37 év után először Magyarországon a darkwave-legenda Attrition

2017.09.21. 10:50, RRRecorder

attrition.jpg

1980-ban alakult az Attrition, ott voltak az ipari zene / darkwave kialakulásánál, a goth szubkultúra is befogadta őket. Szombaton pedig először koncerteznek Magyarországon.

Martin Bowes a hetvenes évek végén fanzinkészítőként kapcsolódott be az undergroundba, aztán 1980-ban Julia Niblockkal megalapította az Attritiont. A honlapon azt írják magukról, hogy "a punk ideológia és a kísérletező művészet esztétikája" határozta meg az indulást. Meghatározó részesei voltak az ipari és/vagy darkwave műfaj és szubkultúra kialakulásának; aztán a gothok is keblükre ölelték őket. A dark ambienttől a klasszikus zenei hatásokig sok mindent beépítettek zenéjükbe. Vagyis nem színtisztán sötét durvulás ez; ők maguk is "a fény és a sötétség meghatározhatatlan házasságáról" írnak önjellemzésükben, a kísérletezés és hagyományos hangok, az elektronikus és akusztikus, férfi és női megközelítés találkozásáról.

A legutóbbi Attrition-lemez a Millions Of Mouthless Dead, amit azok emlékének ajánlottak, akik "átélték a földi poklot" az első világháború alatt - köztük Martin Bowes nagyapjának. A dark ambientes album előtt az utolsó, amin dobok is szólnak, a 2013-as The Unraveller of Angels volt. A Bandcampen az új lemezek mellett számos újrakiadás is megtalálható, a nyolcvanas évek elveszett kincseiből, valamint élő felvételek. Az alábbi egészen friss: idén májusban rögzítették.


Tehát az Attrition 37 évvel a megalakulása után, 2017. szeptember 23-án, szombaton este lép fel először Magyarországon. Előttük a synth noirt játszó magyar duó, a Black Nail Cabaret játszik, illetve élőben is bemutatkozik Planetdamage, "kávéból, energiaitalból és dühből összerakott oldschool ipari anyaggal a mai cyberpunkról." Mindez a SUPERSONIC BLCK évadnyitó partija lesz, a Facebook eseményből minden kiderül.

KIS MILYEN SYNTH NOIR? ILYEN

https://recorder.blog.hu/2017/09/21/37_ev_utan_eloszor_magyarorszagon_a_darkwave-legenda
37 év után először Magyarországon a darkwave-legenda Attrition
süti beállítások módosítása