Barátkozós, szerelmes meg fiatalos - 30Y-videópremier

2018.02.06. 13:16, RRRecorder

30y_official_group01_pamuki_krisztian.jpg

Először itt látható a különleges új 30Y-videó: egy workshop keretében készült, sőt, részben arról is szól.

Egy cselekményes klip, egy "így készült" videó, egy koncertfilm és egy szövegvideó elemei váltogatják egymást a 30Y Nevemre veszlek című dalához készült videóban (a 2016-os, Dicsőség című lemezen jelent meg). A különleges forma nem véletlen, hiszen egy különleges workshop keretében készült, amit tavaly októberben, az 30Y – E78 – Egy hétvége Pécsen című programon forgattak a Zsolnay Negyedben.

A filmről Beck Zoltán és a rendező, workshop-vezető Seres Tamás is mesélt a Recordernek. Előbbi ezt mondta: "Ez a klip azért különleges, mert egy egynapos intenzív workshop keretein belül készült el, a zenekar és közönségének aktív közös munkájával. Az Egy hétvége Pécsen egyik hangsúlyos programeleme volt a Seres Tamás rendező által vezetett, 24 órás filmes workshop. A jelentkezők közül bejutott fiatalok egy nap alatt hoztak létre saját közösséget, közösségi tereket, és mindezt úgy, hogy a közös alkotás szabályozta csaknem 20 ember együttlétét. Az alkotói folyamat egyben a film esztétikája, képi nyelve. Mert a film nem csupán lenyomata, emléke vagy dokumentációja a kis közösség egynapos életének: hanem ennek az életnek egyetlen célja is. Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen közösségnek, közösségeknek lehetünk a zenekara."

BECK ZOLTÁN A LEMEZTÁSKA ROVATBAN

Seres Tamás pedig ezt mondta: "Van olyan, hogy műfaj születik, csak úgy, szerényen, meg véletlen... Meg van úgy, hogy direkt… Meg van úgy, hogy próbálunk kitalálni valamit, meg van úgy, hogy kitaláljuk és megcsináljuk és formátum lesz... és most ezt történt. Egy őszi reggelen csörög a telefon, Beck Zoli hív, 3 perc alatt elmondja, hogy álmodjunk egy nagyot, hívjuk workshopnak, lehessen jelentkezni, épüljön a gyerekekre. Álmodtam - tartok egy kibővített villámszemesztert; lebontva egy szép őszi napra, aztán meglátjuk, lesz-e vizuális lenyomata; lett, itt látják.

Hogy történt? Megéreztük egymást, azt hiszem, mind a tizenpáran, aztán meg is szerettük, mert az kell a 30Y-hoz, is. Kitaláltuk a szitukat, csapatok lettek, körbeadtunk néhány kamerát, néhány kollégát, némi lámpát és még mindenki a sajátját is, meg a mobilját. Felosztottuk a szöveget, pici dramaturgiát szültünk, lett hangulat, pici storyboard, fikció, szinkron és real jelenet. Aztán már el is indult a négy csapat, némi segítséggel, 2-3 óra múlva kész volt az anyag java a gépekben; vagy 30 órányi, nagy meló. „Csak” elő kellett hívni; megnéztük, jót röhögtünk, lelkesedtünk, kicsit szakmáztunk, elemeztük, aztán még kicsit forgattunk Zoliékkal, meg csináltunk magunknak lyrics verziót - majd egyszer megmutatjuk -, jött a koncert és boldogság.

Elég menő. Nagyot mentünk, ahogy Zoli írta. Hát ennyi. Jó volt összerakni. Sokat próbálkoztunk. És ez így jó. Folyt.köv. Konklúzió pedig: tulajdonképpen bármit meg lehet így csinálni. Nagyon kreatív, inspiráló, közösségépítő, barátkozós, szerelmes, meg fiatalos. Csak mint a 30y…"

KISVÁROS, NAGYVÁROS: BECK ZOLTÁN ÉS IAN O’SULLIVAN PÉCSRŐL

A zenekar február 23-án kezdi tavaszi turnéját, helyszínek, időpontok a Facebookon itt; mácius 17-én például az Akváriumban lépnek fel Budapesten. Tavaszra tervezik a tavaly novemberi, az A38-on tartott Egy hét a hajón felvételeiből készült koncertlemez kiadását, illetve lesz új dal és kisfilm is tavasz végén. A fenti fotót Pamuki Krisztián készítette.

Címkék: premier 30y
https://recorder.blog.hu/2018/02/06/baratkozos_szerelmes_meg_fiatalos_30y-videopremier
Barátkozós, szerelmes meg fiatalos - 30Y-videópremier
süti beállítások módosítása