David Bowie és Frank Zappa táncosnő múzsája, Louise Lecavalier a Trafóban

2018.04.01. 13:01, Recorder.hu

trafo_lecavalier_650.jpg

(X) A La La La Human Steps csodálatos, szőke világsztárja, a 60 évesen is mindig megújulni kész, androgün alkatú amazon, a David Bowie és Frank Zappa partnereként is ismert Louise Lecavalier lép fel április 6-án és 7-én a Trafóban. A workshoppal és közönségtalálkozóval kiegészülő produkció, a Battleground egy olyan szokatlan, szenvedélyes és lélegzetelállító küldetés, amelyben az őrület csataterét járják be az alkotók ezúttal szóló- és duettformációban. 

A Battleground színpada egy képzeletbeli ring, azaz az egymással és önmagukkal is küzdő antihősök játszótere. A darabot az Eleink című kötet három kisregényének első darabja, Italo Calvino A nem létező lovag című elbeszélésének üres és egyben teljes karakterei inspirálták. A mesés történet során kiderül, hogy a harcban, a fegyelemben és a szép nők meghódításában is élenjáró, elsőrangú lovagnak egyáltalán nincs teste. Valójában egy puszta páncél, amelyet semmi más nem mozgat, csak az akarata. Létezik egy csatlósa, aki valóságosnak is mondható, sőt átváltozásra is képes. A szövegben egészen egyedülálló módon keveredik a történelem és a fantasztikum. Ahogy az író, úgy a koreográfus és táncos Lecavalier is igen jó érzékkel vegyíti a groteszket a realitással, és láttatja magától értetődőnek az extremitást. „Szeretem azokat a filozófiai kérdéseket, amelyeket Calvino feltesz a lovagján keresztül, akinek nem kell léteznie, ahhoz, hogy legyen. Először érzések nélküli, és csak a merev makacsságát látjuk. De megváltozik: talán még egy kicsit emberré is lesz.” (Louise Lecavalier)

Az elbeszélés valójában a lovagregények paródiája, a lovagi erények kicsúfolása, a Battleground pedig egy elképesztően erős fizikalitással operáló előadás, rendkívül intenzív koreográfia, amelyben az elképzelt páncél-test mozgását egy megfoghatatlan erő hajtja. Lecavalier egy másodpercet sem akar elszalasztani; mindenét beleadja, amije van, mert hiszi, hogy az ember mindig tud többet annál, mint amennyit valójában gondol saját képességeiről.

Louise Lecavalier 18 éves korában, klasszikus- és kortárs tánctanulmányai után találkozott Édouard Lockkal, akivel 18 évig tartott együttműködésük. A szőke táncosnőt fizikai ereje, mesteri előadásmódja és technikája tette a La La La Human Steps meghatározó alakjává, Lock múzsájává. Együttműködésük egyik különleges projektje, amikor Louise a Wrap around the world című showban együtt táncolt David Bowie-val is. Később a kortárstánc kiemelkedő alakjaként Frank Zappa The Yellow Shark albumbemutató koncertjén is fellépett.

1985-ben első kanadaiként elnyerte legendás a Bessie-díjat. 1999-ben vált meg az azóta megszűnt, legendás társulattól és indult el saját koreográfusi útján.

2017-ben Raymond Saint-Jean forgatott filmet a világhírű táncosnő életéből Louise Lecavalier: In motion címmel. A film trailere: 

Az alkotó hivatalos honlapja: http://louiselecavalier.com

Louise Lecavalier (CAN): Battleground

2018. április 6., 20:00

2018. április 7., 20:00

Trafó nagyterem

English-friendly

200% tánc

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ITT.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.

FACEBOOK EVENT ITT.

Koncepció és koreográfia: Louise Lecavalier
Előadó: Louise Lecavalier, Robert Abubo
Rendezőasszisztens és próbavezető: France Bruyère
Fényterv: Alain Lortie
Eredeti- és élőzene: Antoine Berthiaume
További zene: Steve Roach
Jelmez: Yso
Fotók: André Cornellier
Korprodukciós partnerek: Fou Glorieux; tanzhaus nrw, Düsseldorf; HELLERAU - European Centre for the Arts Dresden; le CENTQUATRE, Paris; Festival TransAmériques Montréal; Usine C, Montréal.

Louise Lecavalier a párizsi CENTQUATRE nemzetközi rezidens művésze.

trafo_lecavalier2_650.jpg

Bowie és Lecavalier a Fame 90 klipjében:

Bowie és Lecavalier a színpadon:

Zappa és Lecavalier a színpadon: 

https://recorder.blog.hu/2018/04/01/david_bowie_es_frank_zappa_tancosno_muzsaja_louise_lecavalier_a_trafoban
David Bowie és Frank Zappa táncosnő múzsája, Louise Lecavalier a Trafóban
süti beállítások módosítása