A Csillagok háborúja és a Rózsaszín párduc zenéje – swinges felfogásban. A Chopin University Big Band a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

2018.02.20. 14:10, RRRecorder

2018_04_03_filmowo-bigbandowo_01.jpg

(X) Kíváncsi vagy, hogyan szól a Mission Impossible vagy a James Bond főtémája, ahogy öt szaxofon, négy harsona és négy trombita fújja? A Chopin University Big Band koncertjén a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a legismertebb filmzenék szólnak majd, de nem a megszokott módon.

A koncerten  amelynek címe, a Filmowo-Bigbandowo lengyel nyelvtudás nélkül is megfejthető  a már említett örökzöldek mellett az Ének az esőben, A szépség és a szörnyeteg, vagy éppen A hihetetlen család közismert dallamai is előkerülnek, a big band formátum mégis új oldalukat mutatja meg, hiszen a 13 fúvós hangszer mellett vibrafon, több ütőhangszer, zongora, bőgő és gitár is hozzáteszi a magáét a produkcióhoz, sőt több dalban énekesek (például Daniela Ozdarska és Łukasz Lipski) is szerepelnek.

A varsói Fryderyk Chopin Zeneművészeti Egyetem 2006-ban alapított big bandjében a klasszikus zene, a jazz és a szórakoztató zene darabjait játsszák diákok és volt diákok. A világhírű lengyel jazzszíntér nagy nevei közül sokakkal zenéltek együtt, valamint a többszörös Grammy-díjas Gordon Goodwinnal is, aki a Big Phat Band alapítójaként a big band hagyomány nagy megújítója. Hívják őket lengyelországi és külföldi fesztiválok (köztük a nantes-i La Folle Journée klasszikus zenei fesztivál) és tévéadók (köztük a Canal+ is), több díjat is nyertek. A Piotr Kostrzewa által vezetett big band négy lemezt adott ki, felvételeiken többek közt bemutatták a big bandek történetét, de karácsonyi swing-klasszikusokból is válogattak.

ÉLŐ POPLEGENDÁK, IFJÚ NEOKLASSZIKUSOK, FRISSÍTŐ SOKSZÍNŰSÉG – A BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL 10 LEGIZGALMASABB KONCERTJE

A koncertet április 3-án, kedden 20 órától tartják a Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében, jegyeket itt lehet vásárolni.

A március 30-tól április 22-ig tartó Budapesti Tavaszi Fesztivál további programjai itt böngészhetők.

Egy sláger az egyik albumról:

És egy videó a próbateremből:

https://recorder.blog.hu/2018/02/20/a_csillagok_haboruja_es_a_rozsaszin_parduc_zeneje_swinges_felfogasban_a_chopin_university_big_band_a
A Csillagok háborúja és a Rózsaszín párduc zenéje – swinges felfogásban. A Chopin University Big Band a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.
süti beállítások módosítása