"Amikor valaki elnevez valaminek, olyan mintha személyiségzavarod lenne" – Allah Las-interjú

2017.08.24. 19:20, prerecorder

allah-las.jpg

A kaliforniai Allah-Las másodjára tért vissza Magyarországra. Tavalyi teltházas A38-as koncertjük után a Sziget fesztiválon léptek fel. Spencer Dunham (balról a második) basszusgitárossal és Pedrum Siadatian (balról az első) gitárossal ültünk le beszélgetni a koncert előtt, akik elmesélték, hogy miért is zavarja őket a hatvanas évek. A zenekarnak amúgy, tegnap, augusztus 23-án elmaradt egy hollandiai fellépése, mert a koncerthelyszín közelében terrorcselekmény veszélyére utaló nyomokat talált a rendőrség.

Az Allah-Las egy hobbiformációként indult. Dobosotok, Matthew Correia az első próbákon ült először dobok mögött. Mikor jött az első jel, hogy ez több lesz, mint egy próbatermi zenekar?

alla_1.jpgPedrum Siadatian: Én már az elejétől komolyan vettem a zenekart. Amikor elkezdtünk rendszeresen koncertezni és dalokat összerakni, éreztem, hogy elkaptunk valamit. Ettől a ponttól kezdve teljesen hittem a zenénkben.

Spencer Dunham: Amikor megjelent az első albumunk, akkor már éreztük, hogy ezt teljes időben is tudnánk csinálni.


Szeretitek ösztönözni az embereket arra, hogy interpretálják a dalokat vagy akár a bandanevet is. Melyik rajongói történet fogott meg titeket a leginkább?

P.S.: Ha a dalokról van szó, igen szeretnénk, hogy jelentsen számukra valamit. A zenekarnévvel kevésbé. Olyan sokszor elmondtuk interjúkban a jelentését, hogy már különböző történeteket találtunk ki. Már fárasztó kitalálni új történeteket. Viszont azon teljesen ledöbbenek, hogy mennyit utaznak az emberek egy koncertünkért. De volt egy török lány, aki pár éve belekeveredett a helyi zavargásokba és írt nekünk. Miután hazament elkezdett minket hallgatni és sírt a zenénkre. Elképesztő, hogy ilyen visszajelzéseket kapunk.

S.D.: Egyetértek. A zenekar nevéről van egy vicces sztori, nem emlékszem pontosan, de talán görögül azt jelenti, hogy kicsit bolond.


Elég sokszor hasonlítanak benneteket a hatvanas évek zenekaraihoz. Ez nem idegesít benneteket?

all_2.jpgP.S.: Amikor valaki elnevez valaminek, olyan mintha személyiségzavarod lenne. Persze, kicsit idegesít, ezt nem tudom cáfolni. Viszont mi tényleg sok zenét hallgatunk abból az időszakból és ez valószínűleg meg is mutatkozik. De az igazat megvallva nem nagyon érdekel.


Milyen manapság a Los Angeles-i zenei élet?

S.D.: Nehéz erre válaszolni, hiszen általában nagyon messze vagyunk tőle. Vannak haverjaink zenekarokban és eljárunk koncertekre, de…

P.S.: ... de nagyon sok különböző zenekar van Los Angeles-ben. Ha elmegy az ember a város két különböző pontjára, akkor nagyon különböző dolgokat fog látni.

S.D.: Amikor otthon vagyok, nem nagyon próbálok utánajárni annak, hogy mi a legaktuálisabb zenekar a városban. Inkább pihenek és zenén próbálok dolgozni.

P.S.: Meg azon, hogy kevésbé utáljanak a barátnőink. (nevetnek)


Másodjára léptek fel Budapesten. Tavaly az A38-on volt egy teltházas koncertetek. Miként emlékeztek erre vissza?

S.D.: Emlékszem, az volt az egyik kedvenc koncertünk azon a turnén. Nagyon jó volt a hangulat és a hely is nagyon tetszett. Király volt.

Mit vártok a szigetes fellépéstől?

P.S.: A zenekarok nagy részéről, akik ma fellépnek, nem igazán hallottam. Pont erről beszélgettünk, hogy mennyire poén lesz megnézni a The Doors feldolgozászenekart. (nevetnek)

Tényleg meg fogjátok nézni őket?

alla_2.jpgP.S.: Persze. Kibaszott viccesnek ígérkezik. Amikor befejezzük a koncertet, valószínűleg átsétálunk az övékre. Ez is tökéletes példa arra, hogy a zenének különböző céljai vannak. És a Doors feldolgozászenekar az egy célja. (nevet)

Körbe szoktatok nézni a fesztiválokon?

P.S.: Ez a fellépőktől függ. 


És attól, hogy milyen feldolgozászenekarok lépnek fel. 

P.S.: Nem nagyon játszottunk még olyan fesztiválon, ahol lett volna Doors tribute zenekar. De lényegében bármilyen hasonló banda poén. Viccet félretéve, nagyon szerettem a Doors-t gimiben.

S.D.: Azaz múlt héten. (nevetnek)


És most végre láthatod őket!

P.S.: Igen. Végre láthatom a magyar Doors-t.

S.D.: Mi a magyar fordítása a Doors-nak?

Ajtók.

S.D.: Na, akkor majd megnézzük az Ajtóks-t. Ezt meg tudom jegyezni.

allalas.jpg

Megragadt egy történet a fejemben rólatok. Egyik korai koncertetek előtt a dobosotok kórházba került és elvileg valaki a közönség soraiból helyettesítette őt. Ez igaz vagy a képzeletetek szüleménye?

S.D.: Igen, ez igaz. A koncert elején bemondtuk, hogy a dobosunknak kórházba kellett mennie. Erre egy apuka, aki tizennégy éves fiát elhozta a koncertre, felüvöltött a színpadra: Én tudok dobolni! Kicsit jazzes stílusa volt és egyáltalán nem passzolt a zenénkhez.

P.S.: A koncert vicces volt, de szar is.

A barátnőitek vigasztalásán túl, mik a tervek, amikor véget ér a turné? Dolgoztok az új lemezen?

P.S.: Nem nagyon foglalkozunk még a következő albummal. De az is lehet, hogy következőnek kiadunk egy feldolgozáslemezt.

interjú: Mihályi Dávid


a kaliforniai zenekar Could Be You című dalának klipje: 

https://recorder.blog.hu/2017/08/24/_amikor_valaki_elnevez_valaminek_olyan_mintha_szemelyiseg_zavarod_lenne_allah_las-interju
"Amikor valaki elnevez valaminek, olyan mintha személyiségzavarod lenne" – Allah Las-interjú
süti beállítások módosítása