A metálkutya csóválja a fémfarkát: a Judas Priest örül, hogy jelölték a R&R Dicsőségcsarnokba

2017.10.06. 12:06, RRRecorder

judas_priest.jpg

Megvannak az idei jelöltek a Rock And Roll Hall Of Fame-be. A Radiohead első lehetséges alkalommal felkerült a listára, és valószínűleg a Dicsőségcsarnokba is be fog. Őket ez nem izgatja nagyon - viszont Rob Halford örülne, ha "sikerülne kicsit lefaragni a heavy metallal kapcsolatos előítéletekből":

A Rock And Roll Hall Of Fame egyike azoknak az intézményeknek, amiknek a fikázása valószínűleg több ember hobbija, mint ahányan komolyan veszik az egészet - ám ettől még folyamatosan foglalkozik vele a sajtó és legalábbis a zenerajongók egy része. Ismét eljött az idő, hogy háborogjunk a kimaradókon: bejelentették az idei jelölteket, akik közül ötöt fognak beiktatni a szavazás után.

Első alkalommal szerepelnek a listán a következők: Kate Bush, Dire Straits, Eurythmics, Judas Priest, The Moody Blues, Radiohead, Rage Against The Machine, Nina Simone és Sister Rosetta Tharpe. Közülük a Radiohead és a RATM az, akik most először váltak egyáltalán alkalmassá, hogy jelöljék őket, vagyis eltelt legalább 25 év az első single vagy album megjelenése után. Másodszorra jelölt a Bon Jovi, a Depeche Mode, Rufus featuring Chaka Khan és Link Wray; harmadszorra a Cars, az MC5 és a Zombies; ötödszörre a J. Geils Band. Néhány korábbi, be nem iktatott jelölt idén fel sem került a listára, például Janet Jackson és a Kraftwerk.

A PEARL JAM BASSZUSGITÁROSA PÓLÓJÁRA ÍRTA A KIMARADÓKAT, AMIKOR Ő BEKERÜLT

Az egyik nagy hobbi a kimaradók listázása, például Chris Cornell halála miatt különösen fáj egyeseknek a Soundgarden kimaradása. A másik az esélylatolgatás: a Billboard szinte már rémisztően alapos cikket írt e témában, ami szerint a Radiohead tutira vehető; a Bon Jovi, Nina Simone, LL Cool J, The Cars, MC5, The Zombies és a Depeche Mode kapott még 5:1-hez vagy annál jobb oddsot a lap szakértőjénél.

A Radioheadet korábban megkérdezte a Rolling Stone, hogy örülnének-e, vagy hát egyáltalán elmennének-e a beiktatásra. "Szívesebben ücsörögnék otthon a kandalló előtt, vagy mennék el egy koncertre" - mondta Ed O'Brien gitáros; viszont Colin Greenwood basszusgitáros örülne, hiszen nézzük csak meg, milyen legendák társaságába kerülnének!

AXL ROSE EL SEM MENT

A Judas Priest frontembere, Rob Halford viszont egy hosszabb interjúban ecsetelte, mennyire örülne, ha bekerülne. Egyrészt személyesen, hiszen régóta álmodozik arról, "milyen lenne ott a színpadon elmondani a beszédet, és különösen milyen jó lenne más zenészek és iparági emberek társaságában".

Másrészt a heavy metal egésze miatt. "Gyakran beszélgetünk arról, hogy a metal milyen hátrányos helyzetben van a rockzenén belül. Emlékezzünk csak vissza mondjuk a punk vagy az új hullám korszakára, amikor kijelentették, hogy a metal halott. Nincs semmi esélye a túlélésre, Neander-völgyi zene, ami nagyon szűk korlátok között mozog, nem túl intelligens, meg a többi. Máig nem értem, hogy miért kell időről időre megküzdenünk ezekkel a reakciókkal. Mindenesetre ha a Rock And Roll Dicsőségcsarnok elismerne minket, az hozzájárulhatna ahhoz, hogy szépen lassan lefaragjunk ezekből a sztereotípiákból. A metálkutya csóválja a fémfarkát, és ez egy nagyon jó érzés. Megérdemelnénk, hogy bekerüljünk" - mondta, és bejelentette, hogy komolyan kampányolni fog a szavazatokért.

FEKETE BÜSZKESÉG - A BLACK METAL MINT NEMZETI KINCS

Egy ideje egyébként a több mint 900 zenetörténész, zeneipari szakember és zenész mellett a közönség is szavazhat. Ha jól értjük, az egész összesítve egy szavazatnak számít, szóva nem sokat, de azért ha valaki akar, itt lehet megtenni. Itt egyelőre toronymagasan a Bon Jovi vezet, nem meglepő módon.

A Judas Priest a Szigeten az idén beiktatott Joan Baez-dalát énekli:

https://recorder.blog.hu/2017/10/06/a_metalkutya_csovalja_a_femfarkat_a_judas_priest_orul_hogy_jeloltek_a_r_r_dicsosegcsarnokba
A metálkutya csóválja a fémfarkát: a Judas Priest örül, hogy jelölték a R&R Dicsőségcsarnokba
süti beállítások módosítása