Boris, a Godflesh és Stephen O’ Malley is fellép majd a 2018-as Roadburn fesztiválon

2018.01.04. 11:07, rerecorder

curation_godflesh.jpg

Új neveket jelentett be a tilburgi Roadburn fesztivál, nem is akárkiket: az idén az A38-on is fellépő japán drone legenda Boris Stephen O’ Malleyval együtt adja majd elő az 1996-os Absolutego című lemezüket, Justin K. Broadrick a Godflesh-sel eljátssza majd harmadik, Selfless című lemezüket, ezen kívül Kevin „The Bug” Martinnal együtt Zonal néven Moor Motherrel fog kollaborálni, de ott lesz még a Khemmis, a Wolfbrigade, a The Body és a Tribulation-gitáros Jonathan Hultén is.

curation_motorpsycho_preview.jpegA 2018-as kurátor, a Wear Your Wounds és a Converge frontembere, Jacob Bannon négy új nevet jelentett be (a már eddig is pazar lineuphoz): a nyolcvanas évek óta aktív, stílusokon felül álló és elszállt norvég, az A38-on idén szintén koncertező Motorpsycho-t, a Forgotten Tombot valamint a Thou és a The Body közös koncertjét. A két zenekar az együtt felvett Released From Love/You Whom I Have Always Hated lemezek alapján pont egymás legjobb tulajdonságait erősíti fel – legyen az dobhártyaszaggató feedback-attak, megkínzott gitárriff, szonikus terror vagy Chip King védjegyszerű üvöltése. Erre az egy fellépésre ráadásul a Braveyoung dobosa, Zac Jones is csatlakozik hozzájuk, garantálva, hogy súlyosság terén kevés hasonló élményben lesz részünk.

Tíz évvel ezelőtt született meg az újkori death-doom hibridek egyik legfontosabbika, a Hooded Menace-féle Fulfill The Curse. Az egykori Phlegethon frontember Lasse Pyykkö által alapított zenekar hamar egyike lett a Razorback Records legfelkapottabb bandáinak, okkal. Ugyanis a rájuk jellemző, valahol a Slayer és a Black Sabbath keresztmetszetében található stílust (lásd még: Coffins, Funebrarum, Mythic) kevesen játszották ennyire meggyőzően. Az ultralehangolt gitárok, sebes groove-ok, légkalapács erejű dobok és gyomorból feltörő hörgések, kombinálva az eurohorrorok iránti leplezetlen rajongással olyan erővel robbant be anno az extrém zenei színtérbe, hogy az Electric Wizard vagy a Candlemass rajongói rögtön új kedvencet avattak. A finn kavrtett jövőre jelenteti meg legújabb, Ossuarium Silhouettes Unhallowed című albumát, de a Roadburnön inkább a múltba tekintenek vissza és eljátszák a teljes debütalbumot.


ILYEN VOLT A 2016-OS ROADBURN FESZTIVÁL. KÉTRÉSZES BESZÁMOLÓNK MÁSODIK FEJEZETE.

boris_with_stephen_o_malley_preview.pngEmellett a japán együttesek térnyerése is folytatódik, ugyanis színpadra áll majd a Boredoms határokat nem ismerő kreativitásának szellemi örököse, a tíztagú „brutal orchestra”, a Vampillia is! Ha beledobálnánk többek közt két dobost, egy zongoristát, mutáns elektronikát, klasszikus zenét, hardcore-t, ultrabrutális sludge-ot, valamint a sajátos távol-keleti gondolkodást egy tornádóba, akkor sem biztos, hogy megközelítenénk azt a maga kaotikusságában is átgondolt és katarzisba torkolló élményt, ami a fellépéseiket jellemzi. Nem véletlen, hogy a legutolsó albumuk (Some Nightmares Take You Aurora Rainbow Darkness) producere Ben Frost volt és már tervben van egy a The Body-val közös kollaboráció is. Arról nem is beszélve, hogy a „rendhagyó” fellépésükön túl összeállnak majd az egykori Yellow Swans-tag Pete Swansonnal és Paul Régimbeauval (aka Mondkopffal) közösen is színpadra állnak, mint Violent Magic Orchestra. Hogy ettől a felállástól mit várhatunk, abba már tényleg bele sem merünk gondolni. De az biztos, hogy hasonlót sem biztos, hogy tapasztaltunk már eddig.

Justin K. Broadrick zenekarainak felsorolására egy külön cikk is kevés lenne: a még a Napalm Death debütalbumán is játszó zenészhez olyan bandák köthetők, mint a Head Of David, a Jesu, a JK Flesh, a Kevin „The Bug” Martinnal közös Techno Animal vagy a Pale Sketcher. A legfontosabb azonban valószínűleg mindörökre a Godflesh marad, az extrém súlyosságú, indusztriált, metált, grindcore-t és doomot összeházasító projekt, amelynél sokáig csak a korai Swans szólt brutálisabban és amelynek hatása alatt olyan együttesek alakultak, mint például a Ministry. Öt éve, mikor Broadrick volt a Roadburn rezidens művésze, a Godflesh már eljátszotta a debütáló albumukat és most, Jacob Bannon kérésére hasonlóan cselekednek majd a Selfless-szel, a harmadik és talán legbefogadhatóbb lemezükkel. Persze a befogadhatót érdemes a helyén kezelni: bár egyes riffek már-már a klasszikus rockba hajlanak, az olyan dalok, mint az Empyreal vagy a Mantra valószínűleg így is ki fog passzírozni mindent a közönségből. Emellett egyetlen fellépésre ismét összeállnak majd Martinnal, hogy a Techno Animal „spirituális folytatásának” tekinthető Zonal projektjükkel ismét összeengedjék az alternatív hiphopot, az indusztriált és a kifacsart elektronikát. Ráadásul nem más csatlakozik majd hozzájuk a koncerten, mint a kurrens avantgárd hiphop egyik legizgalmasabb alakja, Moor Mother, akinek hiperintenzív performanszai és gondolatébresztő szövegei valószínűleg tökéletesen illenek majd a programba.


INTERJÚ A ROADBURNÖN IS FELLÉPŐ BELL WITCH-CSEL.

sannhet_preview.pngA 2018-as Roadburn azonban még tovább ment a különleges fellépések terén: a fesztivál történetében most először fordul elő, hogy kifejezetten arra kértek fel zenészeket, hogy együtt komponáljanak zenét, melyet aztán egyetlen egyszer játszanak el, a négy nap egyikén. Az első ilyen párosítás a korai Nachtmysticum-féle pszichedelikus black metált játszó Oranssi Pazuzu és a Dark Buddha Rising, akik Waste Of Space Orchestra néven adják majd elő tíz számos/egy órás közös programjukat. Ezen felül annyit lehet tudni, hogy összesen tíz zenész lesz majd a színpadon, lesz majd speciálisan a koncerthez készült videóanyag is és hogy ezzel nyílik majd meg a nagyszínpad április 19-én.

Ezekhez képest szinte csak lábjegyzet, hogy a d-beat legenda Wolfbrigade, a Tribulation-gitáros Jonathan Hultén, a görög Hail Spirit Noir, a Recorder szerint egy kiváló lemezt megjelentető Sannhet, a dungeon synth-es Old Tower vagy a Horte feltűnése is garantált a négy nap alatt. A 2017-es lineupra sem lehetett panaszunk, a jövő évi azonban már most erősebbnek tűnik. Alig várjuk, hogy ott legyünk már.

A három (175,40 euró, kb. 55 000 forint) és négy (198.40 euró, kb. 62 000 forint) napos bérletek még kaphatók, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján az év elejére már jó eséllyel elfogynak, így érdemes mielőbb lecsapni rájuk. A napijegyeket január 18-án kezdik majd árulni.

Roadburn.com

Kollár Bálint

Címkék: fesztivál roadburn
https://recorder.blog.hu/2018/01/04/boris_a_godflesh_es_stephen_o_malley_is_fellep_majd_a_2018-as_roadburn_fesztivalon
Boris, a Godflesh és Stephen O’ Malley is fellép majd a 2018-as Roadburn fesztiválon
süti beállítások módosítása