"Szívesen dolgoznék még magyar zenészekkel. A magyar vízvezeték-szerelőkről nem tudok semmit."

2018.04.16. 13:11, RRRecorder

derek_smalls.jpg

A magyar zene híre a nagyvilágban, a Metallica Tankcsapda-feldolgozásától a Kolorádó fesztiválon át a fura nevű Pándiig és tovább.

Derek Smalls elkészítette első szólólemezét! Ő a Spinal Tap zenekar basszusgitárosa volt, a legendás 1984-es dokuparódia This Is Spinal Tap filmből, Harry Shearer alakítja. A Smalls Change (Meditations Upon Ageing) című albumon olyanok játszanak még, mint Peter Frampton, David Crosby, Donald Fagen, Dweezil Zappa, Chad Smith, Rick Wakeman, Steve Lukather, Joe Satriani, Steve Vai - valamint a számos filmzenében is hallható The Hungarian Studio Orchestra. Smalls, vagyis Harry Shearer a New York Daily Newsnak adott szórakoztató interjút, ahol a Brexit, a híres vendégművészek és a Spinal Tap esetleges összeállása (sajnos a többiek unják a zenét) mellett szóba kerül az is, milyen volt a magyarokkal dolgozni: "Soha korábban nem dolgoztam magyarokkal, de bármikor újra benne volnék. Olyan volt, mint britekkel dolgozni, csak gyorsabb. Nincsenek állandó teaszünetek, meg 'ó, ezt ma már nem tudjuk megcsinálni, drágám'. Azt mondjuk nem tudom, hogy minden magyar ilyen-e. Nem tudom, hogy dolgoztatnék-e magyar kőművesekkel vagy magyar vízvezeték-szerelővel. Semmilyen tapasztalatom nincs a magyar vízvezeték-szerelőkről, szóval ebben a kérdésben nem tudok nyilatkozni."

Egyébként ezen a területen (klasszikus zenei kíséret, filmzenék) több magyar zenekar is ott van a nemzetközi élvonalban, hiszen olcsóbban, de ugyanolyan szakmai színvonalon dolgoznak, mint mondjuk a brit és amerikai kollégák - bővebben lásd itt.


A Guardian a tíz legjobb európai "radar alatti" fesztiválról írt, hiszen "a fesztiváloknak nem kell feltétlenül hatalmasnak és kommersznek lenniük"; és ezek közé beválogatták a Kolorádót is. Az ismertető szöveg természetesen megemlíti a Szigetet is; a Kolorádó vibe-ját így jellemzi: "színpompás buli az erdőben", ahol "találkozik a zene és a természet szeretete", valamint a programból emel ki előadókat: Kelela, Wavves, Ebo Taylor, Chino Anobi, Tops, Lena Willikens - Vladimir Ivkovic, UMFANG.

A metalsajtóban előkerült a Metallica Tankcsapda-feldolgozása, a műfaj egyik leghíresebb oldala, "a heavy metal és hard rock CNN-je", a Blabbermouth is beszámolt róla. A Metal Injection pedig a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium iskolai zenekarának "nagyon, nagyon jól megcsinált" Metallica-feldolgozásáról adott hírt, azzal viccelve, hogy "a Metallica menedzsmentje rögtön olyan keményen beperelte a gyerekeket, hogy még az unokáik is fizetni fogják az adósságokat" - de persze igazából nem!


Kicsit korábban pedig az került be a hírekbe, hogy az AWS megy az Eurovíziós Dalversenyre. A Blabbermouth hosszan írt erről, ismertetve a zenekart és azt, hogy a győzelmük "nagy meglepetés volt még úgy is, hogy a magyar metal színtér úgy állt mögéjük, mint korábban egyetlen zenekar mögé sem"; idézi Siklósi Örs nyilatkozatát arról, hogyan ihlette a dalt édesapja halála. A hír azzal zárul, hogy a Lordi 2006-os, a közönséget sokkoló fellépése óta nem volt metalzenekar az Eurovízión. (Az Ultimate Guitar viszont kissé pikírten arról írt a hírt átvéve, hogy "Ez a magyar zenekar megy az Eurovízióra, és állítólag metalt játszanak".)

A Myon & Shane 54 duó ugyebár ott volt a trance élvonalában, nem csoda, hogy szétválásuk után is rendszeresen írnak róluk a műfajjal foglalkozó lapok. Myon legújabb remixét például az EDM egyik vezető oldala, a Dancing Astronaut méltatta, kiemelve "ellenállhatatlanul dinamikus energiáját, ami a világ minden táján elvarázsolta a hallgatókat."

Az egyik leghíresebb zenekritikus, a nem holmi újságokba író, hanem a YouTube-on százezreket elérő Anthony Fantano a Needle Drop című csatornáján szentelt egy videót a Lemezboltok Napján megjelenő kiadványoknak. Itt futott bele Pándi Balázs nevébe, és első (amúgy nem rossz) próbálkozása után inkább kiírta a képernyőre, bocsánatot kérve. A hamarosan megjelenő Thurston Moore - Merzbow - Mats Gustafsson - Pándi Balázs (amúgy nem első) közös album "kísérleti, improvizatív zajzenéjét" mindenesetre várja Fantano.


Mint arról korábban többször is írtunk, Gosheven tiszta hangolású gitáron játszott, a kísérleti zene és ambient közé belőhető Leaper című albuma komoly sikert aratott, a Wire magazin 2017 legjobb albumai közé sorolta. A napokban megjelent folytatás, a Bivaq szintén igen elismerő kritikát kapott az undeground kísérleti zene legfontosabb lapjában. "Szabó Bálint lemerül a tiszta hangolások tiszta vizébe, és csillogó kincseket hoz fel"; "Szabó mintha saját maga megalkotásán is dolgozna ezekben a darabokban, és az átalakulás folyamatát a zene pontosan tükrözi" - olvasható a lemezről. "Mélységesen megindító, nincs manapság ennél lenyűgözőbb zene" - zárul a kritika. Gosheven egyébként a jónevű online rádió, a Dublab Dying Songs műsorában is vendégeskedett, a mixben elhangzik a Dorota és Hortobágyi László egy-egy darabja is. Ennek a videónak meg a Tiny Mix Tapesen volt a premierje.


A mïus EP- majd lemezbemutatója kapcsán már megírtuk, hogy az új számoknak komoly helyeken, például a BBC-n volt a premierje. Itt hozzátennénk érdekességként, hogy Álmos Gergőt a Deep House Amsterdam kérte fel a lemezmegjelenés apropóján arra, hogy mutassa be a magyar elektronikus zene történetét. A meglepő összeállítás Ligeti Györgytől a Panta Rhei, Dän von Schultz, az Anima Sound System és Yonderboi számain át Lázár Gábor kísérleti elektronikájáig és a PALMFooDig jut el.

https://recorder.blog.hu/2018/04/16/_szivesen_dolgoznek_meg_magyar_zeneszekkel_a_magyar_vizvezetekszerelokrol_nem_tudok_semmit
"Szívesen dolgoznék még magyar zenészekkel. A magyar vízvezeték-szerelőkről nem tudok semmit."
süti beállítások módosítása