Lemeztáska – Oláh József (Parno Graszt)

2018.02.16. 08:30, RRRecorder

parno-graszt11.jpgAz 1987 óta működő roma folkzenekar, a Parno Graszt  vezetőjét, Oláh Józsefet kérdeztük zenei emlékeiről, meghatározó élményeiről. Kiderült, hogy nem egy zene, inkább maga a gitár instpirálta arra, hogy ő is játsszon. A Parno Graszt a sokszínű roma kultúrát bemutató KerekFest fesztiválon lép fel február 16-án, pénteken az A38-on.

A Parno Graszt 2002-ben megjelent Rávágok a zongorára című lemezével került be a folkzenei körforgásba, azóta többször végigjárták a világot, a BBC dokumentumfilmet is forgatott róluk. Itthon a nép- és világzene közönségén kívül sokan akkor ismerték meg őket, amikor 2016-ban bekerültek A Dalba. Oláh József írta a Cigánymesék című animációs sorozat zenéjét.

A zenekar február 16-án, pénteken este játszik az A38-on a KerekFest második napján. Ez a program a sokszínű roma kultúrát mutatja be, a pénteki program Jónás Tamás és Másik János egyszeri közös produkciójával indul délután 4-kor, majd a Romano Glaszo, a Vojasa és végül a Parno Graszt lép fel. A szervezők minden évben tervezik megrendezni a fesztivált, ami hangsúlyosan a kortárs roma kultúra új és izgalmas kezdeményezéseire koncentrál. Részletek itt; a KerekFest a Facebookon itt található, a Parno Graszt pedig itt.

Első zenei emlék

Az első zenei emlékem még egész kiskoromból való, amikor 8 vagy 9 évesen egy szál gitárral, teljesen egyedül léptem fel az iskolai farsangon.

Első lemez (kazetta), amit saját pénzből vettél

Már nem teljesen emlékszem, de talán egy R-GO-lemezt vettem először.


Zene, ami zenélésre inspirált

Igazság szerint engem nem egy zene inspirált, hanem egy hangszer, mégpedig a gitár. A családban a bátyám, unokatestvéreim is gitároztak, ezért az volt a legelérhetőbb hangszer. Na jó, ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor először megtanultam játszani a hangszeren és csak ezután szerettem meg.


Meghatározó koncertélmény

Amikor a Sziget Fesztivál világzenei színpadán játszottunk, ha jól emlékszem először vagy másodszor… A Paszabi Halastó című dalunkat énekeltük, és a közönség túlénekelte a zenekart. Ez azért volt nagyon meghatározó, mert a világ minden tájáról énekeltek velünk és akkor éreztem, hogy fontos az, amit mi képviselünk.

Hatások a Parno Graszt indulásakor

ravagok_a_zongorara.jpgIgazán nagy hatással a Parno Graszt első lemezének megjelenése volt rám. A lemez megjelenése, illetve az ezutáni sikerek. A közönség szeretett minket, már nagyobb klubbokban játszottunk, és egyre több ember énekelt velünk. Ekkor éreztem, hogy igen, most elindult valami, az emberek bíznak bennünk és ezáltal én is bíztam magamban és a munkámban.


Kedvenc magyar lemez
 

Talán az O Cérháriko a Rományi Rotától.


Kedvenc magyar dal

Mindenevő vagyok. Nincs igazán kedvencem, ami igényesen van komponálva, azokat szeretem.


Kedvenc rocklemez

Nem vagyok egy metálarc,

Kedvenc autentikus roma lemez

Ismételném magam, kedvencem nincs, de ami igényes, azt nagyon szeretem.


Kedvenc Kárpát-medencén kívüli világzenei lemez

A Gipsy Kingstől bármi!


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Nem igazán gyűjtök lemezt, inkább ömlesztek mindent egy pendrive-on.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

A Bohemian Betyars zenéit mondanám. Elképesztő, hogy ezek a srácok mennyi energiát tudnak közvetíteni a közönség felé. Én sajnos nem tudok ennyire „megőrülni” a színpadon, de ők valami elképesztő őszinteséggel mutatják be a magyarokra jellemző sírva vigadást.


Bűnös zenei örömöd

Azt nevezném bűnös zenei örömnek, amikor a szintetizátoron kísérletezek. Nagyon szeretek elvonulni és játszani és új dolgokat kipróbálni ezen a hangszeren.


Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

A Muki fia


billie_jean.jpgDal, amit bárcsak te írtál volna

Talán Michael Jackon: Billie Jean dallamának örültem volna, ha az én fejemből pattant volna ki.


Kedvenc versfeldolgozás

Nana Vortex  & Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák: Arany (József Attila)
 

Kedvenc mesezene 

A Cigánymesék sorozatból a Tűzpiros kígyócska


Kedvenc eurovíziós dal (magyar vagy külföldi)

Horváth Tamás Meggyfa című dala, amivel az idei A Dalban indult.


Zene, amitől boldog leszel

Ha zenélek, boldog leszek.


Kedvenc heartbreak lemez

Ha összetörik a szívem, inkább zenélek.


Zene, ami elgondolkodtat

 Amely dal valamilyen érzelmet közvetít, az általában elgondolkodtat.

 
Kedvenc zene utazáshoz

Nincs kifejezetten kedvencem. Általában rádiót hallgatok, ha egyedül utazok, ha pedig a zenekarral, valamilyen balkáni hangulatú zenét teszünk be a lejátszóba.


Kedvenc szombat esti bulizene

Bármi, ami a balkán zenei stílust közvetíti.


Kedvenc friss lemezek

Mindenképpen a Bohemian Betyars: Csavargó című lemezét kell megemlítenem. Nagyon jól sikerült ez az új lemezük, tekintve a hangszerelést, a dalok mondanivalóját, hangulatát és igazából mindent, amit közvetítenek ezzel az albummal. Képviselik önmagukat, egyszer egy-egy őrületes dallammal, amitől felrobban a ház, máskor pedig kicsit érzelmesebb dallal, és itt nem a jól megszokott szerelmes dalokra gondolok, amit a tucatjával gyártanak a zenészek…Ezek a dalok  a tiszta szeretetet mutatják be. Na meg persze a Parno Grasztot is felkérték egy közös dalra… csak annyit mondok ezzel kapcsolatbn, hogy fantasztikus élmény együtt dolgozni ezekkel a srácokkal.

 

 

 

https://recorder.blog.hu/2018/02/16/lemeztaska_olah_jozsef_parno_graszt
Lemeztáska – Oláh József (Parno Graszt)
süti beállítások módosítása