Homo Ludens Musicus – Zenei társasjátékok

2017.12.25. 09:19, rerecorder

beatlesboardlg.jpg

A popzene annyiféle variációját kínálja a közösségi élménynek, hogy könnyedén megfeledkezünk arról: lehet vele játszani is. Mármint körbeülni egy asztalt és társasozni. Bemutatunk két tucat zenei társasjátékot, olyanokat, amik akár perfekt ajándékok is lehetnek rockrajongó barátainknak, rokonainknak - és amikkel játszva tökéletesen lehet a karácsonyi ebéd után együtt szuszogni a családnak, barátoknak.

A Marvel és The Weeknd nemrég jelentett be közös képregénysorozatot az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb r&b-sztárjának főszereplésével, természetesen Starboy címmel. De nem ez az első, és messze nem az utolsó eset, hogy a geekek és a nerdek világa találkozik a zeneiparral. Manapság egyre népszerűbbek a gondolkodást, kooperációt vagy személyes kapcsolatteremtést igénylő társasjátékok, amik már régen túlmutatnak a Gazdálkodj okosan! és társai világán. És mint mindennek, ezeknek is rengeteg köze van a zenéhez.

acdc.jpg


Kvízjátékok és tematikus Monopolyk

A zenei tematikájú társasok legtöbb esetben a játékosok tudását tesztelik valamiféle kvíz formájában: akad például memóriajáték gitártabokkal, ám a legextrémebb zenés kvízjáték alighanem a 98 Degrees, amely a kilencvenes években azonos néven működött fiúbandáról összegyűjtött tudásunkat teszteli, ráadásul maga Nick, Drew, Justin és Jeff biztosította hozzá az információkat.

98_board_g.jpg


Sok társasnál persze nem tesztszerűen fonódik össze a két terület. Egy valamirevaló geek valószínűleg a fejét veri a falba, ha a Monopolyt említjük a sok közül elsőként, de muszáj, mert a többszázféle variációban létező népszerű társasjáték témái között rengeteg a zenei. Az AC/DC-vel kezdődött a sor, azóta van már többek között Metallica-, The Beatles-, Kiss- vagy éppen Elvis Presley-variáció is – ezeknél az a cél, hogy albumokat szerezzünk meg, hotelek és házak helyett pedig koncertek és listening partyk szerepelnek a játékban.

kiss_1.jpg


Kártyajátékok és zenei háttértevékenységre épülő játékok

rockband_manager.jpgA Rockband Manager mintha csak a zeneőrülteknek készült volna: ebben a kártyajátékban a cél, hogy egy menő zenekart menedzseljünk, ütős albumokat vegyünk fel, sold out-os koncerteket szervezzünk, profibb felszerelést szerezzünk, és a hangzást csiszolgassuk, miközben kigolyózzuk a konkurenciát. A Take ’A’ Chord szintén egy kártyajáték, egyenesen Japánból, amellyel jazz-zenészek bőrébe bújhatunk, és ahogy a címe is mutatja, fontos indikátor, hogy az adott körben melyik akkord éri a legtöbb pontot.


Egészen érdekes a koncepciója az 1999-es kiadású Ever Green című játéknak is. Itt minden játékos koncertszervező, a cél pedig, hogy a lenyomozzuk és természetesen lekössük klubunkba az éppen legnépszerűbb énekeseket, miközben azok „értéke” folyamatosan változik. Külön pirospont, hogy az előadók sikerességét kislemez alakú trackereken követhetjük nyomon.

ever_green.jpg

A Schrille Stille is egy igen oldschool játék, szintén 1999-ből, ebben kitalált lemezkiadókat vezethetünk, és próbálhatjuk megjósolni, befolyásolni tizennégy különböző előadó népszerűségét. A vicces zenekarnevek (például Diabolo, Technorama, Trullala) mellett külön meg kell jegyezni, hogy egy fából készült, cd-játszó alakú szuper kiegészítő is tartozik hozzá, amit az osztó – akit a játékban dj-nek hívunk – kezel.

1999schrillestille2.jpg


maestro_ensemble_money_geld_biljetten.jpgÉs ha azt hinnénk, hogy már kifogytunk a zenei háttértevékenységekből is, nemhogy az ezekhez kapcsolódó társasjátékokból, akkor tévedünk. Az 1989-es Maestroban ugyanis egy zenei ügynökség vezetői lehetünk, előadóink pedig minden körben egy adott dal elkészítéséért versenyeznek. A játék „feldolgozását” 2007-ben adták ki Little Amadeus Maestro címmel – ezúttal a játékosok Mozart, az ő nővére, Nannerl, Joseph Haydn és Ludwig van Beethoven szerepét töltik be, a cél pedig az, hogy összegyűjtsük a zenészeket, és levezényeljünk egy koncertet, amin persze Mozart művei szólalnak meg.

Ha már a komolyzene felé evezünk, mindenképp érdemes megemlíteni az Operát is. 1607-ben Claudio Monteverdi Mantovában bemutatta Favola d’Orfeo című darabját és az elsők között fektette le az opera alapjait. A játék a 17. században játszódik, az a feladatunk, hogy új operaházak építésével, a legjobb énekesek becserkészésével és egyéb eszközökkel népszerűsítsük ezt az újkeletű műfajt Európában.


Kockajátékok és elvont példák

rockstar_rehab.jpgEnnél jóval kevésbé összetett és kissé a sztereotípiákra épül a szimplán kockadobásos Rockstar Rehab, amiben végigjárhatod azt, amit kedvenc rocksztárodtól látsz a tévében vagy a pletykaoldalakon: exkluzív partikra járhatsz, VIP házibulikban mulathatsz, sőt, akár börtönbe is kerülhetsz.

Kissé elrugaszkodottabb módon kapcsolódik ide, de izgalmas a Lords Of Rock című játék is. Háttérsztorija szerint az istenek úgy érzik, erejük csökken, ezért tanácskoznak, és úgy döntenek, megküzdenek az univerzum irányításáért. Nem is akárhogyan, hanem igencsak modern felfogásban: mindegyikük választ egy zenekart, és azé lesz a világuralom, akinek a bandája a turné végén a legtöbb rajongóval rendelkezik. Talán még elvontabb a koncepciója a 011 nevű játéknak. A történet egy alternatív 19. században játszódik, Torinóban, ahol Az Örökkévalóság Rejtélyes Orgonáját dugták el a világ elől – az egyetlen hangszert, ami képes megakadályozni a Ragnarököt, vagyis a világ végén vívott csatát, és amit a nyolc karakter közül csak egyvalaki tud megszólaltatni.

the-lords-of-rock.jpg


Poputalások társasokban

imagine_tarsasjatek_ref31956_14676239176883.jpgVannak játékok, amik ugyan nem kifejezetten zenei tematikájúak, de található bennük muzikális utalás. Ilyen például az asszociációs Imagine, amelyben 61 kártya segítségével tudunk körülírni mindenfélét – a magyar változatban például a Most múlik pontosant, a Nem vagyok én apácát vagy éppen a Sziget Fesztivált. Aztán a 7 Csoda nevű játék Vezérek kiegészítőjében az egyik kártyán vicces módon Louis Armstrong szerepel, aki a soknak számító hét pontot ér! A Smash Up: Monster Smash elnevezésű játékban pedig néhány kártyára Queen-dalok (A Kind Of Magic, The Show Must Go On, We Will Rock You) címét rejtették.


Playlistek játszáshoz

A zene teljesen más formában is fontos szerepet játszhat egy társasnál, elég, ha a számtalan Boardgame elnevezésű playlistet lapozgatjuk Spotifyon – sőt, a Melodice.org oldalon több ezer társashoz választhatunk azonnal aláfestést. Vannak persze olyan esetek is, amikor a gyártó nem bízza a véletlenre, hogy a játékosok a megfelelő hangulatba kerüljenek, így egy soundtrack cd-t csomagolnak a társashoz. Van, hogy a zenének konkrét funkciója is van, ilyen például a tíz perc alatt végigjátszható Escape, az űrben felfedezős Space Alert vagy a viktoriánus Angliában játszódó London Dread. Ezeknél a zene nélkülözhetetlen elem, ugyanis a játék pontosan addig tart, amíg szól a kísérőzene.

kiss.jpg


Zenei játék másképp

Gyűjtőszenvedéllyel megáldott zenerajongónak keresel ajándékot? A kedvenc zenészéről mintázott játékfigura tökéletes választás lehet. A világ egyik legnagyobb akciófigura-gyártó cége, a McFarlane Toys például már évekkel ezelőtt meglátta az ebben rejlő potenciált. 1997-ben dobta piacra első szériáját a Kissről, de készített figurát a többek közt a Beatlesről, Janis Joplinról, Alice Cooperről, a Metallicáról, Jimi Hendrixről vagy Elvis Presleyről, de kiadott néhány különleges, 3D-s lemezborítót is. Persze később más gyártók, mint a Neca, a Medicom vagy a Mezco is beszálltak ebbe a piaci szegmensbe, így akár ajándékozhatjuk Iggy Pop, a Daft Punk, vagy Weird Al Yankovic kicsinyített mását, netán a zseniális kiegészítőkkel ellátott, beszélő Osbourne-családot.

Biczó Andrea

https://recorder.blog.hu/2017/12/25/homo_ludens_musicus_zenei_tarsasjatekok
Homo Ludens Musicus – Zenei társasjátékok
süti beállítások módosítása