A friss grime legjava egy mixben Bergitől

2017.07.31. 13:00, Frontrecorder

bergiindex.jpg

Kicsit több mint egy éve kértük fel az "első egész estés hazai grime-bulin" játszó Ba10-t és Bergit, hogy mutassák be a kedvenc kötelező darabjaikat az épp újra felszálló ágban hasító műfajból. A grime szárnyalása azóta is folytatódik, (lásd Skepta Mercury-díját és a napokban megjelent kollabját MIck Jaggerrel, vagy éppen Stormzy és a "hazatérő" Dizzee Rascal új albumait), az egyszeri budapesti partiból pedig rendszeres havi klubest kerekedett. A most szombati buli elé felkértük hát Bergit, válogassa és mixelje össze a friss grime zenék legjavát - mélyláda- és szövegláda-imádók, kapaszkodjatok!

"Én úgy 10-12 évvel ezelőtt találkoztam a grime-mal, és bár akkoriban is vásárolgattam nekem tetsző trekkeket, csak egy érdekességnek tartottam ezt a zenét, nem játszottam bulikban. DJ-ként csak az utóbbi 2 évben vállaltam fel, de amikor tavaly az első ilyen témájú bulink volt, nem gondoltam volna, hogy ebből egy rendszeres havi sorozat növi ki magát. Azóta már egyértelmű, hogy a grime újabb virágzásának lehetünk tanúi, ezúttal nemzetközi szinten. Szerzői albummal jelentkezett az utóbbi hónapokban Skepta és Stormzy, valamint a 'nagyöreg' visszatérők, Wiley és Dizzee is. Rajtuk kívül természetesen rengeteg az új, tehetséges fiatal, és ami még fontosabb, már nem csak London külvárosából érkezik az utánpótlás, hanem egyre gyakrabban látni például dél-koreai, orosz, vagy japán mc-k és dj-k videót a témával foglalkozó oldalakon" - értékeli röviden a grime jelenlegi helyzetét Bergi. Ő egyébként a műfaj jövőjét a purizmus helyett a más hangzásokkal való keverésben/keveredésben látja. "A tematikus bulijainkon sem szól egész este grime, az még talán Londonban is kicsit túlzás lenne. Próbálunk minél több kapcsolódó stílust belepréselni egy estébe; főleg 130-140 bpm között mozgunk, így könnyen megfér egymás mellett UK garage, grime és mindenféle bass music. Én ebben a felállásban látom a dolog jövőjét, mert a tiszta grime túl belterjes és agresszív a mainstream sikerhez. Nem véletlen, hogy Stormzy albumának nagy része már nem is grime. Ettől függetlenül a hangzás és az érzés továbbra is megmarad, viszont nem lesz annyira unalmas."  Ez a színesítés a Recordernek készített mixéban is tetten érhető, amely ugyan nem 100% tisztaságú grime, viszont friss, primőr áru. "A mixben próbáltam a nagy örögeket és a fiatalabb tehetségeket is megmutatni, a zenék nagy része az utóbbi 2-3 hónap termése."

Grime-re (és rokon zenékre) tehát Budapesten legközelebb a most szombati JUDAS GRIME bulin lehet táncolni, Facebook-esemény  a rezidens Bergi mixére pedig a lejátszóra kattintav bármikor.

 

borító: Spade

Címkék: mix grime bergi
https://recorder.blog.hu/2017/07/31/a_friss_grime_legjava_egy_mixben_bergitol
A friss grime legjava egy mixben Bergitől
süti beállítások módosítása