Lemeztáska – Tony Hadley (ex-Spandau Ballet)

2018.02.19. 12:17, rerecorder

tony_hadley.jpg

Tony Hadley énekes 1976-ban The Cut néven punkzenekart alapított középiskolás társaival, ami néhány név- és stílusváltással később 1979-ben szintis zenét játszott Spandau Balletként és a nyolcvanas évek egyik meghatározó zenekara lett - előbb a szintipopos new wave-stílben, a new romanticban, majd soulosabb, felnőttrockosabb megközelítéssel (a kettő határán készült 1983-as True máig élvezetes, nyári elvágyódós remek poplemez). A zenekar 1989-ben oszlott fel, a drámai croonerként is helytálló Hadley szólókarrierje 1992-ben kezdődött (The State Of Play című lemezzel), a legújabb albuma idén áprilisban érkezik. Közben 2009-ben volt egy Spandau-összeállás is, ami egy önfeldolgozós lemezt eredményezett, ám tavaly óta Hadley már nem tagja a formációnak, hanem szólóban koncertezik - és így jut el február 23-án, pénteken ismét Magyarországra (hiszen a Spandau Ballettel már karrierjük csúcsán, 1984-ben felléptek a Budapest Sportcsarnokban egy SOS Gyermekfalu gálaműsoron, illetve 1987-ban önálló koncerten is). Hadleyt kedvenc zenéiről, inspirációkról kérdeztük Lemeztáska rovatunkban.

Első zenei emlék

Millie Smalltól a My Boy Lollipop.


Első lemez, amit saját pénzeden vettél

34-world-of-david-bowie.jpgThe World Of David Bowie (ez egy 1970-es válogatáslemez Bowie címnélküli 1967-es debütjéből és kiadatlan dalokból – a szerk.).


Zene, ami zenélésre ösztönzött

A Ziggy Stardust című David Bowie-lemez miatt kezdtem el zenélni.


A koncert, ami megváltoztatta az életed

Azt kell, hogy mondjam, az 1985-ös Live Aid (ahol fellépett a Spandau Ballet is – a szerk.). Óriási élmény volt és az egész bolygóra hatással lévő esemény, az első olyan, amelyen csupa sztár lépett fel.


Zenék, amik a Spandau előtti első zenekarotokra, a The Cutra hatottak

Én hatalmas punkrajongó voltam: The Clash, The Sex Pistols, Generation X, The Damned.


Zenék, amik az 1981-es Spandau-bemutatkozásra (a szintis Journeys To Gloryra) hatottak

Rengeteg német elektronikus zenét hallgattam ekkoriban, Kraftwerket, La Düsseldorfot, na meg az Ultravoxot, még azzal a felállással, amikor John Foxx volt az énekes. A Systems Of Romance briliáns lemez.


Legnagyobb hatás, változás a dalszerzésben az 1983-as harmadik Spandau-lemeznél, a soulosabb True-nál, amit a Bahama-szigeteken vettetek fel, a Compass Point Studios-ban

spandau_ballet_true.jpgA Compass Point maga, nagy hatással volt a dalok stílusára, amit ott vettünk fel, mert annyira nyugis volt az atmoszféra. Továbbá az is nagy hatással volt Gary Kemp gitáros-dalszerzőnkre, hogy Steve Norman gitárosunk megtanult szaxofonozni (ami innentől a fő hangszere lett – a szerk.).


Inspirációk a szólókarrier kezdetekor

Minden. Egyaránt a múltból és a jelenből, hiszen nagyon fontos, hogy az ember képben maradjon a friss trendekkel is, de egyúttal a múlt slágereiről sem feledkezzen meg, amikor inspirációra van szüksége.


Kedvenc három nagylemez

Lehetetlen vállalkozás, hiszen annyi jó lemez van! De ez a három lemez mind elképesztően jó és három különböző korszakból való: A Queentől a The Works (1984), a Frank Sinatrától a Sinatra At The Sands (1966) és a Killerstől a Hot Fuss (2004).


Kedvenc dal, ami boldoggá tesz

Chitty Chitty Bang Bang, szeretem, ahogyan a gyerekeim is.


Kedvenc lemez szívfájdalomra

a1mtx84j-rl_sx355.jpgDaryl Hall & John Oates: Abandoned Luncheonette (1973).


Kedvenc szombat esti zene

DNCE: Cake By The Ocean.


Kedvenc vasárnap reggeli zene

Serge Gainsbourg és Jane Birkin: Je t’aime....


Kedvenc friss zene

Shawn Mendes legutóbbi lemeze (Illuminate 2016-ból – a szerk.).


Kedvenc dalok, amiket mostanában szeretsz előadni

Imádom énekelni a dalokat az új lemezről (aminek megjelenése áprilisban várható – a szerk.), mint például a Killer Blow-t, a Delirioust és az Accident Waiting To Happent.


a február 23-i, Dürer Kert-es koncert Facebook-eseményoldala


és néhány remek Spandau-sláger, amit Hadley énekel, az 1983-as kulcssláger, a True


a színarany soulpop Gold szintén 1983-ból: 


a még szintis-new wave-es To Cut A Long Story Short 1980-ból: 


a funkos Chant No. 1 a második albumról, az 1982-es Diamondról: 


és az annyira 80-as évek Only When You Leave


és egy Tony Hadley-koncert tavalyról, Southamptonból: 

https://recorder.blog.hu/2018/02/19/lemeztaska_tony_hadley_ex-spandau_ballet
Lemeztáska – Tony Hadley (ex-Spandau Ballet)
süti beállítások módosítása