Lemeztáska – Vasák Benedek (A38 Hajó)

2018.04.29. 18:35, rerecorder

vasakbenedek_profile.jpg

Idén - egészen pontosan április 30-án - ünnepli 15. születésnapját az A38 Hajó egy kéthetes jubileumi programsorozattal. Mi a hajó legrégebbi "inasát", kreatív vezetőjét, Vasák Benedeket kérdeztük kedvenc zenéiről - Lemeztáskájában kutakodtunk.

Első zenei emlék

Halász Judit, Saint-Saëns (Az állatok farsangja) és az a rettenetes 1981-es táncdalfesztivál, a Homok a szélbennel meg a Szóljon hangosan az énekkel, meg az Írtam a bátyámnak egy dalttal. Szóval rémes dolgok, egyszer elmesélem a terapeutámnak.


Első lemez, amit saját pénzből vettél

shessounusual1984.PNGAz első lemez, amit még nem én vettem, de kértem, Cyndi Lauper She’s So Unusualje volt, apám hozta a távoli Amerikából. Az első lemez, amit vettem, szerintem egy Chick Corea Elektric Band-lemez volt, gimnáziumban volt egy ilyen fúziósjazz-tripem.


Meghatározó koncertélmény az A38-on kívül

A legutóbbi egy Colin Stetson-koncert Górecki Harmadik szimfóniájával a zeneszerző szülővárosában, Katowicében. Mindenkinek, zenésznek-közönségnek egyaránt katartikus élmény volt.


Meghatározó koncertélmény az A38-on

Egyet mondjak? :) Oké, akkor a Fire! Orchestra fellépése. Életemben kétszer sírtam koncerten, az egyik ez volt. A másik sírós koncert Bowie szigetes fellépése volt, ami a születésnapomra esett. Ott rögtön az első percben elsírtam magam, amikor fehér ingben, egy szál gitárral elkezdte játszani a Quicksandet.


Legjobb találkozás és legnagyobb csalódás híres zenésszel az A38-on

Legjobb találkozás: St. Vincent, akiről kiderült, hogy tíz évvel az A38-as szólókoncertje előtt már járt a hajón, Tuck & Patti turnémenedzsereként.

Legnagyobb csalódás: ezt nem mondom meg, de igazából nem is volt ilyen.


Az elmúlt 15 év legnagyobb tapasztalata az A38 kreatív vezetőjeként

Egyrészt a koncertterem sosem telik meg magától, másrészt jó kollégákkal élvezet a munka.


Kedvenc magyar lemez

3406.jpgHungária: Aréna. Fenyő a legjobb magyar szövegírók egyike, ez az egész lemez pedig egy tökéletes, önironikus, ezer idézőjeles telitalálat, olyan sorokkal, hogy „krokodilzakó, kockás sportszatyor / fazonunkat diktálja az atomkor”, meg „a tranzisztorkor hajnalán”.


Kedvenc magyar dal

Kettő van. 1) Cseh Tamás: 100. éjszaka. Bár semmilyen módon nem érint a dal miliője, lenyűgöző Bereményi végletekig kondenzált szövege, meg az a fojtott atmoszféra, mintha egy Korniss Péter-szociósorozatot néznél.

2) Kontroll Csoport: Jöjj drágám. Úgy dal ez, hogy nem is dal. Van benne minden, ami egy dalhoz kell, verzé, bridge, refrén, de közben minden csak félig. Nincs is rendes szövege, mégis rímel, félig reggae, félig diszkó, félig ballada, félig pszichedelikus munkadal, szaggatott kiabálások, felelgetés, kórus, totális hipnózis.


Kedvenc rocklemez

Igazából rockot alig hallgatok, de ha már igen, akkor mindenképpen okos lányok játsszák. Úgyhogy legyen a Savages-től a Silence Yourself meg a Sleater-Kinneytől a No Cities To Love.


Kedvenc poplemez

1339671.jpgHappy Mondays: Pills ‘n’ Thrills and Bellyaches. Pedig nagyon távol áll tőlem ez a szétcsapott Summer Of Love-feeling, de ez a lemez nagyon betalált.


Kedvenc dalszerző-előadó lemez

Damien Jurado: Brothers And Sisters Of The Eternal Son. Jurado életműve egyébként is lenyűgöző, de ez a lemez még ebből is kimagaslik, egyszerre érzékeny, sérülékeny és himnikus.


Kedvenc elektronikus tánczenei lemez

Oldschool csávó vagyok, bigbeaten szocializálódtam, úgyhogy legyen a Chemical Brothers Dig Your Own Hole-ja. Illetve bármelyik Orbital.


Kedvenc soul/r&b/hiphop-lemez

Funkadelic: Maggot Brain.


Kedvenc világzenei lemez

Nem tudom, de biztos brazil. Mondjuk a Metá Metá Metal Metalja.


Kedvenc jazzlemez

Ezt szinte naponta váltogatom. Most éppen a Young Philadelphians koncertlemeze. Egy egy szupergrup Marc Ribot-val, Mary Halvorsonnal, Jamaaladeen Tacumával, és a klasszikus Philly soul nagy slágereit adják elő, totál elborult hangszerelésben és kompozíciókban.


Kedvenc klasszikuszenei mű

Bach csellószonátái, és persze Rosztropoviccsal.


Kedvenc filmzene

Bernard Herrmann Taxisofőr-főcímzenéje maga a tökély. Illetve bármelyik szabadon választott Szemző Tibor.


81cyxn16akl_sy355.jpgMinden idők legjobb lemeze

Annyira gyönyörűen értelmetlen kérdés, természetesen a Hunky Dory.


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Nincs lemezgyűjteményem, pont lemezt sosem gyűjtöttem. A szívemnek legértekesebbek a barátoktól-ismerősöktől kapott dedikált cédék.


Bűnös zenei örömöd

Az István, a király, gondolom, annak számít. Meg a Frankie Goes To Hollywood.


Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Az összes „nyári sláger” kilencventől napjainkig.


Zene, amitől boldog leszel

Bármilyen bossa nova. Ha lemezt is kell mondani, akkor a Tribalistas első lemeze.


Zene, ami elgondolkodtat

Két nagy „házi gondolkodtatóm” van, szerencsére néha együtt is szoktak játszani, na akkor aztán van csak nagy gondolkodás! Wadada Leo Smith és Bill Laswell. Lemez: az előbbitől a legfrissebb, az America’s National Parks, az utóbbitól meg szintén nem régi a Space / Time Redemption. Mondjuk ilyen címmel garantált a gondolkodtatás!


r-812821-1373050257-5569_jpeg.jpgKedvenc zene utazáshoz

Pat Metheny: Bright Size Life.


Kedvenc szombat esti bulizene

Mano Negra meg Black Grape, most és mindörökké.


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Vasárnap reggel soha nem pihenek, olyankor két gyerek bontja le a lakást, szóval nálunk nem szombat esti, hanem vasárnap reggeli bulizene van, természetesen Rutkai Bori.


Kedvenc friss, idei lemezek

Hú, nagyon sok van, a Shearwater-vezér Jonathan Meiburg Loma nevű triójának első lemezétől az új Oneidán át David Byrne lemezéig. De mégis egy szóló jazzlemez viszi eddig az évet, a portugál trombitáslány, Susana Santos Silva All the Rivers című fantasztikus akusztikus lemeze, amelyet a lisszaboni Nemzeti Panteonban vett fel.

fotó: Emil Chalhoub


ÉS EGY EX-HAJÓS LEMEZTÁSKÁJA: KOZLOV SÁNDOR KEDVENC ZENÉI.

https://recorder.blog.hu/2018/04/29/lemeztaska_vasak_benedek_a38_hajo
Lemeztáska – Vasák Benedek (A38 Hajó)
süti beállítások módosítása