30Y_A38 / Egy hét a Hajón - itt a 30Y és Pécs köré épülő fesztivál programja

2017.09.29. 10:23, RRRecorder

30y_a38.jpg

Három 30Y-koncert, sok más koncert, pólógyár, kiállítás, vetítés, irodalom és színház a zenekar körüli sokféle világból. Itt a Recorderen mutatjuk először a programot.

Novemberben majd' egy hétig, vagyis november 21. keddtől november 25. szombatig a 30Y-é lesz az A38, és ők mindent megtesznek, hogy minél többféle programmal izgassák a közönséget. "A 30Y sokféle világából akarunk egy térben és egy időben, valahogy koncentráltan mutatni valamit. Az is foglalkoztatott, hogy a hajót, ami izgalmas tér önmagában is, hogyan tudjuk berendezni" - mondta a Recordernek Beck Zoltán. A laza apropó olyasmi, hogy tíz éve, 2007-ben játszott a 30Y először az A38-on.

A program jó része valamiképpen Pécs köré szerveződik. Mint Beck Zoltán elmondta: "Nem a pécsiség mítoszáról akarok beszélni, hanem arról, hogy ez a világ tartozik hozzánk a legszervesebben, ez alakít minket, a hétköznapjainkat. Az olyan bátor ügyeket, mint a Made in Pécs, meg azt képzelem, hogy dolgunk megmutatni, pont úgy, ahogyan a legjobb fiatal zenekarokat, vagy éppen a városban élő, egyébként minimálisan országosan jól ismert írókat."

Maga a 30Y három koncertet ad. November 23-án, csütörtökön este egy "kocsmakoncertet" - ami valójában akusztikus előadás, zenélés mellett történetmeséléssel, a közönség bevonásával. 24-én és 25-én, pénteken és szombaton pedig normál koncert, de eltérő repertoárral. "A pénteki és szombati koncert setlistje erősen különbözik majd. Valahogy azt vettük észre, hogy egy-egy koncert dramaturgiai íve létrehozott olyan dalcsoportokat, amikből nem bír el egy koncert bármennyit. Ráadásul eleve egy nagyjából negyven-negyvenöt dalos repertoárt forgatunk egy turnéban, ami azt jelenti, hogy egy koncerten a dalok legalább felét nem tudjuk eljátszani" - magyarázta Beck Zoltán.

Emellett koncertezik a Bezzeg a Kurva Beckek, az Óriás, a Mongooz & The Magnet, a Sorbonne Sexual és a liverpooli (Pécs testvérvárosa!) Strange Collective, no meg a Random Trip is pécsi témájú lesz. Bemutatkozik a Made In Pécs fesztivál, és hoz egészen fiatal, a városból korábban ki nem lépett együtteseket. Lesz a már négy éve nagy sikerrel működő pólógyár, különleges vendégekkel: pécsi írókkal, Scherer Péterrel, meg magával a 30Y-nal; színházi előadások; a zenekar vizuális világáért felelős művészek, takacsbelane kiállítása és Pamuki Krisztián installációja. A részletes program alább.

A jegyek a teljes programra elővételben 14,500 forintért kaphatók; az egyes programok elővételes belépői 1500-tól 3500-ig terjednek. Ezeket az A38 honlapján itt lehet megvásárolni. Facebook esemény is van, itt.

Ezen a klipszemre díjára jelölt klipen például takacsbelane és Pamuki Krisztián is dolgozott.

Állandó programok:

takacsbelane_30Ystyle

Takács Béla (takacsbelane) képzőművész a pécsi underground szcéna kultikus figurája. A pécsi koncerthelyszínek az elmúlt húsz évben számos plakátját használták, jónéhány egyetemi és városi szórakozóhely belső arculatát készítette el – a bútoroktól a ténylegesen falra került képekig. Munkái szerepeltek óriásplakát kiállításokon. 2008 óta dolgozik a 30Y arculatán, állandó alkotótársa a zenekarnak. Nevéhez fűződik a no.4. (2008), a bezzeg a kurva beckek (2013), a 2014-es EP-sorozat (2014), a Best of album (2015), A kis herceg táncmese (2015) és a legutóbbi, dicsőség (2016) című 30Y lemez és turné teljes arculata.  Takács Béla 30Y – retrospektívje: egyedi művészplakátok, nyomdai első nyomatok, díszletelemek, szobrok, arculattervek kerülnek rendszerezve kiállítótérbe.

30Y archív pamuki krisztián

Pamuki Krisztián operatőr, vágó. Számos magyar kisjátékfilm és videoklip operatőre. Nevéhez fűződtek operatőrként és vágóként is az OZORA fesztivál éves nagyfilmjei. A 30Y vizuális megjelenésében a fotóanyagokat és a filmes dokumentációt is ő jegyzi a zenekar állandó munkatársaként. Operatőrként a 2016-os klipszemle díjának nomináltja volt a 30Y elsőre című kisfilmjével. Az általa készített, már megjelent és még nem publikált zenekari archívum különös álló és mozgóképeiből készült installáció önmagában is izgalmas esemény.

30Y pólógyár

Olyan ez, mint egy kézműves szakkör – felnőtteknek.

Bodó Marci pécsi utcaművésszel, DJ-vel készítette a zenekar az első olyan mintát, amit szabadon gyárthatott a maga számára aztán bárki. A szitatechnikával készült pólók annyira népszerűek lettek, hogy abból a zenekar hagyományt csinált – immár négy éve készítenek szitákat, amiket aztán a rajongók szabadon nyomhatnak: pólóra, táskára, vagy csak úgy, poszternek egy üres lapra.

Napi programok:

11.21. kedd

Kiállítás_takacsbelane // KIÁLLÍTÓTÉR

30Y Házimozi_pamukikrisztian // ORRBÁR

30Y Hajóra szállt – Megnyitó w. Beck Zoli // KONCERTTEREM

Matta Lóránt: Novecento – Egy monológ // KIÁLLÍTÓTÉR

Egy zongorista abszurd története, aki egy hajón születik, aki az egész életét egy hajón éli le. Matta Lóránt előadásában Az óceánjáró zongorista legendája.

Sorbonne Sexual lemezbemutató koncert // KONCERTTEREM

Fiatal zenekar – akik ugyan nem pécsiek, de turnévendégei voltak többször a 30Y-nak. A magyar gitárzene hagyományainak egyszerre felforgatói és folytatói. Legutóbbi single-jükön Beck Zolival dolgoztak együtt. Így azért mégiscsak Pécs.

Random Trip feat. Pécs // KONCERTTEREM


11.22. szerda

Kiállítás_takacsbelane // KIÁLLÍTÓTÉR

30Y Házimozi_pamukikrisztian // ORRBÁR

Made in Pécs Fesztivál sajtótájékoztató // KONCERTTEREM

A Made in Pécs egyszerre mozgalom, folyóirat, kultúrpresszó és fesztivál. Pécs város saját zenei klímájának zenekaraiból válogat ez a program. Olyan produkciókat mutat be, amelyek most lépik át először a város határait – és itt, ezen a fővárosi fesztiválon mutatkoznak be.

Kicsi Pécs // KONCERTTEREM

Bezzeg a Kurva Beckek // KONCERTTEREM

A Beck-testvérek duója. 2013-ban jelent meg eddigi egyetlen lemezük, zenekari elfoglaltságaik okán évente egy-egy koncertet adnak csupán. Hagyomány teremtődik, hiszen 2016-ban is itt, az A38-on játszották egyetlen koncertjüket.

Strange Collective // KONCERTTEREM

„Pécs a magyar Liverpool” – szokták mondani. A fesztivál szellemiségével összhangban külföldi vendégünk a liverpooli zenei szcénából érkezik.

11.23. csütörtök

Kiállítás_takacsbelane // KIÁLLÍTÓTÉR

30Y Házimozi_pamukikrisztian // ORRBÁR

Szitaműhely és közönségtalálkozó pécsi írókkal // KIÁLLÍTÓTÉR

Négy országosan ismert és elismert író beszélget – egymással és a közönséggel. És néha olvasnak is. Milbacher Róbert irodalomtörténész, aki első szépírói munkájával, a Szűz Mária jegyesével elnyerte az Artisjus-díjat. Könyve a szakmai sikeren túl a közönség által is szeretett munka, bár ő maga nehezen viseli a népszerűséget.
Kiss Tibor Noé két nagyszerű regénnyel jelentkezett eddig (Inkognitó, Aludnod kellene), Pécs irodalmi életének pedig a Jelenkor folyóirat munkatársaként is meghatározó figurája.
Havasréti József kritikus, tudományos munkássága mellett a közelmúltban jelent meg filozofikus nagyregénye, az Űrérzékeny lelkek. Ugyanakkor Szerb Antal monográfiáját Artisjus-díjjal tüntették ki.
Keresztesi József kritikus, a Mit eszik a micsoda? olyan verseskötete, amelyre magyar gyerekek százezrei alszanak el minden nap.
Íróbarátaink műveiből Köles Ferenc Jászai Mari díjas színművész olvas fel.

Karaván Színház – Spiró György: Prah // KONCERTTEREM

A Karaván különleges színházi műhely. Gondolatisága immanens a 30Y világával: hisz (akár naiv hittel is) a nyitottságban, dialógusban és az alkotó akaratban.
Nyári Oszkár és Nyári Szilvia által játszott előadás Spiró György egyik leghíresebb darabját mutatja be. Az előadás zenéjét Szirtes Edina Mókus és Rozs Tamás írták és játsszák.

30Y Kocsmakoncert // KONCERTTEREM

A 30Y legújabb akusztikus előadása. Olyan játék, amelyben nincs határ színpad és nézőtér között. Ahol a zenekar zenél és történeteket mesél, és a közönség – akár egy kocsmában – folytonosan beleavatkozik az eseményekbe. A koncert a MüPa Nemzeti Hangversenytermében került első ízben bemutatásra.


11.24. péntek

Kiállítás_takacsbelane // KIÁLLÍTÓTÉR

30Y Házimozi_pamukikrisztian // ORRBÁR

30Y Barlangos filmbemutató és vadonleső pólógyár // KIÁLLÍTÓTÉR

Nézőművészeti Kft: A fajok eredete // KONCERTTEREM

A Scherer-Mucsi alkotópáros bátor és egyedi ízű színháza a magyar színházi világ egyik legizgalmasabb és legprogresszívebb alkotóműhelye. Ebben a programban azért is van különös helye, mert egy átbeszélt napon kiderült: Scherer és a Beckek ugyanabból a városból származnak.
Darwint mesél a három színészlegenda: Scherer Péter, Mucsi Zoltán, Thuróczy Szabolcs.

30Y // KONCERTTEREM

Egy tizenhét éves, soklemezes zenekar szembesül azzal, hogy a koncertjein nem játszhat el minden olyan dalt, amihez kedve volna – mert nincs rá ideje. És szerencsés esetben szembesül azzal is, hogy a közönsége nem fér be a koncertterembe. Ezért a fesztivált két, különböző repertoárú 30Y koncert zárja.


11.25 szombat

Kiállítás_takacsbelane // KIÁLLÍTÓTÉR

30Y Házimozi_pamukikrisztian // ORRBÁR

Szitaműhely a 30Y-nal // KIÁLLÍTÓTÉR

Mongooz & The Magnet // KONCERTTEREM

A legpécsibb pécsi zenekar, amelynek tagjai persze eredendően nem pécsiek. Egy ír, egy norvég és egy budapesti srác triója – nem mellesleg a 2016-os Nagyszínpad döntőse, mára turnézó klubzenekar.

Óriás // KONCERTTEREM

A 30Y barátzenekara. Első közös koncertjüket majd tíz éve játszották együtt, azóta szoros munkakapcsolat is kialakult a zenekarok között: a zenei együttműködést jelöli például a 30Y 2013-as Szentimentálé turnéja (tk. MüPa, Kodály Központ, Kölcsey Központ), az Óriás Tűz, víz, repülő című albuma, amelynek zenei producereként Varga Ádám (a 30Y basszusgitárosa) működött közre. Együtt dolgoznak a zenekarok tagjai a Rájátszás nevű zenei-irodalmi projektben. Az Óriás a kortárs magyar zenei szcéna ízlésformáló zenekara, nem mellesleg, a 30Y tagjainak egyik kedvence. Egyedi Peti pedig a Fishing on Orfű munkatársaként tényleg kicsit pécsivé lett.

30Y // KONCERTTEREM

Egy tizenhét éves, soklemezes zenekar szembesül azzal, hogy a koncertjein nem játszhat el minden olyan dalt, amihez kedve volna – mert nincs rá ideje. És szerencsés esetben szembesül azzal is, hogy a közönsége nem fér be a koncertterembe. Ezért a fesztivált két, különböző repertoárú 30Y koncert zárja.

Címkék: pécs a38 30y
https://recorder.blog.hu/2017/09/29/30y_a38_egy_het_a_hajon_itt_a_30y_es_pecs_kore_epulo_majdnemfesztival_programja
30Y_A38 / Egy hét a Hajón - itt a 30Y és Pécs köré épülő fesztivál programja
süti beállítások módosítása