Magyarradar – SayNo

2018.05.09. 09:17, drecorder0

sayno.png

A jazzes zenei alapokra építő, de agresszívabb zenei irányt vett öttagú SayNo zenekar nem tartózkodik a politikai témáktól és a provokatívabb daloktól sem. Az Amszterdamban működő, az ottani zeneiskolába Európa minden tájáról érkező zenészekből verbuválódott együttesben van egy magyar tag is, Mester Dániel gitáros – ő mutatja be a kvintettet Magyarradarunkon.

Megalakulás éve: 2014.

Honnan: Amszterdam, Hollandia.

Tagok: Christopher Klassen (ének, dalok), Boris Mogilevski (gitár), Mester Dániel (gitár, dalok), Murat Yatmaz (basszusgitár), Nello Biasini (dob (ő Nyírő Áront követi a dobok mögött).

Stílus: nu-metal/hard-rock.

Hatások: Rage Against The Machine, Limp Bizkit talán a legfontosabbak.

Kiadók: Mi magunk.

Történet: Az együttes magja az amszterdami zeneiskola jazz tanszakának hallgatóiból áll és valamennyien külföldiek vagyunk. Teljesen őszintén állíthatom, hogy mindannyian nagyon képzettek vagyunk a hangszereinken. Vagyis ez csak rám nem igaz, mert én eredetileg jazz szaxofonos vagyok, és a gitárt biz’ gyakorolnom kell. Nem könnyű Hollandiában bevándorlónak lenni, mert bár a társadalom nyitott, a helybeliek egyéni szinten egyáltalán nem. Ennek köszönhető, hogy egymásban harcostársakat találtunk. A zenekart én alapítottam, mert egy nehéz időszak közepén azt éreztem, hogy a jazz nem elég annak a sok frusztrációnak a kifejezésére, ami engem akkor ért. Christ hallottam énekelni a suliban és nagyon tetszett a hangja. Megmutattam neki a számaimat, illetve egy-két dalt közösen írtunk, vagy ő írt szöveget az általam írt zenéhez, vagy ő írt hozott egy teljes szerzeményt. Szóval bevándorlónak lenni itt nem könnyű, rengeteg frusztrációval jár. Viszont többségünket otthon még nehezebb élet várná. Erről szól a zenekar.

sayno.jpg

Megjelenések: Három klipes dal a YouTube-on. További szerzemények a SoundCloudon. Élőben pedig egyelőre kisebb klubok Hollandiában, nem vagyunk helybeliek, sokat kell küzdenünk.

Küldetés:  Hiszünk az arcokban, az egyéniségekből álló zenekarokban a precízen megtervezett, zenekaroknak nevezett, tömegfogyasztásra szánt produkciókkal szemben. Hiszünk a hangszeres zenélés varázsában, a hangszeres tudás fontosságában. És hiszünk abban, hogy a daloknak lehet politikai üzenete.

Jövőkép: Hülyén hangzik, de annyira szeretjük saját zenekarunkat és egymást, hogy annak ellenére hiszünk a SayNo-ban, hogy minden második nap olvasható valahol, hogy a zenekaroknak ilyen meg olyan nehéz. Imádunk klipeket csinálni, szemeket felnyitni, kicsit felrázni a társadalmat.

Mellékprojektek: Mindenkinek legalább 5-6 másik zenekar, túl hosszú lenne a lista. Mivel képzett hangszeresek vagyunk...

Szexepil: A sokszínűségünk.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Tavaly bejutottunk egy hollandiai tehetségkutató versenyre. Amire viszont nem vagyunk büszkék ezzel kapcsolatban de teljes mértékben mosolyogva tekintünk vissza, az az, hogy mivel öt órát kellett várni a sorra kerülésre, józanságunkat addigra már nagy mértékben elveszítettük.


A zenekar legfrissebb klipje, amelyben Trump és Putyin mellett Orbán Viktor is feltűnik. "Apokaliptikus dal, Magyarország miniszterelnöke is megjelenik két másodperce, a történethez hozzátartozik, hogy a választások után a szöveg számomra (sajnos) új értelmezést nyert. Eredetileg a nemzetközi problémák ihlették" - mondja róla Mester:


a SayNo bemutatkozó dala és explicit klipje:


második hivatalos megjelenésük:


SayNo Facebook-oldal


A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650.png

Címkék: magyarradar sayno
https://recorder.blog.hu/2018/05/09/magyarradar_sayno
Magyarradar – SayNo
süti beállítások módosítása