Elhunyt Dolores O'Riordan, a Cranberries énekesnője

2018.01.15. 19:06, rerecorder

dolores.jpg

2018. január 15-én, hétfőn elhunyt Dolores O'Riordan ír énekesnő, aki The Cranberries nevű zenekarával a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb előadója volt. Halála körülményeiről egyelőre annyit tudni, hogy lemezfelvételen vett részt zenekarával Londonban, a hotelszobájában találtak rá.

cranberriesnoneedtoarguealbumcover.jpgA Cranberries a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb alternatív rockzenekara volt, a Limerickből 1989-ben startoló együttesbe (akkor még The Cranberry Saw Us néven játszottak) 1990-ben lépett be az 1971-es születésű O'Riordan és fő dalszerzőként is kivette részét a munkából. A Smiths producerével, Stephen Streettel felvett 1993-as debütlemezükkel (az inkább folkrockos-álmodozós Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?-vel) már világszerte nagyon szép sikereket értek el, de az 1994-es No Need To Argue című második album - főképp a Zombie című karcosabb-rockosabb, ír zavargások ellen felszólaló dal - végképp globális sztárrá tette a kvartettet. Az LP-ből több mint 17 millió fogyott, és ezzel a kilencvenes évek egyik legkelendőbb kiadványának számít. További három lemez után az együttes 2003-ban határozatlan idejű szünetet hirdetett, majd 2009-ben újraindult. Azóta két nagylemezt adtak ki, az előbbit 2012-ben, az utóbbit pedig Something Else címmel tavaly áprilisban jelentették meg, akusztikus és nagyzenekari verzióban dolgozták át korábbi dalaikat. 

O'Riordan a zenekari szünet alatt két szólólemezt is megjelentetett, 2016-ban pedig D.A.R.K. nevű projektjével jött ki egy nagylemeze (ebben társa volt az egykori Smiths-basszusgitáros, Andy Rourke).

O'Riordan 2013-ban beszélt először arról, hogy nyolc és tizenkét éves kora között szexuálisan bántalmazták, 2014-ben egy repülőgépes incidens után bipoláris zavart állapítottak meg nála. Az énekesnő - aki korábban anorexiától is szenvedett - hátproblémái miatt tavaly nyáron elhalasztották a zenekar lemezbemutató turnéját. O'Riordan a Duran Duran egykori turnémenedzserével házasodott össze, három gyerekük született, 2014-ben váltak el. A Cranberries a rövid közlemény szerint éppen Londonban dolgozott, egy rövid stúdió sessionön vettek részt, a halál körülményeiről egyelőre nincs több információ.


a Cranberries áttörést meghozó slágere, a Linger


a Cranberries-t világsztárrá tevő Zombie


szintén a második albumról az I Can't Be With You


és a tavalyi albumról a When You're Gone önfeldolgozás: 

https://recorder.blog.hu/2018/01/15/elhunyt_dolores_o_riordan_a_cranberries_enekesnoje
Elhunyt Dolores O'Riordan, a Cranberries énekesnője
süti beállítások módosítása