyasztott olcsó, mesterkélt, eltúlzott giccs). Ezért az öntudatos, vidám bénaságért szeretjük, már aki. És bár az utóbbi években egy kicsivel komolyabban vette magát, "ne bátorítsuk ezt az elmozdulást a komoly és őszinte művészi víziók irányába". Úgyhogy nincs helye itt az AWS "sikoltozós, macho metaljának", még ha pont ezért ez volt "perverz módon" talán a legfurább fellépés az egész este.

A cikk egy Magyarországnak küldött üzenettel zárul: "2019-ben küldjétek a legcampebb és legízléstelenebb előadótokat!"

MIT ÍRT MÉG A NEMZETKÖZI ZENEI SAJTÓ AZ AWS-RŐL?

Míg a magyar fellépésről szólva általában kerülték a politikát (bár a Guardian poénkodós összefoglalója szerint az AWS "egy kicsit olyan, mintha a jobboldali magyar kormány kiabálná azt, hogy senki nem szeret minket, de nem érdekel!"), az izraeli Netta győzelme politikai jelentőséget kapott. Nem csoda ez abban az országban, ami ellen egyre hatásosabb bojkottmozgalom működik, annyira, hogy Nick Cave-nek és a Radioheadnek külön el kellett magyaráznia, miért koncertezett az országban, és hogy egy izraeli fellépés nem jelenti az ország kormányának támogatását.

Így érthető - írja a New York Times -, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök az elsők között gratulált Netta Barzilainak, mégpedig ezekkel a szavakkal: "Jövőre Jeruzsálemben!" Ami nem pusztán arra utal, hogy minden évben az előző évi győztes rendezheti meg az Eurovíziót, hanem nyilvánvalóan arra, hogy Izrael fővárosának Jeruzsálemet tartja, de a nemzetközi közösség nem ismeri el annak - ugye a mostani zavargások, sok halálos áldozattal járó összecsapások is amiatt törtek ki, hogy az Egyesült Államok ide helyezi át a nagykövetségét. A miniszterelnök, aki szerint Netta "Izrael legjobb nagykövete", még egy pár másodperc erejéig még a győztes fellépés táncát is imitálta.

Izraelben egyébként helyi idő szerint hajnali 2-ig kellett várni a végeredményre, de sokan nemcsak kibírták ezt, hanem örömükben még az utcán is ünnepeltek utána.

https://recorder.blog.hu/2018/05/15/_magyarorszag_nem_erti_mirol_szol_az_eurovizio
"Magyarország nem érti, miről szól az Eurovízió"
süti beállítások módosítása