Ez a gyors számotok? Synema Magyarradar és lemezpremier

2017.10.09. 14:08, RRRecorder

synema.jpg

Szintetizátor és mozi: ebből a kettőből jött a Synema neve, és ez már zenéjük megközelítéséhez is segítséget nyújt. Downtempós, jazzes, popos, néhol kicsit sötétebbe hajló lemezük itt hallgatható meg először, valamint bemutatkozik a zenekar, és azt is megnézhetjük, az utca embere mit szól hozzájuk.

Először tehát jöjjön a Synema bemutatkozó szövege, aztán meg is hallgatható a Cseh Tamás Program által támogatott első lemez. Végül pedig egy különlegesség: egy "reakcióvideót" is forgattak az Ain't Over albumhoz, vagyis különféle emberek hallgatnak bele a számokba fülhallgatón, és ezután vagy közben véleményt mondanak. Az eredmény igazán szórakoztató lett, azért pedig külön plusz pont jár, hogy a megjelenéseket felvezető ötletek terén elég szegényes magyar mezőnyben álltak elő egy ilyennel.

Megalakulás éve: 2014

Honnan: Gyulai a zenekar, de a keménymagot Kunágotáról importáltuk.

Tagok: Jurdi Dániel (gitár, ének), Falaty Bence (szaxofon), Nagy Gábor (dobok), Ritter Tamás (gitár) és Pusztai Attila (szintetizátor, synth bass)

Stílus: Alapvetően elektronikus zenét járszunk, de mégis élőben, hangszeresen előadva. Mindenevők vagyunk, ez a zenénken is látszik, keveredik benne ambient, triphop, drum'n'bass, pop, rock és elektronikus downtempo is. Kategorizáltak már minket mint "cinepop" és "spacepop" is, de az igazi megfejtésre még mi is várunk.

Hatások: Gramatik, Mutemath, Bonobo, Tom Misch, Tycho.

Kiadók: MamaZone

Történet: Vannak itt gyerekkori és iskolai barátságok, véletlen találkozások és régi közös zenekarok is, az egyik ilyen vége lett a Synema eleje. Az első próbákat egy elhagyott moziépületben tartottuk, innen jött a nevünk is, a „synth” és „cinema” szavak kombinálásából. A felállás csak 2016-ban KunÁgi (Attila) érkezésével lett végleges, ezzel került minden a helyére. Mindenki hozott valamit magával a zenekarba, amitől több tudott lenni, de valahogy mindig volt egy közös pont a sörön kívül is, ami meghatározott minket és az összes hétvégénket.

synema_cover.jpgMegjelenések: A zenekar demói után az első hivatalos debütálást a tavaly megjelent Take One EP jelentette, ezt követi a mostani Ain't Over lemez.

Küldetés: Mi szeretnénk David Hasselhoff csengőhangja lenni.

Jövőkép: Ez az első lemezünk, szeretnénk minél több helyre elvinni, minél több embernek megmutatni, nagyon kíváncsiak vagyunk a reakciókra. Szeretnénk egy olyan keménymagot felépíteni, akik minden koncertünkre szívesen jönnek el és érdeklődve követnek minket. Rengeteget akarunk koncertezni, külföld felé is kacsintgatunk, és lassan születnek az új dalok is.

Mellékprojektek: Madrapur (Nagy Gábor, dob)

Szexepil: Mindenképpen a #szexiszaxi, ja, és a gitárosok közötti megtévesztő testvéri hasonlóság.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Bekerültünk a Cseh Tamás Program legjobb 25 induló zenekara közé, és számos hazai színpadon és fesztiválon (SZIN, Campus, Veszprémi Utcazene Fesztivál, CSTP feszt stb.), valamint olaszországi rendezvényen játszhattunk. De a legnagyobb elismerés számunkra mégis talán az, hogy olyan tehetséges és lelkes emberekkel dolgozhattunk együtt az új lemezen, mint például Jónás Vera, Zahár Fanni (Soulclap BudapestEthnofil), iamyank és a ladánybenés Kálmán András és Hurguly Attila.

Ez tehát a lemez:

 

Ez pedig a reakcióvideó:

A Synema a Facebookon itt található meg. A lemezbemutató koncertet november 1-én tartják a Kuplungban, vendég a lemezét szintén a Recorderen bemutató WINDOW, valamint Iamyank, ki most DJ-zik, Facebook esemény itt.


A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Címkék: premier synema
https://recorder.blog.hu/2017/10/09/ez_a_gyors_szamotok_synema_magyarradar_es_lemezpremier
Ez a gyors számotok? Synema Magyarradar és lemezpremier
süti beállítások módosítása