Űrrandi, gitárreszelés, kurvák, acid - Flexible Juice albumpremier

2017.10.24. 15:28, RRRecorder

Dallamok és gitárreszelés, elektronikus minimalizmus és széttört ütemek, ordibálás és Star Trek-utalás - mindez hallható a Flexible Juice új lemezén, amit a Recorder mutat be.

A bátran kísérletező lo-fi / zajrock Flexible Juice duó itt mutatkozott be Magyarradar rovatunkban, nemrég pedig kis költségvetésű, de hatásos, misztikus klipjüket mutattuk be. Most pedig itt a nagylemez, aminek a videó az előfutára volt: az eklektikus, az elektronikába is alaposan belekóstoló, de a jellegzetes hangot megőrző, erős hangulatú egy ideiglenes égen át.

A lemez a Bandcampről tölhető le akár ingyen, akár adományért cserébe (a zenekar az utóbbinak jobban örül), és 50 daraab kazetta is készül belőle az utolsó hazai kazettamanufaktúrában, képekkel, dalszövegekkel és egy csak ezen hallható bónusz dallal. Az albumot Kaszás Sándor (gitár, ének, szöveg, basszusgitár, dobprogramozás, effektek) mutatja be a Recorder olvasóinak; a duóban társa Kósa Erzsébet (basszusgitár, vokál).

"Az album dalai 2015. január és 2017. május között születtek meg. Szerettük volna továbbvinni az előző lemez eklektikusságát, csak sokkal letisztultabb formában. Lassan íródtak meg a dalok, nem szerettünk volna semmit sem erőltetni. Sokféle zenét hallgattam, sokat olvastam és sokféle hatás ért az elmúlt két és fél évben. Így került a szokásos szürreális, álomszerű szövegekbe egy csepp sci-fi / paranoia, a zenébe kicsi elektronika, breakcore, ambient, zaj, és a rendes élődobhangzás szinte teljes mellőzése."

Az egyes számok:

01. teliholdat. Majd - Borongós hangulatú dal arról, amikor valakid túlságosan belebonyolódik afféle sötét, okkult, ezoterikus dolgokba.

02. Allegória: nofollow, noindex - Ennek a dalnak a zenei részét akkor írtam, mikor sok breakcore-t meg Aphex Twint hallgattam. Eredetileg úgy volt, hogy instrumentális marad, de befejeztem Thomas Pynchon Kísérleti fázisát és nem sokkal később megíródott ez az allegórikus 8 sor.

03. I Can't Sleep... - Paranoid/sci-fi/szürreális szövegű dal, aminek puffogó, minimalista alapját a Suicide ihlette.

04. Csövesek, fények, kurvák, acid - Álomszerű pszichedelikus szöveg, kis kikacsintással a Beatles felé. A zenét H.O.S.H. & HearThuG Technicolor című száma, illetve egy Shocking Pinks-szám inspirálta.

05. Ágyúszó/Mágneses fluxus - Egy próbatermi baromkodásból született, ahol én reszeltem a gitárt, mint a hülye, Zsike meg valami random szöveget ordibált. Mindkettőnknek tetszett, de úgy döntöttünk, legyen minél rövidebb ez az őrület, illetve hozzátoltam még egy jó kis nyomasztó ambient szintit a végére.

06. Myspaceship's Waiting For You - Az album talán legkellemesebb dala. Naiv, cukormázas popzene, monoton Moon Duo / Wooden Shjips inspirálta zenével, dobalapokkal. A szöveg végülis egy geek-lovesong. Fantáziálás egy űrrandiról, a Föld elhagyásáról, egy mondatnyi Star Trek-utalással.

07. Se páncél, se lézerek - Zsike szerint ez a dal a szerelemről szól, énszerintem egy emberré változtatott robotról.

08. 357 - A Csövesek, fények, kurvák, acid testvérdala, eredetileg egyben volt, de inkább külön szedtük, mert olyan szép kis zárószám. Majdnem 6 perc instrumentális, gitárszóló/zaj cucc, az Acid Mothers Temple ihletésében.

++. teliholdat. Majd (reprise) - Ez igazából már nem az album része, csak egy bónusz szám azoknak, akik megveszik a kazit. De mégis ez ad egy keretes szerkezetet a lemeznek.

A Flexible Juice a Facebookon itt található. A lemezbemutatót november 10-én tartják az Aurórában, a szintén új albumot bemutató Hó Márton társaságában, részletek itt.

A lemez felvételéről Kaszás Sándor ezt mondta: "Miközben a dalok íródtak, rájöttem, hogy ezt nem fogjuk tudni egyedül vagy valami lo-fi módon felvenni. Ide kelleni fog egy ember, aki elég jól ért a keveréshez, rögzítéshez, viszont nem sikálja nagyon fényesre az egészet, de mégis egy letisztultabb anyagot segít nekünk készíteni. Egy Contextus.hu-s beszélgetés során Ürögdi Ábel (MMR) ajánlotta nekünk Illés Nándit, aki tényleg hamar ráérzett, mit akarunk csinálni. Kerestünk egy megfelelő időpontot a nyár végén, kivettünk három nap szabit, és felvettünk mindent, aztán Nándi kb. egy hónap alatt meg is keverte. A lemez borítóját sem mi csináltuk ezúttal, hanem Koppányi Péter képzőművészt kértük fel erre a feladatra." A duóról a nyitóképet Csüllög Eszter készítette.

https://recorder.blog.hu/2017/10/24/urrandi_gitarreszeles_kurvak_acid_flexible_juice_albumpremier
Űrrandi, gitárreszelés, kurvák, acid - Flexible Juice albumpremier
süti beállítások módosítása