Ötven év után eladó a Rolling Stone

2017.09.18. 19:20, RRRecorder

rolling_stone.jpg1967-ben, 21 évesen alapította Jann Wenner a Rolling Stone magazint, és most, 71 évesen eladná.

A New York Times írta meg, hogy Jann Wenner egykor "ellenkulturális bibliának" számító magazinja eladó. Jann Wenner, aki sztárokat csinált és maga is sztárnak számít, bizakodó: szerinte követni kell az idők szavát, mi több, elébe menni a trendeknek, szóval olyan olyan magasak az ambíciók, hogy ezt egyedül nem tudja elérni. Hogy pontosan micsodák ezek az ambíciók, azt nem árulta el, csak azt, hogy szeretnék "megtartani jelentős társadalmi, politikai és kulturális pozíciójukat".

A Rolling Stone-t kiadó cég 49%-át már tavaly megvette a szingapúri BandLab Technologies, egy zenei tech cég, 40 millió dollárért. Wenner egykor azzal dicsekedett, hogy egy 500 millió dolláros felvásárlási ajánlatot utasított el. A reménybeli vásárlóval kapcsolatban azt reméli, olyan lesz, aki érti, miről szól a Rolling Stone, és "nagyon sok pénze van".

El kell azért mondani, hogy a Rolling Stone a zenében már régesrég elvesztette ízlésformáló szerepét; egy ideje már viccelni sem szokás azzal, hogy évtizedek óta ugyanazoknak van bérelt helyük a címlapon, akik persze egykor a világot megváltoztató fiatalok voltak, de már régóta nagy öregek. A New York Times emellett azt írja, hogy politikai téren a 2010-es The Runaway General volt az utolsó figyelemre méltó cikk a lapban - ez egyenesen tárgya, Stanley A. McChrystal tábornok bukásához vezetett.

Viszont egy 2014-es, számtalan sebből vérző cikk a Virginiai Egyetemen állítólag történt csoportos nemi erőszakról hatalmas sebet ejtett a lap újságírói hitelén, valamint 3 millió dollár kártérítést is kellett miatta fizetniük. A New York Times szerint Jann Wenner üzleti döntései is sokat ártottak a cégnek, például hogy 2001-ben 40 millió dollárért eladta, majd öt év múlva 300 millióért visszavásárolta részesedését az Us Weekly magazinban, és olyan adósságot csinált ezzel, ami miatt nem tudott feljesztésekbe beruházni. Az internetnek is sokáig ellenállt - bár most már fia büszke arra, hogy "multi-platform" céggé alakultak át.

A New York Times cikke végén Jann Wenner ezt mondja: "amikor nem azzal vagy elfoglalva, hogy megszüless, akkor haldokolsz".

https://recorder.blog.hu/2017/09/18/otven_ev_utan_elado_a_rolling_stone
Ötven év után eladó a Rolling Stone
süti beállítások módosítása