A moduláris szinti, aminek még memóriája sincs - Lanuk EP-premier

2018.01.23. 12:42, RRRecorder

lanuk.jpg

Lanuk új kiadványa olyan szintin készült, ami akár szép tiszta hangok kiadására is alkalmas lenne – de ilyenek nincsenek a LI-n. A kedden és szerdán tartott Fog Festen lesz kapható a kazetta.

Lanuk, vagyis Gulyás Árpád a nagyszerű derTANZ basszusgitárosaként vált ismerté, szólóprojektjét az előző évtized közepén indította el; improvizatív zenéje az absztrakt minimalizmustól a technósabb irányokig jár be különböző utakat. Új kiadványát digitálisan és kazettán a régió kísérleti zenéjére koncentráló Baba Vanga jelentette meg a január 23-án és 24-én, kedden és szerdán tartott Fog Festre időzítve, ahol ő is fellép.

lanuk_allo.jpgA LI című kazettáról Lanuk ezt mondta a Recordernek: „A felvételek egy hosszú hétvégén születtek. Beköltöztem egy vidéki házba, ahol nyugodtan egyedül lehettem négy napot. Moduláris szintetizátoron készült az anyag és teljesen improvizált. Nem volt előre felvett hang, amit bejátszottam a felvételek alatt, vagy utólag effektezés. A hangszeremnek memóriája sincs, nem tudok elmenteni vagy előhívni beállításokat. Elindul egy folyamat és játszogatok vele, reagálok a kialakult helyzetre, próbálom alakítani a dolgokat, vagy csak hagyni, hogy kialakuljon valami.Talán nehéz hallgatnivaló és nem nagyon vannak megjegyezhető futamok, vagy dallamok, de én így szeretek zenélni mostanában.

Nyilván van egy erős érzelmi vonal, ami meghatározhatja a zene hangulatát, mert az ember megél dolgokat, amik aztán beépülhetnek az alkotómunkába, de tudatosan nem foglalkoztam ezzel most sem. Önterápia ez nekem, azt hiszem. Kikapcsolok, egyedül vagyok, a játékra koncentrálok.

A fő oszcillátorom, meg a használt modulok egy része Buchla inspirált cuccok. Tudnak is olyan szépen, tisztán szólni, mint azok a témák, amelyek pl. Charles Cohen vagy Morton Subotnick lemezein hallhatóak. De ha elkezdek elmélyülni a zenélésben, előjön a zenémre jellemző nyers, zajos hangzás is. Szóval azt hiszem, nem vagyok alkalmas arra, hogy tiszta hangzású zenét készítsek. Amikor ezt az anyagot vettem fel, akkor tudatosult ez bennem.”

Lanuk kazettája először a zaj és a többé-kevésbé táncos elektronika különböző határterületeit feltérképező Fog Festen lesz kapható a Műtőben; január 23-án lép fel ő, a nemrég első kazettáját itt a Recorderen bemutató Not Enough Violence és a lengyel Mazut (részletek itt); 24-én, szerdán pedig  a belga Carrageenan, a francia Somaticae és a magyar Új Bála, részletek, meghallgatható zenék itt.

Lanuk fent van a Facebookon is. Idén hallhatjuk még őt, ahogy Gyapai Janka videómunkáira zenél majd élőben a vetítéseken; márciusban lesz az első ilyen előadás.

Ez tehát LI:


Ez pedig egy rövid kedvcsináló videó, Kophelyi Dániel munkája, mint a borító is. A cikkünket illusztráló fotókat pedig Gyarmati Balázs készítette.

Címkék: premier lanuk
https://recorder.blog.hu/2018/01/23/a_modularis_szinti_aminek_meg_memoriaja_sincs_lanuk_premier
A moduláris szinti, aminek még memóriája sincs - Lanuk EP-premier
süti beállítások módosítása