Januártól újra nyár az Esernyősben

2017.10.09. 12:52, RRRecorder

wuu3.jpg

(X) Remek bulival zárult a Warm-up Udvar zenei sorozata az Esernyősben, de mivel a Lóci játszik vagy Bérczesi Robi és a többi fiatal hazai zenész akusztikus koncertje igazi örömzene volt Óbudán, máris a folytatáson törik a fejüket a WuU szervezői.

Petrovits Ákos, az Esernyős művészeti vezetője szerint sem kell nyárig várni annak, aki a III. kerületben nívós zenei fellépőkkel akar találkozni egy barátságos és izgalmas helyen.

A WuU az első szezont zárta. Mi történt nyáron?

Nagy izgalommal vágtunk bele, az alaptervünk az volt, hogy olyan zenei fellépőknek kínáljunk valami mást, akik már befutott, fiatal zenészek, de még szívesen kísérleteznek egy kisebb térben, akusztikus felállással, és igénylik a közvetlenebb kapcsolatot egy klubnyi közönséggel. Az óbudai koncertlátogatóknak pedig azokat az izgalmas fellépőket akartuk bemutatni, akiknek a nagykoncertjeire a belvárosba szoktak elzarándokolni, de most nyugiban meghallgathatják őket egy árnyas, belső udvaron. Azt hiszem, mindezeket sikerült is teljesíteni, mert hétről-hétre egyre többen jöttek a WuU koncertjeire, bevezettük a belső udvarunkat a kisebb zenei helyszínek közé. Sokan, amikor a kedvenc előadóikra hozzánk érkeztek, csodálkozva néztek körbe, hogy milyen jó kis koncerthelyet hoztunk létre. Tetszett nekik a fákkal teli felújított udvar, és hogy nem kellett tülekedni mondjuk a Lóci játszikon, de a jó zene minden koncerten garantált.

wuu_1.jpg

Több mint két tucat fellépő fordult meg nálatok, milyen pillanatok maradtak emlékezetesek?

Rengeteg hangulattal találkoztunk. A végére kialakult egy kisebb törzsközönség, akik abszolút együtt éltek a koncertekkel, és míg mondjuk a Manoya gyönyörű számait figyelmesen hallgatták, a Lóci játszikon végig táncoltak. Ami így hirtelen még eszembe jut, de tényleg a teljesség igénye nélkül, ahogy Ian O’Sullivan a Mongooz and the Magnetből kifogyhatatlanul játszotta a dalokat, vagy Noémó beült a közönségbe és erősítés nélkül énekelt. Az ellenpontok is megmutatkozhattak hétről-hétre, ahogy például Antonia Vai és a Telma Lincoln & Minimyst Akusztik estéje egészen lírai volt, Nové Soma meg az elektromos gitárjával zúzta, Barbi és Jancsó pedig tőlünk rohant a Szigetre, a Blahalouisiana nagykoncertjére, és lehetne még sorolni bőven.

wuu2.jpg

Az Esernyős nem csupán zenei programokat nyújt, ki tudtátok használni a művészeti átfedéseket?

Nálunk a zene mellett nagyon erős a kortárs képzőművészet is, és mivel a WuU eseményeit a szabadtéri udvarunkon rendeztük, ideszerveztünk egy kiállítást is. A Gruppo Tökmag legendás köztéri projektjei után olyan utcabútorokat hozott el hozzánk, amelyek a városi élet „hirtelen emlékműveiként” falfirkákat, téglavéseteket keltenek új életre. A kiállítás koncepciója éppen az volt, hogy az objektekre ne szabályosan befogadható alkotásként tekintsen a közönség, ne csak nézegessék a vésetekkel felruházott bútorokat, hanem vegyék őket használatba. Forgassák, húzzák el őket, üljenek rájuk és hallgassák azokon a zenét, így kerüljenek az alkotások egy másik, szintén élő térbe. Erre pedig a mi szabadtéri koncerthelyszínünk abszolút ideális terepnek bizonyult: a műtárgyak remek fotelként szolgáltak a zenehallgatáshoz.

wuu4.jpg

És hogyan álltok a folytatással?

A sikert meg kell lovagolni, nem merülhetünk téli álomba. Látjuk, hogy a közönségünk részéről itt helyben, a III. kerületben van igény a minőségi, akusztikus zenére. Szeretnénk fiatal előadókkal folytatni a sorozatot, úgyhogy már alakul a program, amit továbbra is a Cseh Tamás Program szakmai támogatásával igyekszünk összeállítani. Ha minden a tervek szerint halad, januárban újra nyár lesz az Esernyős zenei színpadán.

A Warm-up Udvar honlapja itt található, az Esernyős itt van a Facebookon.

https://recorder.blog.hu/2017/10/09/januartol_ujra_nyar_az_esernyosben
Januártól újra nyár az Esernyősben
süti beállítások módosítása